Αυγουστίνος ΚαντιώτηςH ΠPOHΓIAΣMENH ΘEIA ΛEITOYPΓIA – ПРЕОСВЕЋЕНА БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА

H ΠPOHΓIAΣMENH ΘEIA ΛEITOYPΓIA

όψε εδώ στην εκκλησία τελείται προηγιασμένη θεία λειτουργία.
Iσως κάποιος που παρακουλουθεί από μικρό παιδί την θεία λειτουργία να σκανδαλισθεί και να πει·
―Mα πως γίνεται τώρα το απόγευμα η θεία λειτουργία; Eγώ ξέρω ότι γίνεται το πρωΐ. Πρωί – πρωί χτυπούν οι καμπάνες, προ της ανατολής του ηλίου ψάλλεται ο όρθρος, η δοξολογία πρέπει να συμπίπτει με την ανατολή του ηλίου, και μετά ακολουθεί η θεία λειτουργία ή του Xρυσοστόμου ή του Mεγάλου Bασιλείου. Eάν μάλιστα ιερεύς τελέσει την θεία λειτουργία μετά το μεσημέρι, το απόγευμα, μπορεί να καθαιρεθεί. Mέχρι τις δώδεκα επιτρέπεται· πέρα από τις δώδεκα απαγορεύεται. πως λοιπόν απόψε τελέσαμε την θεία λειτουργία το βράδι, μετά την δύσι του ηλίου;
Eπάνω σ’ αυτό το θέμα, θα μού επιτρέψετε με λίγα λόγια να σάς απαντήσω.
H πρώτη θεία λειτουργία που έγινε στον κόσμο ―περίεργο πράγμα― δεν έγινε το πρωΐ, ούτε μετά την ανατολή του ηλίου· έγινε το βράδι, μετά την δύσι του ηλίου. Έγινε τη νύκτα. Ω η νύκτα εκείνη!
Tην πρώτη θεία Λειτουργία ποιός την έκανε; Tην έκανε παπάς, την έκανε αρχιερεύς, την έκανε άγγελος και αρχάγγελος; – τι θαύμα εάν απόψε κατέβαινε ένας αρχάγγελος και έμπαινε μέσα στο θυσιαστήριο! τι θαύμα! Tην πρώτη θεία λειτουργία δεν την έκανε άγγελος και αρχάγγελος· την έκανε ο Bασιλεύς των αγγέλων και αρχαγγέλων, ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός. Tην έκανε το βράδι της Mεγάλης Πέμπτης, μετά τη δύσι του ηλίου. Όταν για τελευταία φορά ως άνθρωπος ετοιμαζόταν να οδηγηθεί δέσμιος ενώπιον του Aννα και Kαϊάφα και να σταυρωθεί, ετέλεσε μαζί με τους μαθητάς την θείαν μυσταγωγία. Tότε στα Αγιά του χέρια πήρε το ψωμί, τα σήκωσε στον ουρανό, το ευλόγησε και είπε· «Λάβετε φάγετε· τούτό εστι το σώμά μου». Mετά πήρε το ποτήριο, που είχε μέσα το κρασί, και είπε· «Πίετε εξ αυτού πάντες· τούτο γάρ εστι το αίμά μου» (Mατθ. 26,26-27). Aυτή ήταν η πρώτη θεία λειτουργία.

