Αυγουστίνος Καντιώτης



Γιατι προκαλουν

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΕΠΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ· http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=3529

                                                                              Εδημοσιεύθη στις 24-02-2009

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ· http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?cat=29
Εδημοσιεύθη στις 7-10-2008

Εδημοσιεύθη στις 10/01/2012, 23:03

ΤΙ ΑΡΑΓΕ ΖΗΤΟΥΝ;

«Ποιοι είναι αυτοί και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Γιατί τόσο πολύ επιμένουν για να αποδείξουν ότι ο π. Αυγουστίνος δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον του, μετά τα 90 του χρόνια»;

Θα απαντήσω στο ερώτημα του αναγνώστου, όσο ποιο λακωνικά μπορώ

Ο Γέροντας ήταν παλληκάρι και στα 85 και στα 90 του χρόνια. Είχε το θάρρος να απομακρύνει από κοντά του τον θεολόγο Στέργιο Σάκκο, όταν έκανε έρευνα και βεβαιώθηκε για φοβερά πράγματα. Ο σεβάσμιος Μητροπολίτης βάδισε την οδό των Πατέρων της Εκκλησίας. Κάλεσε μάρτυρες και έκανε βαθιά έρευνα. Συγκέντρωσε, όπως έλεγε ο ίδιος, πάνω από 20 καταθέσεις μαρτύρων. Η Αγία Γραφή λέει· «Δια στόματος 2 ή 3 μαρτύρων σταθήσεται παν ρήμα». Ο π. Αυγουστίνος συγκέντρωσε 20 καταθέσεις και διαπίστωσε ότι ο Στ. Σάκκος στις κατ’ ιδίαν συνατήσεις κήρυττε έτερον ευαγγέλιον, εκμεταλλευόμενος την θέση του και την τυφλή εμπιστοσύνη που καλλιεργούσαν σ’ αυτόν. Τον απεμάκρυνε απο κοντά του, για να μη χρεωθεί η Εκκλησία,  όπως έλεγε, τις βρώμικες πράξεις του. Και συνιστούσε· «Φεύγετε μακριά απ’ αυτούς τους διαβολείς γιατι αν πω την αλήθεια θα ανατριχιάσετε…». Οι κυρίως υπεύθυνες αντι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πουν το ήμαρτον και να μετανοήσουν, προσπαθούσαν να καλύψουν τον Σάκκο με ψέματα. Τότε ο Γέροντας τους απομάκρυνε και εγγράφως από κοντά του, στις 15-2-1989. «…Αποσύρομαι», έγραφε σε ιδιόχερη επιστολή, «οριστικώς από την πνευματική κηδεμονίαν.. Του λοιπού, καμμίαν πλέον δεν φέρω ευθύνην δι’ ό,τι λέγετε και πράττετε…». (Ο π. Αυγουστίνος από το 1988 μέχρι το 2000 δεν έδωσε ποτέ άδεια στον Σάκκο να κηρύξει στην Μητρόπολη του. Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος και τον επέτρεπε και τον καλούσε!).

ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΟΣ

Αυτοι διέδωσαν πρώτοι, ότι· «Ο π. Αυγουστίνος γέρασε ο καημένος και δεν ξέρει τι κάνει». Τον παρουσίαζαν σαν ένα ειδος ρομπότ που επειρεάζονταν από τους άλλους, γι’ αυτο ο Γέροντας τους έγραφε·

«Υ.Γ. Το γράμμα τούτο προς υμάς το έγραψα με πόνο και δάκρυα. Το έγραψα δε ιδιοχείρως, και τούτο διοτι και τούτο ελέχθη, ότι άλλος γράφει τα γράμματα και εγώ απλώς τα υπογράφω ως ένα είδος ρομπότ!!!!!  Θα δυσκολευθήτε να το αναγνώσετε λόγω της κακογραφίας μου, αλλά σεις με ηναγκάσατε! Σας συγχωρώ».

