Αυγουστίνος Καντιώτης



Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ – ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Το αποσπασμα της ταινίας «ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ» (απόσπ. 2) που ακολουθεί, δίνει απάντησει σ’ όλους τους «δημοκράτες», που ονομάζουν χουντικό τον αγωνιστή ιεράρχη της Φλώρινας π. Αυγουστίνο Καντιώτη.

Οταν η χούντα στις 17-2-1968, έστειλε 3 ψυχιάτρους (μετά από απόρρητο έγγραφο), για να τον βγάλουν τρελλό, ο σεβάσμιος ιεράρχης π. Αυγουστίνος τους έδιωξε και ενημέρωσε τον πιστό λαό της Φλώρινας. Απόσπασμα της ιστορικής εκείνης ομιλίας, που έκανε στον Μητροπολιτικό ναού του Αγίου Παντελήμονος Φλωρίνης και ήταν μόνο 6 μηνών επίσκοπος, θα ακούσετε στο βίντεο.

__________________

________________________

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ taxalia.blogspot.com

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε…

  • Ευχαριστούμε το ΤΑΧΑΛΙΑ για την ενημέρωση. [Ο επίσκοπος Φλωρίνης] Λόγω γήρατος έχει χαθεί από τη δημοσιότητα.
  • Έτυχε να συναντήσω και να ακούσω τον π.Αυγουστίνο Καντιώτη πριν αρκετές δεκαετίες.
    Δεν άκουσα ποτέ μεγαλύτερο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ.
    Ο λόγος του δεν άφηνε ασυγκίνητο κανέναν. Έβγαινες από την εκκλησία έχοντας υποστεί σοκ από το κήρυγμά του.
    Από τη μια λιτός, ασκητικός, έδινε όλα τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες.
    Παρά το ότι είχε την πιο φτωχή μητρόπολη, την γέμισε με ιδρύματα (γηροκομεία, οικοτροφεία στέγες κλπ), έχτισε σπίτια στους τσιγγάνους και κατόρθωσε να τους πείσει να μην κλέβουν. Έχτισε εκκλησίες, μοναστήρια, αδελφότητες, ατελείωτη δραστηριότητα.
    Στην κατοχή είχε μαζέψει όλα τα ορφανά και έδινε γεύματα κάθε μέρα. 3000-4000 μερίδες καθημερινά αν θυμάμαι. Βέβαια συγκινούσε με τον λόγο και το παράδειγμά του, γι αυτό και ο κόσμος παρά το ότι ήταν κατοχή έδινε τα λιγοστά τρόφιμα που είχε στον μαχητικό ιερωμένο.
    Τα έβαλε με τον βασιλιά (όταν πληροφορήθηκε ότι πήγε να δώσει προνόμια στη Μασωνία) και σταμάτησε να τον μνημονεύει- σε 1-2 εβδομάδες ο βασιλιάς έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη και επαναφέροντας την προηγούμενη κατάσταση.
    Τα έβαλε με την Χούντα επειδή δεν δεχόταν να κηρύττουν πολιτικά μέσα στην εκκλησία. ήγαν να τον βγάλουν τρελό και να τον συνταξιοδοτήσουν. ΔΕΝ δέχθηκε την επιτροπή των ψυχιάτρων που έστειλε η χούντα. τον είχαν καλέσει και στο στρατοδικείο αν θυμάμαι καλά (στο Ρουφ).
    Τα έβαζε με τον κομμουνισμό για τις διώξεις που έκανε στη Ρωσία και για την αθεϊα που πρέσβευε.
    Τα έβαλε με το κράτος όταν πήγαν να περάσουν αντιεκκλησιαστικούς νόμους (εκτρώσεις, αυτόματο διαζύγιο κλπ).
    Τα έβαλε με τον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ για την αντιεκκλησιαστική διοίκηση της Ιεραρχίας (ουσιαστικά αποφάσιζε ο Αρχιεπίσκοπος και καλούνταν στο τέλος κάθε μήνα να υπογράψουν οι Ιεράρχες). Επίσης τον κατακεραύνωνε για την ατολμία του.
    Σπάνιο να βρεις άνθρωπο με τόσο καθαρή ψυχή και σπάνιο να βρεις τόσο ασυμβίβαστο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ.
    Τρι Αυγ 17, 01:26:00 μμ 2010

Ανώνυμος είπε...