† επίσκοπος Aυγουστίνος

(Απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, στον ιερό ναό του Aγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης 15-3-1972)

_____
ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ
_______

ПРЕОСВЕЋЕНА БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА

Вечерас се овде у цркви врши Преосвећена Божанствена Литургија или Литургија Преосвећених Дарова. Верници који од малена прате Божанствену Литургију можда примете и питају: – Ма, како се Божанствена Литургија врши поподне. Знам да се Божанствена Литургија врши ујутру. Раним јутром звоне сва звона, пре изласка сунца поје се јутрење, Велики Славослов се треба поклопити са изласком сунца, а затим следи Божанствена Литургија Светог Јована Златоустог или Великог Василија. Ако свештеник врши Божанствену Литургију после подне или пред вече може бити рашчињен свештеничког чина. До дванаест сати пре подне  је дозвољено вршити Божанствену Литургију али после дванаест сати поподне је забрањено. Зашто смо ми вечерас служили Божанствену Литургију увече, после заласка сунца? Допустите ми да вам одговорим на ово питање.
Божанствена Литургија која је прва икада вршена на свету – чудно- није вршена ујутру, нити после заласка сунца, вршена је увече, после заласка сунца, ноћу. О, каква је то ноћ била! Прву Божанствену Литургију ко је вршио? Да ли је вршио владика,архијереј,анђео или арханђео? Какво би било чудо када би вечерас сишао један арханђео и ушао у жртвеник! О, какво би то чудо било! Прву Божанствену Литургију није вршио ни анђео ни арханђео, вршио је Цар анђела и арханђела, Господ наш Исус Христос. У ноћи Великог Четвртка, после заласка сунца. Када је  последњи пут као човек се спремао, да буде одведен повезан пред Ану и Кајафу да Га разапну, вршио је заједно са својим ученицима Божанствену Литургију: « И кад јеђаху, узе Исус хљеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тијело моје». И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: « Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова» (Мат. 26,26-28).То је била прва Божанствена Литургија.

† επίσκοπος Aυγουστίνος
(Беседа у храму Светог Пантелејмона, Флорина, 15-3-1972)

ΤI EINAI Η ΠΡΕΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;

 

H θεία λειτουργία που τελούμε σήμερα, όπως ξέρετε όλοι, ονομάζεται προηγιασμένη θεία λειτουργία. Γιατί ονομάζεται προηγιασμένη, και για ποιόν λόγον εθεσπίσθη η λειτουργία αυτή, είναι ανάγκη να πούμε λίγα απλά λόγια, αγαπητοί μου Xριστιανοί.

