Αυγουστίνος Καντιώτης



ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης στην Κοζάνη» Νο1

Η πόλη της Κοζάνης δέχεται, τις πιο δύσκολες στιγμές της Κατοχής, έναν ισχνό, μικρόσωμο ιεροκήρυκα, με λειωμένο ράσο και τρύπια άρβυλα, τον π. Αυγουστίνο Ν. Καντιώτη, που σώζει κυριολεκτικά από τον θάνατο της πείνας τους ανθρώπους. Δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Κρατά ψηλά το φρόνημα του σκλαβωμένου Κοζανίτικου λαού. Δυναμώνει την πίστι του στον Θεό, και το ευαισθητοποιεί στον πόνο του πλησίον. Δημιουργεί, στο Γκαράζ του Τέγου, το μεγαλύτερο συσσίτιο των Βαλκανίων, που φτάνει ως 8.150 πιάτα ημερησίως, με μόνο όπλο το φλογερό κήρυγμα του ιεροκήρυκα – γραπτό και προφορικό – και το άγιο παράδειγμά του.

Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, ότι αυτός ο φτωχός και μικρόσωμος ιεροκήρυκας θα ήταν ο εκλεκτός του Θεού, που θα επιτελούσε το θαύμα!
«Ήμουν μικρούλα», λέει κάποια παλιά Κοζανίτισσα, «όταν είδα τον πατέρα Αυγουστίνο για πρώτη φορά ν’ ανεβαίνει στον άμβωνα του Αγίου Νικολάου, και είπα: Τι θα μας πει αυτός ο φτωχός και ξυπόλητος ιεροκήρυκας;… Αλλά όταν άνοιξε το στόμα του να μιλήσει, όλοι κρεμάστηκαν από τα χείλη του. Άστραψε και βρόντησε ο άμβωνας του Αγίου Νικολάου και μας έκανε όλους δέσμιους της αγάπης του».
Διαβάζοντας τις γραμμές αυτών των φυλλαδίων και ακούγοντας διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν το θαύμα, βλέπει κανείς τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, όταν παραδοθεί εξ ολοκλήρου στον Θεό και ζει, όχι για τον εαυτό του αλλά για τους συνανθρώπους του!

(«ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» Νο1, μερος β΄, Σελ. 59, Κοζάνη 2003, Ανδρονίκης Π. Καπλάνογλου)

tagOne Response to “ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ”

  1. Δημήτριος Ν. Μαμόγλου Said,

    «σε είδα πάλι ν΄ανεβαίνεις, στης Φλώρινας το ψηλό θρονί
    και στους φτωχούς μας να μοιράζεις, στούς πονεμένους την τροφή…..ΒΡΑΧΕ ΑΚΛΟΝΗΤΕ πάρε το φτυάρι και ανακάτεψε τη θρακιά…ο κόσμος πεθαίνει κι εσύ μεταγγίζεις,… βάλε φωτιά και πυρκαγιά..»

    ταπεινό αντίδωρο μιας Μεγάλης προσφοράς, στην κατασκήνωση της Πρώτης….το 1983 !

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.