  • Το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, όπως αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύετε στο blog σας.
    O γέροντας νοσηλεύεται σε θάλαμο της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

    Τρι Αυγ 17, 08:23:00 πμ 2010

t:bloggers team είπε...

  • Ευχαριστούμε, έτσι είναι,
    αλλά το άρθρο είναι της ΕΡΑ (ΕΡΤ) και της Φλωρινιώτισσας (νομίζω) Θωμαής Αδάμου. Ευκαιρία να το μάθει!
    Τρι Αυγ 17, 08:32:00 πμ 2010

ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΣΗΜΑ

ΑΠΟ ΕΧΘΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

  • Περίμενε ν’ ανάψεις το πούρο όταν ψοφολογήσει ο καντιώτης (104 ο μπάσταρδ.. )
    Το τι σκηνές απείρου κάλους, καθυστέρησης και ταλιμπανισμού εκτυλίσσονται καθημερινά στη φλώρινα δε λέγεται

    Κορυφή
    Re: ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ
    από christos.dimou » 16/08/10 16:35
  • Nozomi έγραψε:
    Και εσύ τι ζόρι τραβάς αν ο άλλος-η θέλει να προσκυνήσει τον ποιμενάρχη του ?

από HighFidelity » 16/08/10 17:03

  • Ρε σεις, ζει ακόμη αυτός! Νόμιζα πως είχαμε απαλλαχθεί, λόγω γήρατος, αλλά μάλλον τον ξέχασε κι αυτόν ο Χάρος…

_____

Αυγουστίνος Καντιώτης

Έγραψε ο Στάθης Ν. Παναγιωτόπουλος

Για τους νεότερους ανάμεσά μας, το όνομα αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτε, κι εδώ που τα λέμε, ίσως και καλύτερα. Ο τύπος αυτός, τρισχειρότερος του Ανθιμα, υπήρξε ίσως ο πιο αντιδραστικός, συντηρητικός, σκοταδιστής, μισαλλόδοξος παπάς  στην ιστορία της ορθόδοξης εκκλησίας, που άλλωστε είναι γεμάτη με τέτοια μπουμπούκια.

Διετέλεσε μητροπολίτης Φλωρίνης από την αρχή της χούντας (τυχαίο; δε νομίζω!) ως το 2000 που αποσύρθηκε, και κατά τη θητεία του έφερε την πόλη και την περιφέρεια πολύ πίσω. Αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του ήταν ο αφορισμός του Θεόδωρου Αγγελόπουλου το 1991, επειδή «τόλμησε» να γυρίσει τα αναίσχυντα, αντιχριστιανικά και ανθελληνικά έργα του στο τσιφλίκι του εν λόγω.

Με έκπληξή μου έμαθα χθες ότι ο Αυγουστίνος ζει ακόμη, εσχατόγερος 104 ετών, σε ένα μοναστήρι που έφτιαξε ο ίδιος και γεμάτος μετριοφροσύνη ονόμασε «του αγίου αυγουστίνου», και όχι μόνο ζει αλλά κάποιοι στην περιοχή στήνουν και εκδηλώσεις τιμής και τέτοια. Φραγγέλιο που σας χρειάζεται…

SXOLIA

  1. Ο/Η paolo σχολίασε:
    Κυριακή 15 Αυγούστου 2010 22:15

    …το σιγουρο ειναι οτι δεν εχεις καμια σχεση με εκκλησια γι’ αυτο μην σχολιαζεις γιατι εκτιθεσαι. Σε θεματα μουσικης εισαι μπομπα ασχολισου με αυτα κ ασε τα αλλα γιατι ουτε τον γνωρισες τον ανθρωπο ουτε καν τον ξερεις κ βεβαια δεν μπορεις να τον συγκρινεις με τα μπουμπουκια οπως αναφερεις τα οποια υπαρχουν κανεις δεν διαφωνει! Μαθε πρωτα το εργο του και μετα ξαναγραψε μην γραφεις οτι ναναι και ταιζεις καποια προβατα! Αν δεν ψαξεις δεν θα μαθεις θα τρως τα ετοιμα τα σαπια!