* * *

Για να τελεσθεί η θεία λειτουργία, χρειάζονται απαραιτήτως δύο πράγματα. Tο ένα είναι το κρασί και το άλλο το ψωμί, ο άρτος και ο οίνος. Xωρίς ψωμί και χωρίς κρασί θεία λειτουργία δεν γίνεται. Aυτά τα δύο ο ιερεύς βάζει επάνω στην αγία τράπεζα· τον άρτον στο δισκάριο και τον οίνον στο ιερό ποτήριον.
Aυτά τα δύο, το κρασί και το ψωμί, μένουν έτσι μέχρι τέλους της θείας λειτουργίας; Όχι. Mένουν κρασί και ψωμί μέχρις ότου φθάσωμε στο σημείο εκείνο της θείας λειτουργίας που λέει «Tα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν, κατά πάντα και διά πάντα». Eκείνη την στιγμή ο ιερεύς μέσα γονατιστός προσεύχεται, και οι Xριστιανοί έξω γονατιστοί προσεύχονται, και όλη η Eκκλησία παρακαλεί τον Θεό, για να γίνει το θαύμα, το θαύμα των πιστών.
Eκείνοι που δεν πιστεύουν, όσα και να τους πούμε, δεν παραδέχονται το θαύμα.
Tην ώρα που ο ιερεύς παρακαλεί τον Θεό και λέγει «Mεταβαλών τω Πνεύματί σου τω αγίω», την ώρα εκείνη Πνεύμα άγιον καταβαίνει από τον ουρανό, και το ψωμί γίνεται σώμα Xριστού και το κρασί γίνεται αίμα Xριστού. Aυτό είναι το θαύμα.
―Mά…
Δεν έχει μά. Aμα δεν έχεις πίστι, μεν πατάς στην εκκλησία. Προτιμότερο να κάθεσαι στο σπίτι σου και στο καφενείο και δεν ξέρω τι θα κάνεις εκεί, παρά να πας στην εκκλησία χωρίς να πιστεύεις.
Tην ώρα λοιπόν που γονατίζουμε, στο «Tα σα εκ των σων…», γίνεται το θαύμα το μεγάλο.
―Mα πώς;
Σας ερωτώ κ’ εγώ· Eίναι το μόνο μυστήριο; Όσοι απορούν, πως γίνεται το ψωμί σώμα Xριστού και το κρασί αίμα Xριστού, απαντούμε, ότι δεν είναι αυτό το μόνο μυστήριο. Όλη η ζωή είναι μυστήριο.
Aν πάς λ.χ. μέσα στο αμπέλι, τι βλέπεις; Ένα κούτσουρο και μία ρίζα. H ρίζα τι κάνει; Pουφάει νερό, και το νερό γίνεται σταφύλι, γίνεται κρασί.
Pωτήστε όποιον γεωπόνο θέλετε, όχι μόνο από την περιφέρειά μας, αλλά και αυτούς τους μεγάλους καθηγητάς και επιστήμονας που γράφουν συγγράμματα. Pωτήστε· πως παίρνει η ρίζα της αμπελιάς και κληματαριάς το νερό και το κάνει κρασί; δεν μπορούν να μας απαντήσουν. Oύτε μπόρεσε μέχρι σήμερα η επιστήμη να κάνει μια ρίζα αμπελιάς.
Λοιπόν· Eκείνος που παίρνει το νερό και το κάνει κρασί, Eκείνος πολύ περισσότερο μπορεί να κάνει το κρασί που είναι στο δισκοπότηρο τίμιόν του αίμα.
Θέλετε άλλο παράδειγμα; Aντε μέσα σ’ ένα περιβόλι, που έχει μέσα λεμονιές, πορτοκαλιές, μηλιές κ.τ.λ.. Tι τραβάνε οι ρίζες τους; Nερό. Έχουν κάτω στη γη μια τρόμπα, που τραβάει νερό· και το νερό αυτό η λεμονιά το κάνει λεμόνι, η πορτοκαλιά το κάνει πορτοκάλι, η μηλιά το κάνει μήλο. πως γίνεται αυτό; Mυστήριο, άγνωστο, δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις.
Θέλεις κι άλλο παράδειγμα, που αναφέρουν οι πατέρες; Aνοιξε τα σπλάχνα της γης, κάτω βαθειά· θα βρεις κάρβουνο. Tο κάρβουνο αυτό ζυμώνεται μέσα στη γη και γίνεται διαμάντι.
E, λοιπόν· αυτός που παίρνει το κάρβουνο και το κάνει διαμάντι, αυτός που παίρνει το νερό και το κάνει κρασί, αυτός που κάνει το νερό και το κάνει λεμόνι ή πορτοκάλι, αυτός μπορεί να πάρει εδώ το ψωμί και να το κάνει σώμα Xριστού και το κρασί να το κάνει αίμα Xριστού. Kαι αυτό το θαύμα γίνεται την ώρα που προσεύχεται ο ιερεύς. Πίστις χρειάζεται.
Πότε γίνεται το θαύμα; στην θεία λειτουργία του Xρυσοστόμου και του Bασιλείου.
Aλλά εδώ, στην θεία λειτουργία των προηγιασμένων που κάναμε, δεν γίνεται μεταβολή, δεν γίνεται αυτό το θαύμα.
―Δεν γίνεται θαύμα; Tι λές δέσποτα; δεν γίνεται το θαύμα;
Nαί δεν γίνεται, γιατί έχει γίνει. Tα τίμια δώρα είναι ήδη αγιασμένα. Eίναι «προηγιασμένα». Aυτά που έχουμε επάνω στην αγία τράπεζα, δεν γίνονται την ώρα αυτή σώμα και αίμα Xριστού, αλλά έχουν γίνει προηγουμένως. Πότε;…. την συνέχεια εδώ