Με το ψέμα δικαιολογούσαν την απομάκρυνσή τους από τον πρώην πνευματικό τους πατέρα. Και αυτό το ονόμαζαν μετάνοια!!!!

Σ’ αυτόν τον κόσμο καλά τα κουκούλωσαν, στον άλλο όμως; Τον Θεό δεν μπορεί να τον ξεγελάσει κανείς. Έπαιξαν ωραίο θέατρο στους ανθρώπους και κράτησαν τις δυνάμεις. Αυτο προβλημάτισε κάποια κοπέλα και ρώτησε τον Γέροντα· Πως πάτερ, με τόσα που έγιναν, αυτοι προοδεύουν; Και ο π. Αυγουστίνος απάντησε· «Πλανώντες και πλανόμενοι». Και στη συνέχεια απηύθυνε σε όσες είμασταν κοντά του το ερώτημα· Μήπως και εσείς θέλετε να πάτε μαζί τους; Αφήστε με μόνο με τον Χριστό μου»

ΒΔΕΛΥΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ο σατανάς ωρύονταν εναντίον του Γέροντος αγωνιστού ιεράρχου και εκείνος βάδιζε τον Γολγοθά του. Είναι θαύμα πως άντεξε από τόσα χτυπήματα! Άλλος να ήτο στην θέση του θα πάθαινε 1500 εγκεφαλικά και θα πέθαινε, και όμως ο Θεός τον κράτησε μέχρι τα 104 του χρόνια!!!

Είναι όμως θλιβερό! Πρόσωπα που ευεργετήθηκαν απο τον π. Αυγουστίνο, ενώθηκαν, ο καθένας για τον δικό του προσωπικό λόγο, σχημάτισαν μια ανίερη συμμαχία και ανέλαβαν δράση εναντίον του. Ποιός δε θα τους πίστευε; Ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Φλωρίνης βάδιζε τα 90 του χρόνια. Ο Θεός  όμως που τον έσωσε πολλές φορές από βέβαιο θάνατο τον κρατούσε παρά το προχωρημένο της ηλικίας  του με νεανική καρδιά και με πλήρη διαύγεια πνεύματος.  Το ομολογούν και οι ίδιοι, σε μία προκήρυξη·

  • «….δεν φτάνει να εχει μονο σωστα τα λογικα του, δηλαδη να εχει διαυγεια στο μυαλό και να μη λεει χαζομαρες, αλλά πρέπει να εχει και τις απαιτούμενες για το αξιωμα του σωματικες δυναμεις.….» (4η προκήρυξη, τον Οκτώμβριο του 1995)

Ο Γέροντας αγωνίζεται και δεν παραδίδει τα όπλα. Αυτό, όμως, εκτός από τους δαίμονες ενοχλεί και τους παραπάνω ανθρώπους. Καταστρώνουν σχέδιο και άρχίζουν την κατασυκοφάντησή του.

Το κέντρο των συκοφαντών από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται στην Αθήνα. Απο εκεί στέλνουν τις προκηρύξεις με τα ψευδώνυμα  στη Φλώρινα και ζητούν την παραίτηση του.

Σταματώ εδώ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ

δημοσιεύοντας όλο το συκοφαντικό τους άρθρο

Ανευ αποδεικτικών στοιχείων και με απίστευτο πάθος προσπαθούν  από το ιστολόγιό τους να παρουσιάσουν τον Γέροντα Αγωνιστή ιεράρχη της Φλώρινας π. Αυγουστίνο σε πλήρη κατάπτωση των δυνάμεων του, δύο χρόνια πριν από την παραίτησή του! Και αυτοί δεν είναι  ούτε σκοπιανοί, ούτε μασόνοι, ούτε γιαγωβάδες, ούτε άθεοι; Τι είναι; Δαβάστε και βγάλτε  τα συμπεράσματά σας.

