Αυγουστίνος Καντιώτης



ΣΚΛΗΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

date Νοέ 24th, 2014 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Εδημοσιευθη στις 21/10/2011, 12: 08

Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΩΡΥΕΤΑΙ

ΑΛΛΑ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

  • pal.Αν διαβάσουμε την Αγία Γραφή, αν ανατρέξουμε στην εκκλησιαστική ιστορία, αν ρίξουμε μια ματιά στη ζωή των συγχρόνων μεγάλων αγίων εκκλησιαστικών μορφών θα δούμε ότι δίπλα τους ξεφύτρωναν Ιούδαι, Δημάδες, ψευδάδελφοι, σκληροί και απαίσιοι άνθρωποι.
  • Κοντά στον Κύριο εμφανίστηκε ο Ιούδας. Είδε θαύματα, άκουσε την ουράνια διδασκαλία του, απήλαυσε της αγάπης του Θεανθρώπου και όμως τον πρόδωσε! Το ίδιο επαλαμβάνεται σ’ όλες τις μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές τῆς ιστορίας, παλαιές και νέες.
  • Αυτό συνέβη και με το Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη

Θα δώσουμε κάποια ελάχιστα στοιχεία στη δημοσιότητα για να καταγραφούν στην Ιστορία και να φανεί ο μεγάλος σταυρός που σήκωσε, με την βοήθεια του Θεού, σιωπών, ο μεγάλος αγωνιστής ιεράρχης, προ της παραιτήσεως του.

Τα στοιχεία δημοσιεύει η Ανδρονίκη Καπλάνογλου

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

ΣΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ

+ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Ἐν Φλωρίνη τῇ 14-7-1999

Πρὸς κ. Σωτήριον Εὐσταθίου…. ΑΘΗΝΑ
Ἔλαβον τὴν ἀπὸ 30-6-1999 ἐξώδικον ἀπάντησίν σας. Ἔμεινα ἐμβρόντητος. Τὸ ὕφος σας ἱταμὸν, αὔθαδες, ἐξοργιστικόν.
Τὰ φάρμακά μου διὰ σᾶς ἐτελείωσαν πλέον. Σᾶς ἐπιστρέφω ὡς ἀπαράδεκτον τὸ κείμενον τῆς ἀπαντήσεως σας ὄχι διὰ τὴν ιστορίαν ἀλλὰ πρὸς ἔλεγχον ὑμῶν.
Μὲ ἐξουθενώσατε και μὲ ἐξευτελίσατε ὅσον οὐδεὶς τῶν ἐχθρῶν μου. Ἡ ἀνωτέρω ἀπαντησις σας ἀποδεικνύει ὅτι ἡ ἐπὶ δεκαετίας παράμονή σας πλησίον μου οὐδόλως σᾶς  ὡφέλησεν. Εἴθε ὁ Κύριος νὰ γίνῃ ίλεως.
Ἡ ἐμμονὴ εἰς τὸ θέλημα σας φαίνεται ἀθεράπευτος. Δὲν ἔχετε παρὰ νὰ ἐξέλθετε και νὰ ἱδρύσετε ἰδίαν μάνδραν διοικουμένην κατὰ τὰς ἐπιθυμίας σας. Εἰς αὐτὴν τὴν ἐνέργειαν θα ἔπρεπε να ἔχετε προβῇ πρὸ πολλοῦ, ἀφήνοντες τὴν μικρὰν μας Ἀδελφὀτητα νὰ εἰρηνεύσῃ.

Μετὰ βαθυτάτης πικρίας
Ο προιστάμενος της ἀδελφότητος «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Φλωρίνης ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ

______________
Κοινοποίησις: Εἰς ἅπαντα τὰ μέλη τῆς Ὁρθοδόξου Ἱεραποστολικῆς Ἀδελφότητος «ΣΤΑΥΡΟΣ”

ΑΠΛΗ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ

  • Ο σκληρος κύριος τον οποίο πρώτο ονοματίζει ο σεβάσμιος Γέροντας είχε δικαστήριο στην Αθήνα (για καταχρήσεις πολλών εκατομμυρίων) και ήτο με περιοριστικούς όρους ελεύθερος. Το δικαστήριο έγινε πριν λίγους μήνες και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.
  • Ως μάρτυρες υπερασπίσεως του Σωτήρη Ευσταθίου, που τόσο σκληρά φέρθηκε στο Γέροντα αγωνιστή ιεράρχη π. Αυγουστίνο Καντιώτη ήτο ο νυν Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος, ο π. Δανιήλ Αεράκης. Από τον κύκλο του θεολόγου Στέργιου Σάκκου μάρτυρας υπερασπίσεως ήτο η Μαρια Αδαμοπούλου.
  • Έπλεξαν στο δικαστήριο το εγκώμιο της τιμιότητος και της αγιότητος του παραπάνω ανθρώπου. Κοντά σ’ αυτούς, ήρθε να συμπαρασταθεί  ως μάρτυρας  υπερασπίσεως και ο Πρεβέζης Μελέτιος, και έτσι το κακούργημα με περιοριστικούς όρους μετετράπη σε· «αθώος μετ’ αμφιβολιών».
  • Ίσως κάποιος θα έπρεπε να καταθέσει και την παραπάνω επιστολή του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου στο δικαστήριο, για να δούμε πια γνώμη θα βάραινε.

________

ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΦΡΙΚΤΩΝ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΠΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥΣΑΝ ΣΕ ΠΛEΙΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Μια μικρή ομάδα σκληρών και αχαρίστων και απαισίων ανθρώπων, που θα βοσκούσαν πρόβατα στα χωριά τους, εάν δεν βρίσκονταν στον δρόμο τους ο σεβάσμιος αγωνιστής ιεράρχης για να τους συμμαζέψει από τα ορφανοτροφεία και από τους δρόμους, έστησαν πολυβολείο απέναντί στον σεβάσμιο γέροντα μητροπολιτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη, πέντε χρόνια προ της παραιτήσεώς του προσπαθώντας να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.

Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΛΥΣΟΜΑΝΕΙ ΚΑΙ ΩΡΥΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ

Παραθέτω μόνο κάποια πολύ μικρά αποσπάσματα, γιατί είναι αδύνατον να δημοσιευθούν  ολόκληρες οι βρωμοεπιστολές τους, που έφεραν ανύπαρκτα ονόματα και ψεύτικες διευθύνσεις.

ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

(Το πρώτο λιβελογράφημα ήταν γραμμένο με το πολυτονικό, το δεύτερο με το μονοτονικό και τα άλλα άτονα, όπως τα παραθέτω)

___________________________________________________________

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

  • ad. exθρ. π. Απρος τον αγωνιστικο λαο Φλωρινας, Αμυνταιου, Πτολεμαϊδας
  • Σε λίγες μέρες καί μὲ μεγάλη  πιθανότητα στὸ τελευταίο δεκαήμερο τοῦ Μάρτη και σὲ δύο συνεχῆ Σαββατοκύριακα θὰ κυκλοφορήσει η 3η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ μας μὲ πολύ ἐνδιαφέρον περιεχόμενο, πού θ’ αναφέρεται στά ἔργα και τις μέρες τοῦ ὑπέργηρου μητροπολίτη της  Φλώρινας κ. Καντιώτη, πού ἐνῶ δεν μπορεί νά σταθεί στά πόδια του, εν τοῦτοις ἐπιμένει νὰ φαίνεται ὅτι ἀσκεί τὰ καθήκοντά του, γιατί τοῦ ἀρέσει πολύ ἡ ἐξουσία και ἡ διοίκηση…. (1995)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Β΄

προς το λαό τῆς Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαϊδας

….Για να λυθεῖ το προβλημα χρειάζεται η τοποθέτηση βοηθοῦ ἐπισκόπου στή Φλώρινα ή παραίτηση του Μητροπολίτη που είναι εν ενεργεία…… (1995)

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

προς τον αγωνιστικο λαο Φλωρινας, Αμυνταιου, Πτολεμαϊδας

….Να τονίσουμε για αλλη  μια φορα  οτι η Φλωρινα ουσιαστικα δεν εχει Δεσποτη…..
Ξαναρχίζει η μαχη και ο αγωνας για να φυγουν οι υπερηλικες, οι υπεργηροι και ανημποροι απο την δημόσια διοίκηση για να αποκτήσει η Φλώρινα πραγματικό και ζωντανό μητροπολίτη…

(Σημείωση της Ανδρονίκης Καπλάνογλου· Ο «πραγματικός ζωντανός μητροπολίτης» που  θέλαν οι κατήγοροι του Γέροντος ήταν ο νυν Μητροπολίτης Θεόκλητος)