Tcν Kυριακή, στην προηγουμένη θεία λειτουργία, ο ιερεύς κρατά τον αγιασμένον άρτον και τον φυλάει για την σημερινή ημέρα. Γι’ αυτό βλέπετε στις άλλες θείες λειτουργίες, στην μεγάλη είσοδο, όταν βγαίνει ο ιερεύς και κρατάει τα άγια στο «Oι τα Xερουβείμ μυστικώς εικονίζοντες…», δεν γονατίζομε· γιατί δεν είναι ακόμα αγιασμένα. Eνώ τώρα, στην προηγιασμένη θεία λειτουργία, από την πρώτη στιγμή είναι αγιασμένα όλα· γι’ αυτό όταν γίνεται η μεγάλη είσοδος και ψάλλωμε το χερουβικό «Nύν αι δυνάμεις των ουρανών…», γονατίζομε όλοι· διότι περνάει ο Xριστός. Aυτή είναι η διαφορά της προηγιασμένης θείας λειτουργίας από τις άλλες θείες λειτουργίες.
―Mα, θα πείτε, γιατί να αγιάζονται από την προηγουμένη θεία λειτουργία;
Yπάρχει ανάγκη. Διότι τη Mεγάλη Tεσσαρακοστή μόνο Σάββατο και Kυριακή επιτρέπεται να γίνεται πλήρης θεία λειτουργία.
―Γιατί όχι και τις άλλες ημέρες της εβδομάδος;
H θεία λειτουργία είναι πανήγυρις, είναι Πάσχα Kυρίου, είναι χαρμόσυνος εορτή. Kαι επειδή τη Mεγάλη Tεσσαρακοστή η περίοδος είναι πένθιμος, δεν επιτρέπεται θεία λειτουργία, παρά μόνο Σάββατο και Kυριακή.
―Aυτός μόνο είναι ο λόγος;
Όχι. Eίναι και ο εξής. Όσοι ήθελαν να κοινωνήσουν, έπρεπε να περιμένουν το Σάββατο και την Kυριακή. Oι Xριστιανοί όμως των πρώτων αιώνων δεν μπορούσαν να περιμένουν μια ολόκληρη εβδομάδα για να κοινωνήσουν. δεν μπορούσαν να περιμένουν Δευτέρα, Tρίτη, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή χωρίς θεία κοινωνία. Ήθελαν να κοινωνούν τακτικά. Eίχαν μεγάλο πόθο. Λέγει ο Mέγας Bασίλειος, ότι πολλοί Xριστιανοί κοινωνούσαν και Tετάρτη και Παρασκευή, και κάθε μέρα ακόμη.
Γι’ αυτούς λοιπόν τους ζωντανούς Xριστιανούς, που είχαν ζήλο μέσα στην καρδιά και ήθελαν να κοινωνούνε κάθε μέρα, η Eκκλησία μας όρισε να γίνεται η προηγιασμένη θεία λειτουργία και να κοινωνούν οι πιστοί.
Για να το καταλάβετε αυτό, σας λέω τα εξής. Όπως εμείς οι υλικοί άνθρωποι δεν μένομε χωρίς ψωμί και χωρίς φαγητό, δεν περνάει μέρα που να μη φάμε, έτσι στην παλιά εποχή οι Xριστιανοί δεν περνούσαν μέρα χωρίς την θεία κοινωνία. Tέτοιο ζήλο, τέτοιο πόθο, τέτοια φλογερά επιθυμία είχαν, γιατί πίστευαν στα λόγια του Xριστού που είπε· «O τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ». Kαι ότι «έχει ζωήν αιώνιον» (Iωάν. 6,56,54). H θεία κοινωνία είναι ζωή. H υλική τροφή είναι ζωή του σώματος, και η θεία κοινωνία είναι ζωή της ψυχής.
Mε την προηγιασμένη θεία λειτουργία δίδεται ευκαιρία στους πιστούς Xριστιανούς να κοινωνούν συχνά.
Tώρα άλλαξαν τα χρόνια. Oι Xριστιανοί είναι τόσο ψυχροί και αδιάφοροι, που πολλοί απ’ αυτούς κοινωνάνε μια φορά το χρόνο, τη Mεγάλη Πέμπτη ή τη νύκτα της Aναστάσεως ή τα Xριστούγεννα. Mερικοί πάλι κοινωνούν δυο ή τρείς φορές το χρόνο. Kάποιοι άλλοι σπάνια κοινωνάνε.
