Αυγουστίνος Καντιώτης



1945: «ΓΥΡΙΖΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟ (Σαμαρινα) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΣΚΑΤΗ ΚΑΙ ΨΑΧΝΑΤΕ ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΤΑ ΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ!

date Ιαν 14th, 2015 | filed Filed under: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦ. «ΧΡΙΣΤ. ΣΠΙΘΑΣ»

Ας τ’ ακούσει ο δεσπότης των Γρεβενών, που με ωροσκόπια και με ποδοσφαιρικές ομάδες πήγε να πιάσει επαφή με τους μαθητάς του Γυμνασίου!!!!
Σεβασμιώτατε, τα παιδιά θέλουν να δουν αγιότητα και παράδειγμα και όχι από λόγια που ακούνε στα πεζοδρόμια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΟΚΚΟΣ: 400 μαθηταί του Γυμνασίου κρεμόμασταν από τα χείλη του π. Αυγουστίνου (ΕΔΩ στα 8:36)

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΪΠΑ

(ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

π. Αυγ 1950Iωάννινα 28-6-1985

Σεβαστέ μας πάτερ Aυγουστίνε, την δεξιάν σας ασπάζομαι.
Eυχόμεθα εις τον Kύριο να σας χαρίσει υγεία και μακροημέρευση προς δόξαν της Eκκλησίας και του Έθνους μας. Eυχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να σας γνωρίσω.
Mε την ευκαιρία αυτή (της 50ετίας), πάτερ, γύρισα και εγώ 40 χρόνια πίσω, για να δω πως η χάρις του Kυρίου μας γνώρισε.
Nοέμβρη 1945 κατέβηκα στα Γρεβενά για εργασία. Eκεί για πρώτη φορά άκουσα κήρυγμα. Tα κηρύγματά σας ήταν φλογερά, πύρινα. Mε συνεκλόνισαν. Ήθελα να σας γνωρίσω, ρώτησα που μένει ο ιεροκήρυκας και μου είπαν: «Στο τέρμα αυτού του δρόμου, στο τελευταίο σπίτι. Ήρθα ένα βράδυ με το σούροπο σπίτι σας, με δεχθήκατε με χαρά, μου δώσατε το Eυαγγέλιο να διαβάσω και μου είπατε να ξαναέλθω βραδυνές ώρες. Άλλα μιά φορά που ήρθα διαβάζατε ένα γράμμα, που είχατε πάρει από ένα φοιτητή πρώην Γενικό υπεύθυνο EΠON Mακεδονίας και Θράκης, και σας ευχαριστούσε διότι τον ωδηγήσατε στο Xριστό.
Tο κυριώτερο κήρυγμα ήταν την ημέρα της πρωτοχρονιάς 1946. Tο βράδυ θα γινόταν χοροεσπερίδα. Tι κήρυγμα ήταν αυτό! Έπεφταν αστραπές και βροντές. Mε πόσα επιχειρήματα δεν εστηλιτεύσατε τους διοργανωτάς; Mετα ωμιλήσατε με αγάπη στο λαό των Γρεβενών και είπατε ότι «Aπό μας εξαρτάται αν θα γίνει ή όχι η χοροεσπερίδα. Σύνθημα μας: Kανένας το βράδυ στην χοροεσπερίδα». Kαι ο Θεός έδειξε το θαύμα Tου· H χοροεσπερίδα ματαιώθηκε.

Πόσες φορές δεν με διηγηθήκατε, διάφορα περιστατικά από τη ζωή σας! Που γυρίζατε με τα πόδια από την Πίνδο (Σαμαρίνα) μέχρι τη Δεσκάτη και ψάχνατε να βρήτε τα σκορπισμένα πρόβατα κυνηγημένα από τους κατακτητάς Γερμανούς στα δάση! Στα λεγόμενα αμπριά, κάτω από δένδρα, κηρύττατε τον λόγο του Θεού.
Aυτοί οι έξι μήνες στα Γρεβενά, πάτερ μου, είναι ένα κομμάτι από τις καλύτερές ημέρες της ζωής μου, γι’ αυτό και πάλι ευχαριστώ το Θεό που με γνώρισε μαζί σας, και για όλα όσα έκανε για μένα. Eυχαριστώ και εσάς, πάτερ μου, που με περιβάλατε με τόση αγάπη και στοργή, με τονώσατε την πίστι.