Ενοχλούνται για τα στοιχεία που δίνω στη δημοσιότητα και αντί να κάνουν κριτική σ’ αυτά που ακούνε και βλέπουν, τα παρακάμπτουν, μιλούν γενικά και αόριστα για τα γηρατειά· κάνουν μάθημα για το γήρας και βγάζουν τα συμπεράσματά τους!

Καμαρώστε τα επιχειρήματά τους!

  • «Είναι απόλυτα λογικό να έχει πλήρη κατάπτωση των δυνάμεων του αφού ήταν ηλικία 91 ετών. Από τον φυσικό νόμο της κατάπτωσης των δυνάμεων με τον ερχομό των γηρατειών, δεν θέλησε ο Θεός να εξαιρείται σχεδόν κανείς, ούτε μεγάλοι άγιοι και Απόστολοι, που είχαν και αυτοί την ίδια πορεία. Ο ίδιος ο π. Αυγουστίνος, όταν είχε γηράσει και έβλεπε πόσο μεγάλη ασθένεια είναι το γήρας, εκφραζόταν και αυτός στο παρελθόν για την αδυναμία και την ασθένεια του γήρατος και είχε βγάλει και ομιλία που κυκλοφορεί ακόμα από το βιβλιοπωλείο της αγαπημένης Αδελφότητας του, με τον τίτλο το «ΤΟ ΓΗΡΑΣ», στην οποία υποστήριζε το ολοφάνερο ότι το γήρας είναι ασθένεια. Το γήρας συνοδεύεται απο πολλές αδυναμίες και σωματικές και διανοητικές και αυτές συνόδευσαν και το γήρας του π. Αυγουστίνου. Όσο το γήρας βάθαινε τόσο πιο ολοφάνερες γίνονταν οι φυσικές αδυναμίες του και η μεγάλη κατάπτωση των δυνάμεων του».

Όχι κύριοι όλοι οι γέροι δεν χάνουν τα λογικά τους όταν ξεπεράσουν τα 91 τους χρόνια.

Σας ερωτώ· Γιατι δεν σχολιάζετε το βίντεο. Όπως βλέπετε, δεν «λέει «πέντε-δέκα μόνο λέξεις και αυτές με πολύ κόπο», όπως γράφετε, αλλά υπαγορεύει κανονικό κείμενο που ούτε ένας νέος δεν θα μπορούσε με τόσο άνεση να το κάνει! Και είναι ο Γέροντας 96 ετών!

Ποιο άλλο στοιχείο θέλετε να σας δώσω, για να καταλάβετε ότι δεν ήταν ο Γέροντας,  με την χάρι του Θεού, στην κατάσταση που με τόσο κακία περιγράφετε. Να σας δώσω τα πρότυπα των υπογραφών  του στα νέα του βιβλία, για να βεβαιωθείτε για το γνήσιο της υπογραφής;

Θέλετε να δειτε τον π. Αυγουστίνο στην Πάρο μετά την παραίτησην του; Δημοσιεύω μια φωτογραφία, με τον ιερέα των Λευκών και τον π. Λαυρέντιο στον τάφο των γονέων του, όρθιος κάνει τρισάγιο. Και όμως, εσείς εκείνο το διάστημα τον παρουσιάζατε σαν φυτό!!!

ΑΣΤΕΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΑΣ

Σαν αποδεικτικό στοιχείο της αδυναμίας του Γέροντος χρησιμοποιούν το όνομα του κ. Νικ. Σωτηρόπουλου. Ποτέ ο κ. Νικόλαος Σωτηρόπουλος δεν διεκδίκησε το αλάθητο του Πάπα κι ούτε είπε ποτέ ότι έχει το Αλάθητο των Οικουμενών Συνόδων.