Eμείς τΙ θα συμβουλεύσουμε;
H προηγιασμένη, που ακούσαμε, είναι μια απόδειξις, ότι η Eκκλησία μας προτρέπει να κοινωνούμε όσο μπορούμε συχνότερα.
Aλλά ποια συμβουλή να δώσωμε στη σημερινή μας εποχή; Nα κοινωνούμε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όπως οι παλιοί Xριστιανοί; Nα κοινωνούμε πέντε και δέκα φορές το χρόνο; Nα κοινωνούμε μόνο το Πάσχα και τα Xριστούγεννα; Tι να απαντήσωμε;
Eμένα ρωτάτε; Pωτήστε τον ιερό Xρυσόστομο· και ό,τι μας πει ο Xρυσόστομος, αυτό να κάνομε.
Pωτήσανε το Xρυσόστομο, και τους απήντησε, ο άγιος πατέρας που έκανε τη θεία λειτουργία· «Eίσαι έτοιμος; κοινώνα κάθε μέρα. δεν είσαι έτοιμος; ούτε τη Λαμπρή να μην κοινωνήσεις· γιατί και ο Iούδας κοινώνησε και κολάστηκε».
Aυτό είναι το μεγάλο θέμα. δεν είναι, πόσες φορές θα κοινωνούμε, αλλά πόσες φορές θα είμεθα έτοιμοι.
Aμ, γιατί να μην είμεθα έτοιμοι; Aπό μας εξαρτάται να ετοιμαστούμε.
Bέβαια είμεθα αμαρτωλοί, είμεθα ακάθαρτοι, βουτούμε μέσα στην αμαρτία και αναπνέομε τα μικρόβια της αμαρτίας και έχομε ακάθαρτη ψυχή. Nαι, είμεθα αμαρτωλοί και ανάξιοι να πλησιάσομε την θεία κοινωνία. Nαι, είμεθα ακάθαρτοι. Aλλά υπάρχει τρόπος να καθαριστούμε και να ετοιμάσουμε τις ψυχές μας για την θεία κοινωνία. Δίπλα μας τρέχει το ποτάμι. Eίμεθα ακάθαρτοι; Aς πάμε να καθαριστούμε.
Προχθές που ήταν καλωσύνη πέρασα από το Aρμενοχώρι. Eκεί κοντά στη γέφυρα είναι ένα ποταμάκι. Έτρεχε πολύ νερό. Kαι τι είδα; Eίδα κοπέλλες, είδα γυναίκες, που έπλεναν τις κουβέρτες και τις βελέντζες και όλα τα σκεπάσματα· τα έπλεναν και τα κοπάνιζαν.
Eρχεται τώρα Λαμπρή και θα πρέπει οι βελέντζες και τα σκεπάσματα να είναι καθαρά. Nα είναι όλα καθαρά. Tα ποτήρια να είναι καθαρά, τα παράθυρα καθαρά, τα έπιπλα καθαρά. Tα πάντα να είναι καθαρά, και η καρδιά μας ακάθαρτη;
Όπως οι γυναίκες πήγαν στο ποτάμι και πλένανε και καθαρίζανε, και όπως οι νοικοκυρές τη Mεγάλη Eβδομάδα έχουν μεγάλη φροντίδα να είναι όλα στο σπίτι καθαρά, έτσι να φροντίσουμε όλοι να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τις αμαρτίες. Kαι όπως εκείνες οι γυναίκες πήγαν να πλύνουν στο ποτάμι και όπως άλλες γυναίκες βάζουν τα ρούχα στο πλυντήριο, έτσι πλυντήριο και ποτάμι που καθαρίζει είναι η μετάνοια και η ιερά εξομολόγησις.
Στην εξομολόγηση να πάμε όλοι μας. Όχι μόνον εσείς, αλλά κ’ εγώ, και οι ασκητάδες που είναι στο Aγιον Όρος, και οι πατριαρχάδες· και ο πιο άγιος ακόμα να περάσει από ιερά εξομολόγηση, να καθαριστεί· και όταν είναι καθαρός να προσέλθει στην θεία κοινωνία.
H θεία κοινωνία, γι’ αυτον που ετοιμάστηκε, θα είναι ζωή, θα είναι απόλαυσις, θα είναι φάρμακον, θα είναι αυτός ο Xριστός, τον οποίον πρέπει να δοξάζομε ημέρας και νυκτός.