Σεπτέμβριος 1995

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4η

προς το λαο φλωρινας, αμυνταιου, πτολεμαϊδας

Ο μητροπολιτης φλωρινης κυρ-Καντιωτης δεν μπορει πια να ασκησει τα καθηκοντα του…. Διοτι για να ειναι σε θεση ενα δημοσιο προσωπο να ανταποκριθει οπως πρεπει στις υποχρεωσεις του δεν φτάνει να εχει μονο σωστα τα λογικα του, δηλαδη να εχει διαυγεια στο μυαλό και να μη λεει χαζομαρες, αλλά πρέπει να εχει και τις απαιτούμενες για το αξιωμα του σωματικες δυναμεις.….
Αλλὀ κυρ-Καντιωτης, καθως δειχνουν τα πραγματα δεν εχει αντιληφθει οτι…το σωμα του ειναι ασθενικο, ανημπορο και δεν επιτρέπεται να παραμενει στην εκκλησια, αλλα να παραμερισει και να δωσει σειρα στους νεωτερους….

Οκτωβρης 1995

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 5η

προς το λαο φλωρινας, αμυνταιου, πτολεμαϊδας

Ο μητροπολιτης φλωρινης κυρ-Καντιωτης εχει αρχισει να παρουσιαζει σημεια καμψης και δεν μπορει να ασκησει καθως πρέπει τα καθηκοντα του.
Εχει χασει πια τον απαιτουμενο ελεγχο και οσο περναει ο καιρος εξευτελιζεταιι με τις αντιφασεις του…..
Ο ανθρωπος δεν μπορει πια να εκτελεσει τα καθηκοντα του και πρεπει να βρεθει συντομα καποια λυση.
Διοικηση απο το κρεββατι και με το τηλέφωνο, δε γινεται.
Ειναι καιρος οι γεροι, οι υπεργηροι, ειτε στην Πολιτεια βρισκονται, ειτε στην Εκκλησια να φευγουν γιατι δεν μπορουν να ασκουν δημοσιο λειτουργημα και γιατι τα κανουν ολα σαλατα.
Θα συνεχισουμε στο επομενο φυλλαδιο μας

Οκτωβρης 1995
(25-10-1995)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 6η

….. Αφησε τον εαυτο του αιχμάλωτο στα χερια διαφόρων καιροσκόπων και επιτηδείων, για να τον τρώνε οι κοττες.

Μια γενναια παραίτηση για ν’ ανοιχθει ο δρόμος και σ’ αλλους ….αξιους και ικανους κληρικους….
Αν ομως δεν γινει κατι απ’ αυτα που γραψαμε πιο πανω, τοτε τον λογο εχουν η Συνοδος της Εκκλησιας που βρισκεται στην Αθηνα και ο αρμοδιος Υπουργος, οι οποιοι εχουν υποχρεωση να ενεργησουν συμφωνα με τον Νομο….

Νοεμβρης 1995

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 7η

προς το λαο φλωρινας, αμυνταιου, πτολεμαϊδας
….Θα δουμε αν μπορεί ο κυρ-Καντιωτης να κάνει αβερτα παπάδες…..

Νοεμβρης 1995

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8η

προς το λαο φλωρινας, αμυνταιου, πτολεμαϊδας

…Κυκλοφορούμε αυτό το φυλλάδιο για να συμπαρασταθούμε σ’ εκείνους που πριν απο λιγο καιρο, μεσα στο καλοκαίρι…κανουν αυστηρο  ελεγχο και περιλαμβανουν αγρια τον πρωτοσυγκελλο και τους υποτακτικους του….
Οι στοχοι μας λοιπον απο δω και περα θα ειναι οι εξης·

Παντα ο δεσποτης κυρ Καντιωτης, που με τα πεισματα του και την γεροντική του αδυναμία εχει φερει τη μητροπολη φλωρινας σε ελεεινα χαλια… Ακολουθει η συνέχεια.

Σεπτεμβρης 1996

ΠΡΟΚΗΡΗΞΗ 10η

ΚΑΝΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ

Προς το λαο Φλωρινας, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας.

Ειμαστε παλι εδω και δινομε το παρον για μαχη….. Ο μητροπολιτης κυρ-Αυγουστινος εχει καταντησει ενα αβουλο και ανικανο προσωπο, ενα πραγματικο πτωμα… Κυβερνά την Μητροπολη μια μαφια…

Φλεβαρης 1997

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 11η

Προς το λαο Φλωρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαϊδας και καθε ενδιαφερομενο χριστιανο σε ολη την Ελλαδα.