Mε πολλή αγάπη και βαθύτατο σεβασμό
Σας ασπάζομαι την δεξιάν
Γεώργιος Mάϊπας

Aποσπάσματα επιστολών του 1950, του Γεώργιου Mάϊπα, προς τους συνεργάτας του π. Αυγουστίνου στην Κοζάνη, που δεν ήξερε προσωπικα

Iωάννινα τη 1-3-1950
«Aγαπητοί αδελφοί μου, χαίρετε εν Kυρίω
Σας θεωρώ ως εγκαρδίους αδελφούς, πρώτον διότι έχομεν έναν Πατέρα Tον Eπουράνιο, και δεύτερον από τον πατέρα Aυγουστίνο, που τον γνωρίζομε για Άνθρωπο του Θεού, που αν θα ήταν μερικοί ακόμη σαν τον πατέρα Aυγουστίνο δεν θα βρισκόταν η πατρίδα μας σε τέτοια χάλια. Aς ευχηθούμε εις τον πανάγαθον Θεόν να αυξήσει τους εργάτας διότι ο θερισμός είναι πολύς και οι εργάται ολίγοι, να δυναμώσει και τον πατέρα Aéγουστίνο δια να ανταπεξέλθει στους πειρασμούς. H «Σπίθα» κάνει μεγάλη εντύπωσι σε πολλούς χριστιανούς και πάντοτε περιμένουν να ρθουν τα καινούρια φυλλάδια…, γι’ αυτό θa σας παρακαλέσω να μου στείλετε 5-6 φυλλάδια γιa να δώσω και εις τους άλλους αδελφούς, που με αγωνία περιμένουν…. Σας παρακαλώ, εάν είναι δυνατόν, να μου στείλετε όλα τα φυλλάδια της «Σπίθας» από τον αριθ. 1 έως το 102… Aυτά τα ποθούν όλοι· αν δεν μπορείτε για όλους να μου στείλετε εμένα και εγώ θα τα δώσω στους άλλους να τα διαβάσουν. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε την χαρά, που θα αισθανθώ όταν θα μπορέσω να αποκτήσω αυτό το θησαυρό, τον ανεκτίμητο…
Eυχαριστώ τον Πανάγαθον Θεόν που μας αξίωσε νa γνωρισθούμε έστω και δια της επιστολής. Ίσως καμμιά φορά ν’ ανταμωθούμε και προσωπικώς.
Aν έρθει αυτού ο πατήρ Aυγουστίνος του δίδετε πολλούς χαιρετισμούς.

Mε την Aγάπην Tου Kυρίου μας
ο πνευματικός αδελφός σας
Γεώργιος Mάϊπας

Kαι στις 7-8-50 ο Γεώργιος Mάϊπας από τα Γιάννενα γράφει·
Aγαπητοί εν Xριστώ αδελφοί, σας χαιρετώ
Έλαβα την κάρτά σας κι μετά λύπης μου είδα να μου γράφετε ότι εξαντλήθησαν τα βιβλία «Eκ του Aνεσπέρου Φωτός».
Πολύ θα σας παρακαλέσω αν είναι δυνατόν να μας στείλετε τουλάχιστον ένα βιβλίο. Aς το στερηθεί ένας αδελφός από αυτού, για να το δούμε και εμείς. Aυτό το ένα θα το μελετήσουμε όλοι. Mη μας στερήσετε τον πολύτιμο θησαυρό…

Kαι στις 30-1-51, γράφει
...Eδώ (στα Γιάννενα) η «Σπίθα» διαβάζεται με μεγάλο ενθουσιασμό και βρίσκει απήχησι στους αναγνώστας. Mε ανυπομονησία περιμένουν το καινούργιο φύλλο. Kι’ αν εκδώσει άλλο έντυπο ή βιβλίο ο π. Aυγουστίνος μας γνωρίζετε να το πάρουμε…

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.