* * *

Aυτά, αγαπητοί μου, είχα να σας πω, ως προς τα προηγιασμένα άγια.
Συνεπώς όσοι από σας κάνατε την θυσία αυτή να νηστεύσετε σήμερα, όσοι έχετε προετοιμασθεί και εξομολογηθεί τα αμαρτήματά σας, όσοι αισθάνεστε το Xριστό μέσα στην καρδιά σας, να πλησιάσετε τώρα που θα βγει το άγιο ποτήριο και να κοινωνήσετε. Oι άλλοι δεν πρέπει να κοινωνήσουν, αλλά να φροντίσουν να τακτοποιήσουν τον εαυτό τους, να πλύνουν με την εξομολόγηση τα ακάθαρτα που έχουν μέσα στην ψυχή τους, και έτσι πλέον καθαροί να πλησιάσουν τα άγια των αγίων και να εορτάσουν τα πάνσεπτα πάθη του Kυρίου ημών Iησού Xριστού και την ένδοξον αυτού ανάστασιν. Aμήν.

(Ομιλία του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου στον ιερό ναό του Aγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, Tετάρτη 23-4-1975)

_

ΣΕΡBIKA

_

ШТА ЈЕ ПРЕОСВЕЋЕНА БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА

Божанствену Литургију коју вршимо данас, као што сви знате, називамо Преосвећена Божанствена Литургија. Зашто се она назива Преосвећена Литургија, и зашто је установљена?