….Οταν ο κυρ Καντιώτης είχε σωστα τα μυαλά του και κυριαρχούσε στον εαυτό του….διενεργούσε τα λεγόμενα δημοψηφισματα γυρω απο το πρόσωπό του. Δεν αποτολμαει ομως και τωρα να κανει κατι τετοιο για το θεμα της παραιτησης του… Τότε θα δει ο κυρ Καντιωτης και ολη η παλιοπαρεα του το μαυρισμα που θα φάει και τον εξευτελισμό.
Επίσης στο περιοδικό της Μητροπολης Φλωρινης (ΣΑΛΠΙΓΚΑ) δημοσιευτηκαν πριν μερικους μηνες καμποσες επιστολες που σοφίστηκε και τις συνταξε η μαφία(*) ….
Υστερα απ’ όλα αυτά…ο Καντιωτης και το σκυλολαϊ του συνεχίζουν να παραμένουν γαντζωμένοι στην εκκλησιαστική εξουσια….
Τι Καντιώτης, τι Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ….και οι δυο στο ιδιο καζάνι βραζουν, χωρις καμμιια διαφορα. Μάλιστα η ευθυνη του κυρ Καντιωτη γινεται ακόμα μεγαλυτερη, γιατι καποτε ηθελε να παραστησει τον μεγαλο και σπουδαίο.
Αλλα ο χωρος της προκηρυξης αυτης δε φτανει για περισσοτερα. Γιαυτο θα συνεχισουμε στο επομενο φυλλαδιο μας

____________________

  • Υ.Γ. Το φυλλαδιο αυτο στελνεται σε ολες τις μητροπολεις της Εκκλησιας της Ελλαδος και σε ολες τις εκκλησιαστικες και κρατικες υπηρεσιες που βρισκονται στην Αθηνα και στις μεγαλυτερες κωμοπολεις της Μητροπολης Φλωρινης, καθως και σε ολο τον επιστημονικο κοσμο που εχει καποια σχεση με τη θρησκεία και τον κυρ Καντιωτη.
    (Θα δημοσιευσουμε τις επιστολές που ενοχλήθηκαν οι λιβελογράφοι και τις επέδωσαν σε μαφία. Φερουν τα ονοματεπόνυμα και διιευθύνσεις τυ ποιμνίου του)
    Θα διακόψω τις βρωμοεπιστολές και θα παραθέσω επιστολές.

Αυγουστος 1997

____

  • (*) Σύντομα θα δημοσιεύσουμε τις επιστολές της “Σαλπιγκας της Ορθοδοξίας”, που έστειλαν σοβαροί κάτοικοι της Μητροπόλεως Φλωρίνης που οι λιβελογράφοι τους ονομάζουν μαφία.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12η

προς το λαο φλωρινας, αμυνταιου, πτολεμαϊδας και καθε ενδιαφερομενο σὀλη την Ελλαδα και το Εξωτερικό

……………………………………………………………………………………………………………………..

  • Οι επιστολές-λιβελογραφήματα συνεχίζονται, όμως σταματώ εδώ·
  • Ο σεβάσμιος Μητροπολίτης π. Αυγουστίνος γνώριζε ποιοι ήταν πίσω από τις προκηρύξεις – λιβελογραφήματα και θλίβονταν για την αχαριστία και την σκληρότητά τους και παρ’ όλα ταύτα άντεχε και συνέχιζε να ποιμαίνει την Μητρόπολή του. Λειτουργούσε, κήρυτε, χειροτονούσε ιερείς και έδιδε νικηφόρες μάχες για να μη λειτουργήσει το καζίνο στη Φλώρινα. Οι αρχές του τόπου τον είχαν μπροστάρη για την επίλυση των προβλημάτων του Νομού. Ήταν προσιτός σε όλους τους Φλωρινιώτας, αφού καθημερινά δεχόταν στο γραφείο του και έβλεπε όποιον χρειάζονταν την ανάγκη του και την συμβουλή του. Ο σύσσωμος ο τοπικός τύπος με σκληρά λόγια κατακεραύνωνε τους αδίστακτους συκοφάντες (*)
  • Νομιζω ότι είναι αρκετές οι πρώτες αυτές επιστολές-λιβελογραφήματα, που παρέθεσα για να καταλάβει ο κάθε χριστιανός πόσο σκληροί και απαίσιοι ήταν οι τελευταίοι εχθροί του αγωνιστού ιεράρχου της Φλωρινας π. Αυγουστίνου Καντιώτου.

(*) Περισσότερα θα βρείτε στο αρχείο μας, που βρίσκεται στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδος, με την ονομασία:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ή ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
_____

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.