Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

πανυχιδα ιστΣτην ιερό Μονη του Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος στη Φλώρινα έτελέσθη στις 27-8-2011 το ετήσιο μνημόσυνο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου. Πλήθος πιστών παρευρέθη στην ιερά Μονή και προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως του. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο επίσκοπος με τον πιστό λαό έκανε στον τάφο του Γέροντος επιμνημόσυνη δέηση.
Το μεσημέρι παρετέθη από την ιερά Μονή τράπεζα σε πάνω από 300 πιστούς.

ετησ. μνημ. 27-8-2011 ιστ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΥ

Αρχιερατικό μνημόσυνο έγινε την Κυριακή στις 28-8-2011 και στις Λεύκες Πάρου, στην ιδιαιτέρα πατρίδα του Γέροντος. Μίλησε ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας Σωτήριος Κοσμόπουλος.

69717295

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΙ ΕΚ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

_________

_________

lucru-coperta_kiriakodromion_curbe1Ιερομόναχος εκ Ρουμανίας με συνοδεία πιστών ήρθε στη Φλώρινα. Δώρισε στην ιερά Μονή το βιβλίο του Μητροπολίτου  Φλωρίνης  π. Αυγουστίνου Καντιώτου· το «ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟ», που περιέχει 92 κηρύγματα  μεταφρασμένα στην Ρουμανική γλώσσα.

Στους παρευρισκομένους, είπε· «Κρίμα που δεν εγνώρισα τον π. Αυγουστίνο λίγα χρόνια νωρίτερα». Ένας Ρουμάνος σεβάσμιος γέροντας, που κάνει μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο στην Ρουμανία και έχει πολλά πνευματικά παιδιά ιερείς, του είπε· Τα κηρύγματα του Μητροπολίτου Αυγουστίνου και τα βιβλία του, μεταφρασμένα στα Ρουμανικά, γίνονται ανάρπαστα. «Παπά μου», του είπε· «ξέρεις πως ζητούν και λαχταρούν οι πιστοι τις ομιλίες του Γέροντος Αυγουστίνου; Σαν αυτόν και εγώ θέλω να σκέπτομαι, σαν αυτόν να ομιλώ και θέλω οπωσδήποτε να τον δω», αλλά δεν πρόλαβε.

Παρουσιάζοντας την αγάπη των πιστών της Ρουμανίας που εγνώρισαν τον π. Αυγουστίνο  από τα κηρύγματά του, μεταφρασμένα στην γλώσσα τους, είπε· Όταν ο Γέροντας ήτο εν ζωή έδιναν τ’ όνομά του να μνημονεύεται πρώτο στις παρακλήσεις και στο ευχέλαιο. Τώρα το γράφουν πρώτο στα ονόματα των κεκοιμημένων της οικογένειας των.

Ο ιερομόναχος σε κάθε Θεία λειτουργία μνημονεύει το όνομα του σεβαστού αγωνιστού ορθοδόξου ιεράρχου. «Αυτό που είπε ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς ισχύει και για μας τους Ρουμάνους», είπε.

Τι είπε ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς;

«Εσείς στην Ελλάδα δεν έχετε καμμία ανάγκη. Έχετε έναν επίσκοπο τον Αυγουστίνο Καντιώτη που δείχνει τον σωστό δρόμο που πρέπει να βαδίσετε. Θα θέλαμε και εμείς στην Σερβία να έχουμε ένα τέτοιο επίσκοπο». Αυτό ισχύει και για μας· Θα θέλαμε και εμείς στην Ρουμανία να έχουμε τέτοιο επίσκοπο, που να μιλάει ξεκάθαρα για τα μεγαλεία της πίστεως.

69717295ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Στις 27.8.2011 ἐτελέσθη τὸ ἐτήσιο μνημόσυνο τοῦ θρυλικοῦ Γέροντος Αὐγουστίνου Καντιώτου στὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως Θεοτόκου (Χρυσοσπηλιωτίσσης) ὁδὸς Αἰόλου 60 ὑπὸ τοῦ εὐλαβοῦς καὶ ταπεινοῦ ἐργάτου τοῦ Εὐαγγελίου, Πρωτοπρεσβυτέρου πατρὸς Ἀθανασίου Ἀττάρτ, τοῦ Ἱερομονάχου πατρὸς Σάββα Πετροπούλου καὶ τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου πατρὸς Ἀθανασίου Σταμάτη, πνευματικῶν τέκνων τοῦ ἀνεπανάληπτου ἐργάτου τοῦ Εὐαγγελίου Γέροντος Αὐγουστίνου.

_______

  • Δυστυχώς ο ομιλητής δεν ήτο ο κατάλληλος για να υμνήσει τον Γέροντα.
  • Τους ανθρώπους μπορεί να τους κοροϊδεύει, αλλά το Θεό όχι.
  • Καλά θα ήτο να μιμηθεί τον επίσκοπο Γόρτυνος Ιερεμία που δημόσια παρουσία του Γέροντος ζήτησε πριν 3 χρόνια συγνώμη, αλλά και την Κυριακή  στις 21-8-2011, στο ετήσιο μνημόσυνο, που ορίσθη ομιλητής στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, είπε σε όλο το εκκλησίασμα·
  • «Παρά την δυσκολία μου, διότι εγώ δεν υπήρξα πιστό τέκνο του Γέροντος… θα τολμήσω, αδελφοί μου χριστιανοί, να ομιλήσω περί της ιεράς μορφής του πατρός Αυγουστίνου, του νεωτέρου αυτού πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας».
  • Και έκλεισε την ομιλία του πάλι με το συγνώμη·
  • «Αυτός ήταν ο πατήρ Αυγουστίνος, ο σωστός αγωνιστής Ιεράρχης. Ας έχουμε την ευχή Του και προσωπικώς του ζητώ συγγνώμην εις ό,τι τον ελύπησα».
  • Γνώμη μας είναι ότι· Εάν ο ομιλητής δεν έχει το σθένος να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την αχαριστία του και για την άθλια συμπεριφορά του στον σεβάσμιο Γέροντα, να μη βάζει το όνομα του στο στόμα του.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.