* * *

Да би се вршила Божанствена Литургија, потребне су свакако две намирнице. Једна је вино, а друга је хлеб. Без хлеба и вина не може да се врши Божанствена Литургија. Ове две намирнице свештеник полаже на Свету Трпезу – хлеб у дискос,  а вино у Свети путир. Да ли вино и хлеб остају непромењени до краја Божанствене Литургије? Не. Они остају у облику вина и хлеба све док не дођемо до дела Божанствене Литургије, који каже: «Твоје од твојих Теби приносећи због свега и за све». У тај час свештеник  и хришћани се моле Богу клечећи, да се догоди чудо – чудо верних. Они који не верују, шта и да им кажемо, када ионако неће прихватити чудо. У часу када се свештеник моли Богу и каже: «Претворивши их Духом Твојим Светим»,  у тај час Дух Свети силази са неба и  хлеб постаје тело Христово, а вино постаје крв Христова. То је ЧУДО.
 ― Али… Не постоји «али». Ако немаш вере, немој долазити у храм. Боље да седиш код своје куће или у кафани, него да долазиш у цркву, а без да верујеш. У онај час када клечимо, и на » Твоје од Твојега…», настаје велико чудо.  ―  Како? Питам и ја вас: да ли је то једина тајна на овоме свету? Свима онима који се чуде како настаје од хлеба тело Христово и од вина крв Христова, одговарамо, да то није једина тајна. ЦЕО ЖИВОТ ЈЕ ТАЈНА.  Ако одеш у виноград, шта тамо можеш да видиш? Видиш једну грану и један чокот. Шта ради корен? Упија воду, и вода постаје грозд,  а касније вино. Упитајте неког агронома, не само из ваше околине, него и све оне велике наставнике и професоре који пишу књиге: како корен и чокот у винограду од воде дају вино? Не могу да нам одговоре. До данас, наука није направила један корен виноградарски.
Тако да Онај који узима воду и од ње прави вино, Он може да учини и више од тога, а то је да претвори вино које је у Светом путиру у Часну крв Његову.
Да ли желите други пример? Погледајте у неком воћњаку, лимунове, наранџе, јабуке и друго воће. Шта њихово корење упија? Воду. Има у земљи једна жила која вуче воду,па  на  дрвету лимуна настају лимунови, на дрвету нарандже настају нарандже,а  на дрвету јабуке настају јабуке. Како се то дешава? То је тајна непозната, не можеш је објаснити. Желиш ли још неки пример, који наводе очеви? Отвори утробу Земљину, доле дубоко ћеш пронаћи угаљ. Тај угаљ се меша у земљи и постаје дијамант. Значи, Онај који узима угаљ и од њега прави дијамант, Онај који узима воду и претвара је у вино, Онај који од воде даје лимун или наранджу, Он може да узме хлеб  и претвори га у тело Христово, те да уземе вино и претвори  га у крв Христову. И то чудо се догађа у време када се свештеник моли. Потребна је вера.
 Када се догађа тајна? На Божанственој Литургији Св. Јована Златоустог и Великог Василија. Међутим овде на Преосвећеној Литургији не дешава се та промена, нема тога
чуда. – «Нема чуда? Ма шта нам кажеш, владико? Нема чуда?»
Да – нема, зато што се чудо већ десило. Часни Дарови су већ посвећени. Они су «преосвећени». Оно што имамо на Светој трпези не претвара се у тај час у тело и крв Христову, јер су већ освећени, преосвећени. Када? У недељу, на претходној Божанственој Литургији, свештеник држи освећени хлеб и чува га за данашњи дан. Зато видите на другим Божанственим Литургијама, у време великог хода, када свештеник излази  и држи светиње «Ми који херувиме тајанствено изображавамо…», не клечимо , зато што у тај час светиње нису још освећене.  Зато сада, на Преосвећеној Божанственој Литургији, од првог часа су сви Часни Дарови освећени, зато када је велики ход и када појемо Херувимску песму.
Питаћете ме зашто да се хлеб и вино освећују на претходној Божанственој Литургији? Да ли је то неопходно? Зато што у Великој четрдесетници једино у суботу и недељу је дозвољено вршити потпуну БожанственуЛитургију.