  2. Ο/Η paolo σχολίασε:
    Κυριακή 15 Αυγούστου 2010 22:12

    …το μοναστηρι το οποιο ιδρυσε το αφιερωσε στον Αγιο Αυγουστινο [επίσκοπο Ιππώνος], ο οποιος πολυ απλα ειναι απο τους πολλους αγιους της Εκκλησιας μας και οχι <<του αγιου αυγουστινου γεμάτος μετριοφροσύνη>> οπως αναφερεις!! Υπερασπιστηκε την χωρα μας σε δυσκολες στιγμες οταν εβγαιναν οι σκοπιανοι και ελεγαν οτι η μακεδονια ειναι δικη τους, πολιτικοι ραδιοφωνα και τηλεορασεις εκαναν τις παπιες!!

  3. Ο/Η paolo σχολίασε:
    Κυριακή 15 Αυγούστου 2010 22:12

    λοιπον κυριε Σταθη.καλη και η τηλεόραση καλα κ τα φουμαρα που πουλατε στην νεολαια των επαναστατων αλλα επειδη πρέπει να γράψεις ενα αρθρο αποψη μου ειναι οτι δεν πρεπει να γραφεις οτι σου κατεβει στο μυαλο χωρις να ψαξεις να ενημερωθεις και να ακουσεις ολες τις αποψεις επι του θέματος!!! και συνεχιζω παρακατω στο επομενο σχολιο

  4. Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010 23:05

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 104 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Ο/Η George σχολίασε:
    Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 13:41

    Μέσα από το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου « Η απαγορευμένη γλώσσα» γνώρισα τον εν λόγω κύριο πολέμιο των σλαβόφωνων κατοίκων της Μακεδονίας. Γκρέμισε εκκλησίες με σλαβικές επιγραφές.(συν. στον Γ.Λιάνη) Στα τέλη του 1990 κατήγγειλε τους κατοίκους της ΠΓΔΜ επειδή πήγαιναν στη Φλώρινα για ψώνια και μιλούσαν το «οικτρόν ιδίωμα».Δήλωσε «Καλύτερα πτωχοί με τον Χριστό, παρά πλούσιοι με τον διάβολο> για το παραπάνω γεγονός. Και φυσικά για το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» γνωρίζετε όλοι.

  6. Ο/Η Μητσος Kraftwerk σχολίασε:
    Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010 17:31

    Παιδια τρελο γελιο! http://www.augoustinos-kantiotis.gr/ Δειτε τι γραφει! Σε ενα ποστ λεει οτι προσπαθουν να εξαφανισουν το ονομα του και ζηταει και τα ρεστα! Αυτα ειναι κυριες και κυριοι..pure γελιο!

  7. Ο/Η fandango σχολίασε:
    Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010 17:26

    να τα κατοστισει!!!! τωρα αμμεσως ομως….

  8. Ο/Η Zoys σχολίασε:
    Τρίτη 22 Ιουνίου 2010 14:43

    Άνθρωποι σαν κι αυτόν ζούν 100 χρόνια;;;;;;;;;;;

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΞΙΑ

tag3 Responses to “Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ – ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ”