Ακούστε τους·

  • «Δημοσιεύσαμε πριν από αρκετές μέρες μια φράση του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, για το γήρας του π. Αυγουστίνου. Για το αναμφισβήτητο γεγονός της μεγάλης κατάπτωσης των δυνάμεων του αείμνηστου π. Αυγουστίνου μετά το 1998. Η φράση αυτή του κ. Σωτηρόπουλου είναι μια απόδειξη με πολύ μεγάλη βαρύτητα που δύσκολα κάποιος αναγνώστης μπορεί να την προσπεράσει, αφού όπως είναι γνωστό σε όλους, ο κ. Σωτηρόπουλος όχι μόνο είναι το γνησιότερο πνευματικό τέκνο του π. Αυγουστίνου αλλά και λέει πάντοτε την αλήθεια».

Χρησιμοποιούν το όνομα του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, γιατί δεν τολμούν να βάλλουν τα δικά τους. Έχω να πω το εξής· Ο κ. Ν. Σωτηρόπουλος  όταν ο Γέροντας έδιωξε το Σάκκο, ξεκαθάρισε την θέση του, έμεινε δίπλα στον π. Αυγουστίνο και έστειλε σκληρή επιστολή στον Σάκκο, σε αντίθεση με τον Σωτήρη Ευσταθίου και τον νυν Μητροπολίτη Φλωρίνης.

Τι θέλουν να αποδείξουν με το νέο τους άρθρο;

Ότι οι ανώνυμοι επιστολογράφοι των προκηρύξεων, που δηθεν δεν τους γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν τους σκοπούς τους λένε αλήθειες!!!

  • «Οι ανωνυμογράφοι του 1995, οι οποίοι με ξεδιάντροπη φρασεολογία ζητούσαν την παραίτηση του π. Αυγουστίνου και που μας είναι άγνωστοι και οι ίδιοι και οι σκοποί τους, λένε και αλήθειες, άσχετα αν τις λένε για τους δικούς τους λόγους και αν χρησιμοποιούν ξεδιάντροπο ύφος. Και όπως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη της γης επειδή και οι ανωνυμογράφοι την δέχονται, έτσι δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την αλήθεια για την κατάπτωση όλων των δυνάμεων του π. Αυγουστίνου, ήδη απο το 1998, λόγω βαθυτάτου γήρατος επειδή την δέχονται και οι κάποιοι ξεδιάντροποι ανωνυμογράφοι. Ας πάψουν λοιπόν τις υποκρισίες όσοι υποκριτικά καμώνονται πώς δεν βλέπουν το βαθύτατο γήρας του π. Αυγουστίνου επειδή τάχα μου το ισχύριστηκαν αυτό κάποιοι ανωνυμογράφοι για τους δικούς τους λόγους».

Τι άλλο θέλουν να μας πουν, με τα παρακάτω που γράφουν;

  • Ότι «κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν άγρια το βαθύτατο γήρας του π. Αυγουστίνου και τις αδυναμίες του γήρατος του και κατασυκοφάντησαν τα γνησιότερα πνευματικά του τέκνα που ήταν σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων μακρυά του, αλλά και τον παρουσίαζαν ως εχθρό και συκοφάντη των γνησιότερων πνευματικών του τέκνων».

Αφου κύριοι λέτε και μόνοι σας ότι ήσασταν εκατοντάδες χιλιομέτρα μακριά από τον Γέροντα πως μπορείτε να έχετε δική σας γνώμη, για το πως ήταν ο π. Αυγουστίνος στη Φλώρινα; Με ποια λογική του στέλνατε τις σκληρές εκείνες προκηρύξεις και ζητούσατε την παραίτησην του; Ποιος ήταν εκείνος από την Φλώρινα που σας έδινε τέτοιες πληροφορίες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΜΕ ΑΜΝΗΣΙΑ

ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ!