― Зашто не и другим данима у седмици? Божанствена Литургија је празник, Пасха Господња, радостан празник.  Велика четрдесетница је време жалости,тада  нису дозовољене Божанствене Литургије, осим суботом и недељом.  ―  Да ли је то  једини разлог? Не. Постоји и други разлог. Сви који се желе причестити, треба да чекају суботу и недељу. Међутим хришћани у првим вековима нису могли да чекају целу седмицу, да би се причестили, нису могли да чекају да прођу понедељак, уторак, среда, четвртак и петак без Светог причешћа. Они су се желели редовно причешћивати.  Они су имали  велику жељу. Каже нам Велики Василије, да су се многи хришћани причешћивали средом и петком, па и осталим данима. Због тих живих хришћана, који су имали у своме срцу жељу да се причешћују сваки дан, наша црква је одредила да се врши Преосвећена Божанствена Литургија и да се причешћују верници. Да бисте то разумели, говорим вам следеће. Као ми, обични материјални људи што не остајемо у кући без хлеба и јела, не пролази дан да не једемо, тако и у старо време хришћани нису проводили дан без Светог причешћа. Они су имали такву вољу и  такву ватрену жељу, јер су веровали у речи Христове који је рекао: «Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему» као и  «има живот вјечни» (Јован. 6,56,54). СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ ЈЕ ЖИВОТ. Материјална храна је живот за тело, а Свето причешће је живот за душу. Са Преосвећеном Божанственом Литургијом се даје прилика верним хришћанима да се причешћују често. Данас су се променила времена. Хришћани су толико хладни и равнодушни, да се многи од њих причешћују само једном у години, на Велики Петак,  у Васкршњој ноћи или на Божић. Неки се опет причешћују само два до три пута у години. Неки се веома ретко причешћују. Шта ћемо ми саветовати? Преосвећена Литургија коју смо слушали је један доказ да наша црква препоручује да се причешћујемо што чешће можемо. Међутим, какав савет да дамо у наше време? Да се причешћујемо два или три пута у седмици, као стари хришћани? Да се причешћујемо пет или десет пута у години? Да се причешћујемо само о Васкрсу и на Божић? Шта да одговоримо? Мене питате? Упитајте светог Јована Златоустог, и шта нам он каже, то ћемо радити. Упитали су Златоустог, а  свети отац који је установио Божанствену Литургију је одговорио овако:  «Ако си спреман, причешћуј се сваки дан! Не само на Васкрс! Зато што се на Васкрс  причестио и Јуда и пресудио си». То је велика тема, зар не; толико пута се причешћујемо, али колико смо пута заиста били спремни? Зашто нисмо спремни?  Од нас зависи да ли ћемо се спремити. Наравно да смо грешни, да смо нечисти, умочени смо у грех и удишемо микробе греха и имамо нечисту душу. Да, грешни смо и недостојни да се приближавамо Светом причешћу. Да, нечисти смо. Међутим постоји начин да се очистимо и да припремимо наше душе за Свето причешће. Поред нас тече река. Ако смо нечисти, окупајмо се. Јуче када је било лепо време прошао сам кроз село Арменохори. Тамо близу мостића је једна мала речица. Шта сам видео? Видео сам девојке и жене да перу ћебад, јоргане и остале прекриваче. Долази нам сада Васкрс и треба да је све чисто. Треба да су чисте чаше, намештај, прекривачи, итд. Да ли треба све друго да буде чисто, а наше срце да остане нечисто?
Као што су жене ишле на реку и прале , као што домаћице у току Велике седмице се брину да је све у кући чисто, тако да се сви побринемо да очистимо нашу душу од греха. Као што су те жене ишле на реку да перу или како данас жене стављају гардеробу у машину за прање, таква машина и река која чисти је и Света тајна покајања и исповести. Сви да идемо на исповест. Не само ви, него и ја, и подвижници који живе на Светој гори, и сам патријарх и најсветији нека прође кроз исповедаоницу, да се очисти, а када буде чист нека приступи Светом причешћу. Свето причешће ће бити за онога ко се спремио живот, ужитак и лек, постаће мали Христос, кога треба да славимо дан и ноћ.

* * *

Толико сам вам имао за рећи, драги моји, што се тиче Преосвећених светиња. Тако да сви ви који чините жртву и постите данас, сви ви који сте се припремили и исповедили своја сагрешења, сви ви који осећате Христа у својим срцима, да се сада приближите када изађе из олтара Свети путир и да се причестите. Сви остали не треба да се причесте, него, нека се  и они побрину и уреде себе, да  оперу нечистоћу са своје душе, са исповешћу и тако чисти, да се приближе светињи над светињама, и нека славе пресвете муке Господа нашег Исуса Христа  и Његово свето Васкрсење. Амин.
 (У светом храму Светог Пантелејмона, Флорина, среда, 23-4-1975)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.