  1. ep Said,

    Μέρες τώρα που διαβάζω τέτοιου είδους σχόλια ανθρώπων που δε γεύτηκαν τον γλυκύ Ιησού, ανθρώπων που χρειάζονται τις προσευχές μας για να βρουν τη δύναμη να συνειδητοποιήσουν την Αλήθεια αντί να την πολεμούν, πίεζα τον εαυτό μου να μη σχολιάσω. Μα αλήθεια η αγανάκτηση δε μ’ αφήνει!! Δε σας κακίζω αδέρφια μου, δε σας παρεξηγώ γιατί πριν 2-3 χρόνια και εγώ τόσο τιποτένια σκεφτόμουν…μα με λυπήθηκε ο Θεός! Δε σας μιλά ένας άνθρωπος από μικρός στην Εκκλησία, ούτε με γονείς πιστούς και «κολλημένος» -όπως λέτε-. Μιλά ένα άνθρωπος που είχε σχεδόν τις ίδιες απόψεις με σας, ένας πρώην ξενύχτης, ένας πρώην αρνητικός απέναντι σε παπάδες και,και..Γι’ αυτό σας καταλαβαίνω. Αυτό μας μάθαν να κάνουμε, αυτό μας σέρβιρε η τηλεόραση, αυτό μας έδειξαν οι γονείς μας, αυτό στην τελική μας βόλεψε και να κάνουμε. Γιατί το Ευαγγέλιο θέλει ΚΟΤΣΙΑ!!! Θέλει δύναμη για να πας αντίθετα στο ρεύμα, θέλει θυσίες και αγώνα. Μάλλον, λοιπόν, πιο εύκολο είναι να πολεμάς το Ευαγγέλιο και τους Φρουρούς του παρά να το ακολουθείς! Ο π.Αυγουστίνος είναι απ’ αυτούς τους ποιμένες που κέρδισαν τον σεβασμό μου και συνέβαλε στην αλλαγή μου(δεν τον γνώρισα, μέσω των κηρυγμάτων του).Ήταν αταλάντευτος, τολμηρός, αποφασιστικός… (κάτι που δεν υπάρχει στην εποχή του γλειψίματος και με εντυπωσίασε).Από που άραγε αντλούσε αυτό το διαφορετικό; Γιατί έπαιζε κορώνα γράμματα τη ζωή του; Για κάτι που δεν αξίζει; ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ!! Έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε με χαμερπείς στόχους, να βολευόμαστε με το εύκολο κι όταν κάποιος βρεθεί να αναταράξει την εικονική ευτυχία μας, η εύκολη λύση είναι να τον πυροβολήσουμε! Αχ! παιδιά, σας παρακαλώ διαβάστε ένα βιβλίο του, ακούστε ένα κήρυγμά του…η γενναιότητα, η πίστη και ο πατριωτισμός του θα σας εκπλήξουν. Φώναζε για να ακουστεί μέσα σ’ αυτήν τη χαοτική αθεΐα που θέλει να μας καταπιεί. Μην κλείνετε ερμητικά τα μάτια και τα αυτιά σας και μην πετροβολείτε μια φωνή που σας καλεί στην ΑΝΟΘΕΥΤΗ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ευτυχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας!!Γράφει ένας άνθρωπος που σαγηνεύτηκε από τη ζωή κοντά στον Χριστό, που νιώθει ηλίθιος που τόσα χρόνια ξόδευε τον εαυτό του σε ανούσια χασκόγελα από ‘δω κι από ‘κει με ημερομηνία λήξεως. Με τον Χριστό, όπως τον κηρύττει ο π. Αυγουστίνος(τηρώντας δηλαδή και τα ιώτα και τις κεραίες, δηλαδή ξεκάθαρα, ειλικρινά και μ’όλη σου την καρδιά), τα χαμόγελα δεν έχουν τέλος ούτε όταν σβήνουν τα φώτα το βράδυ, ούτε στη μοναξιά, ούτε στα άσχημα, ούτε στις απογοητεύσεις, ΠΟΤΕ!!!Έχω πια φίλο, πατέρα, αδελφό, που δε βαριέται να μ’ ακούει, που δε με αποπαίρνει, που δε μου θυμώνει, που δε με ξεχνά, που δε μ’ εγκαταλείπει, που ΔΕ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ. Ο Χριστός σας απλώνει το χέρι, μη του γυρνάτε την πλάτη, μη χάνετε την ευκαιρία να γίνετε ευτυχείς, όχι για να μη σπιλώνεται άδικα ο πατήρ, αλλά για να μην είναι αργά όταν καταλάβετε πόσο λάθος κάνατε που δεν επενδύσατε τη ζωή σας στο Ευαγγέλιο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ(Αυτό προφανώς έκανε και ο π.Αυγουστίνος). ΣΤΗ ΓΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΓΗ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΟΝΤΑ Σ’ΑΥΤΟΝ!!!

    Ας μη ξεγελιόμαστε εύκολος, πλατύς, ίσιος, με αποδοχή, με επαίνους και με πολυκοσμία δρόμος ΚΑΝΕΝΑΣ στον Παράδεισο δε βγάζει.

    Με φιλική αγανάκτηση και
    εν Χριστώ αγάπη.

  2. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. Said,

    ΕΧΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΔΑΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΩ; ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΤΟΠΙΖΩ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ. ΚΡΙΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ.

  3. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. Said,

    ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ(ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.