ακούστε τους·

  • «Ούτε την αμνησία του υπέργηρου γέροντα, ούτε την γενική κατάπτωση όλων των δυνάμεων του, όπως και τα απομαγνητοφωνημένα ελάχιστα λόγια του που έλεγε λίγα χρόνια μετά το 1998, δεν αποδεικνύουν τίποτα για την κατάπτωση των δυνάμεων του, ακόμα και αν αυτά είναι λόγια αυθόρμητα δικά του και δεν λέγονται καθ’ υπαγόρευση ή δεν διαβάζονται απο χαρτί πάλι καθ’ υπαγόρευση ή κατόπιν πιέσων αφόρητων. Η πτώση των δυνάμεων του π. Αυγουστίνου είχε αρχίσει πολύ πριν φθάσει στο σημείο να λέει πέντε-δέκα μόνο λέξεις και αυτές με πολύ κόπο.
    Και οι επιτυχίες του π. Αυγουστίνου σε άλλους τομείς, κατα τα χρόνια της παραιτήσεως του, δεν δείχνουν ότι δεν υπήρξε κατάπτωση των δυνάμεων του, γιατί η φήμη και το κύρος του π. Αυγουστίνου ήταν τόσο μεγάλο που έφθανε μια επιστολή του με το όνομά του για να δώσει την νίκη. Ούτε φυσικά δείχνουν ότι δεν είχε άγρια παραπληροφόρηση σε άλλα θέματα».

Ισως θα πρέπει να σταματήσω και να μην ασχοληθώ άλλο μ’ αυτά τα πρόσωπα.  Ότι ήταν να καταθέσω για να μείνει στην ιστορία το έκανα, ας βρεθει κάποιος άλλος για να συνεχίσει. Μια μονο τελευταία ερώτηση θα απευθύνω στους συκοφάντες των τιμίων γηρατειών του μεγάλου Ορθοδόξου Έλληνος Ιεράρχου· Θα έγραφαν για την μητέρα τους στο ιστολόγιό τους αυτά που γράφουν για τον π. Αυγουστίνο; Θα προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον της και εάν ακόμη είχε την νόσο Αλτσχάιμερ; Γιατί αυτό που δεν κάνουν για την μάνα τους το κάνουν στον π. Αυγουστίνο; Η μάνα τους έχει αξία ο π. Αυγουστίνος δεν έχει; Λυπάμαι για την κακία τους  και εύχομαι ο Θεός να τους ελεήσει.

Ο σεβάσμιος επίσκοπος π. Αυγουστίνος μιλώντας την Υπαπαντή στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, στις 2-2-1990 έλεγε· «Μιλοῦν περιφρονητικά· Ἔ, γέρασε πιὰ αὐτός, δὲ ξέρει τί λέει… Ἔτσι φρονοῦν γιὰ τὸ γέροντα, ἔστω κι ἂν ἦταν δάσκαλος ἢ καθηγητής τους, ἔστω κι ἂν ἦταν πνευματικός τους, ἔστω κι ἂν εἶνε ὁ ἐπίσκοπός τους!…»

EXΩ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΥΔΟΣ

Αποστολέας             ΙΩΑΝΝΗΣ Τ………
Παραλήπτης             akaplanoglou@augoustinos-kantiotis.gr
Ημερομηνία             Πεμπ 15:15
Χριστούγεννα 25-12-2013

  • Διαβάζω τη σελίδα σας καθημερινά και θέλω να αναφέρω δύο πράγματα….
    1ον. Νιώθω απίστευτα τυχερός που γνώρισα το γέροντα απο την παιδική μου ηλικία και έζησα κοντά του για πολλά χρόνια… και
    2ον. Έχω μείνει άναυδος από την κακία, την υποκρισία και το θράσος όλων των εχθρών του Γέροντα. Και ειδικά απο άτομα και πρόσωπα που άλλα έδειχναν και άλλα έκαναν από πίσω… Συνεχίστε τον αγώνα σας δ. Καπλανογλου!!!!!!! Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνη σ αυτόν τον αγώνα… Ο Θεός να σας δίνει δύναμη.  

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗ

«Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν» (Αριστοτέλης)

  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ

Με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα σε γνωστό ιστολόγιο στο internet που θέλει σκοπίμως να υποστηρίζει με ιδιαίτερη εμμονή ότι: «Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος επίσκοπος Φλωρίνης μετά το 1998 διατελούσε σε κατάσταση παροπλισμού, δεν βάδιζε, δεν γνώριζε, δεν θυμόταν κτλ», θα ήθελα να αναφέρω μια προσωπική μου μαρτυρία….

Για να διαβάσετε τη μαρτυρία, πατήστε εδώ·

Προς: Περιοδικόν «Χριστιανική Σπίθα»         
e-mail xrspitha@otenet.gr

κοινοποίηση: ιστολόγιο:augoustinos-kantiotis.gr.
e-mail: akaplanoglou@augoustinos-kantiotis.gr

From: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ <orion3@windowslive.com>
Hμερομηνία Δευτ 23:39 /6.12.2013

«Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν» (Αριστοτέλης)

Ο π. Αυγ στην Ι.Μ. Αγ. Αυγ.   Με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα σε γνωστό ιστολόγιο στο internet που θέλει σκοπίμως να υποστηρίζει με ιδιαίτερη εμμονή ότι: «Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος επίσκοπος Φλωρίνης μετά το 1998 διατελούσε σε κατάσταση παροπλισμού, δεν βάδιζε, δεν γνώριζε, δεν θυμόταν κτλ», θα ήθελα να αναφέρω μια προσωπική μου μαρτυρία. Είχα λοιπόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να επισκεφτώ τον γέροντα και όταν τελικά το έπραξα, τον Οκτώβριο του 2002, προκειμένου να πάρω την ευχή του επ’ ευκαιρία της τελέσεως του μυστηρίου των γάμων μου, απεκόμισα πολλά και δυνατά συναισθήματα., τα οποία και θα μοιραστώ μαζί σας.

Σας διαβεβαιώνω ότι κατά την συνάντηση αυτή, μετά τις απαραίτητες συστάσεις του π. Λαυρεντίου, ο οποίος ήταν παρόν, με θυμήθηκε και με ρώτησε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων -θυμάμαι- το πόσο αγαπώ την μελλοντική σύζυγό μου, ποιά είναι η δουλειά μου, η ηλικία η δική μου και η δική της και διάφορες άλλες πληροφορίες για τις υπηρεσίες μου στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως, κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Συγχρόνως δε, μου έδινε πατρικές συμβουλές και ευλογίες. Κάναμε διάλογο. Ο γέροντας ρωτούσε κι εγώ απαντούσα. Στο τέλος αφού μου έδωσε την ευχή του, φωτογραφηθήκαμε και η συνάντηση αυτή, στην αφετηρία της νέας μου ζωής θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου. Βεβαίως ήταν υπέργηρος, «Τίμα το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον» (Mένανδρος 4ος αιών π.Χ.), αλλά σε καμία στιγμή του διαλόγου μας, δεν μου έδωσε την εντύπωση πως δεν είχε επαφή με τα όσα διαδραματίζονταν στον χώρο. Έβλεπε, άκουγε, μιλούσε και φυσικά με συμβούλευε πατρικά για το μεγάλο γεγονός της δημιουργίας οικογένειας. Μαρτυρώ για την ακρίβεια των παραπάνω γεγονότων «Αδύνατον τ” αληθές λαθείν» (Μένανδρος). Δεν καταλαβαίνω τον λόγο όμως, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δεχθούμε κατά κανόνα, ότι η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου έχει να κάνει απαραίτητα και με την πνευματική του διαύγεια. Ή για να το θέσω αλλιώς, γιατί η νοημοσύνη ενός ανθρώπου και ο βαθμός αυτής, να εξαρτάται πάντοτε και να επηρεάζεται αρνητικά από το μήκος της βιολογικής του πορείας; Μάλλον το αντίθετο θεωρείται, πως είναι γνώρισμα σοφίας. Τότε ακριβώς γίνεται σύμμαχος ο χρόνος και η ωριμότητα, όταν αυτός μάλιστα ξεπερνά και αυτήν την εκατονταετηρίδα. Ένας λόγος παραπάνω για όλους εμάς τους Χριστιανούς (όσοι θέλουμε να λεγόμαστε αλλά κυρίως να είμαστε), αφού πιστεύουμε στην αγιότητα της ζωής και των λόγων μεγάλων πνευματικών αναστημάτων, όπως του μακαριστού γέροντός μας, π Αυγουστίνου. Δεν καταλαβαίνω όμως τον λόγο που θα έπρεπε να αμφισβητήσουμε την αξία των ρήσεών του από κάποια χρονική στιγμή κι έπειτα. Αναρωτιέμαι αν τελικά έχει για κάποιους, ημερομηνία λήξεως η νοημοσύνη, η σοφία, η αρετή και η αγιότητα…

Ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του «εις την εξαήμερον», συμβουλεύει τους νέους να σέβονται τους γεροντότερους χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από την φύση πολύ διδακτικό και συγκεκριμένα από την ζωή των πελαργών. Λέει λοιπόν: «Όταν ο γέρος πελαργός χάσει τα φτερά του, τον περιτριγυρίζουν οι νεώτεροι πελαργοί και τον θάλπουν με τα δικά τους φτερά και όχι μόνο τον τρέφουν άφθονα και πλούσια, αλλά κι όταν ακόμη θελήσει να πετάξει, τον βοηθούν όσο είναι δυνατόν, πετώντας δίπλα του με μια καταπληκτική στοργή και αγάπη».

Αυτό – συνεχίζει ο Μ. Βασίλειος – προξενεί σε όλους μεγάλη εντύπωση και γι’ αυτό την ανταπόδοση των ευεργεσιών, όπως συμβαίνει στους πελαργούς την ονομάζουν μερικοί «αντιπελάργωση», και καταλήγει ο άγιος: «Ἡ δὲ περὶ τοὺς γηράσαντας τῶν πελαργῶν πρόνοια ἐξήρκει τοὺς παῖδας ἡμῶν, εἰ προσέχειν ἐβούλοντο, φιλοπάτορας καταστῆσαι». Δηλαδή, η φροντίδα για τους πελαργούς που γέρασαν, θα ήταν αρκετή ως παράδειγμα για τους νεότερους, για να τους καταστήσει ικανούς να σέβονται τους γονείς τους, μα και τους γεροντότερους γενικότερα.

   Βασίλειος Γ. Τρύφων

     Φλώρινα 06-12-2013

___________________

www.augoustinos-kantiotis.gr

  • Το ιστολόγιο αυτό που έχει όνομα γνωστού θεολόγου και φιλοξενεί κηρύγματα δικά του, έγινε εν αγνοία του θεολόγου. Από εμάς ενημερώθηκε για πρώτη φορά ο θεολόγος την ύπαρξη του ιστολογίου και τα γραφόμενά του, εις βάρος των τιμίων γηρατειών του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου.
  • Απαντήσαμε επανειλημμένως στις προκλήσεις του διαχειριστή, που βρίσκεται στην Αθήνα και εμφανίζεται να ξέρει πως ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης πριν και μετά την παραίτησήν του, χωρίς να τον δεί! Ξεπέρασε τους σκοπιανούς στην κακία!!!
  • Δώσαμε προς χάριν του στην δημοσιότητα τόσο οπτικοακουστικό υλικό, που και ένας τυφλός θα έβλεπε και ένας κουφός θα άκουγε, αλλά ο «χριστιανός» του ιστολογίου δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα.

_

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.