Αυγουστίνος Καντιώτης



ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ

date Ιούλ 1st, 2013 | filed Filed under: ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗ

 

Ο π. Αυγ. ευλογει ιστΣτην ιστοσελίδα http://trelogiannis.blogspot.gr ο π. Βασίλειο Γοντικάκης συκοφάντη τον γέροντα επίσκοπο Φλωρίνης π. Αυγουστίνο και εγκωμιάζει τον νυν επίσκοπο Θεόκλητο. Ακούστε, τι λέει·

  • «Ο νέος μητροπολίτης είναι πολύ ήπιος, ήρεμος… αντίθετα με τον Αυγουστίνο. Αυτόν δεν τον πάω καθόλου… Φώναζε, έκανε. Ποιος είσαι εσύ, που ασχημονείς μέσα στην εκκλησία; Είδαμε αυτά που έγραψε για το Άγιον Όρος, πράγματα που τα γνωρίζουμε και λέγει άλλα αντ΄ άλλων… φαντάσου για αυτά που δεν γνωρίζουμε…Τελικά είναι κι αυτό ευλογημένο, τον πάω γιατί μου χρησιμεύει ως παράδειγμα, πως δεν πρέπει να είναι κανείς «.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε· Ποιά είναι η ιστορία του π. Βασιλείου Γοντικάκη που με τόσο ευκολία κατηγορεί έναν γίγαντα της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Έθνους και ποια του αγωνιστού Μητροπολίτου Φλωρίνης  π. Αυγουστίνου Καντιώτου που κατηγορεί;

π. Βασίλειε, ο Γέροντας μαχητής της Ορθοδόξου πίστεως και του Ελληνικού έθνους Μητροπολίτης Φλωρίνης  π. Αυγουστίνος Καντιώτης δεν θύμωνε ποτέ για τα αμπέλια του και για τα χωράφια του, γι’ αυτό κοντά του έμεναν πρόσωπα που έκαναν δικές τους αδελφότητες και δίχαζαν -όπως έλεγε ο Γέροντας- την Μητρόπολή του!!!

Και επειδή ο π. Αυγουστίνος είχε μεγάλη καρδιά και υπέμεινε, δεν απομάκρυνε απο κοντά του κάποια πρόσωπα που δούλευαν για το άτομό τους και έτσι όταν  τους δόθηκε η ευκαιρία, διεκδίκησαν μ᾽ όποιον τρόπο μπορούσαν τον επισκοπικό του θρόνο.

Όσο για την γλυκύτητα του νέου μητροπολίτη Θεοκλήτου, μπορεί να μάθει, τι έγινε στην Αγία Σκέπη Πτολεμαϊδας όταν ο Μητροπολίτης Θεόκλητος έδιωξε τον δραστήριο εφημέριο του ναού, π. Μελέτιο Βαδραχάνη, όχι για ανηθικότητες και καταχρήσεις, αλλά γιατί δεν παραβρέθηκε στην υποδοχή του οικουμενιστή πατριάρχη Βαρθολομαίου!!!  Ο μητροπολίτης Θεόκλητος κρατώντας τελείως διαφορετική στάση από τον Γέροντα επίσκοπο π. Αυγουστίνο κάλεσε τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Φλώρινα και ο π. Μελέτιος δεν πήγε στην υποδοχή.

Για την ανυπακοή του αυτή, τον τιμώρησε και τον απομάκρυνε από την ενορία του! Ο λαός της Πτολεμαίδος διαμαρτύρονταν, την ώρα της ομιλίας του, μέσα στον ναό της Αγίας Σκέπης και ο επίσκοπος Θεόκλητος είχε χάσει την ηρεμία και την γλυκύτητα του και φώναζε στο ναό.  Το πρόσωπό του έγινε αγνώριστο. Υπάρχει βιντεοταινία, για να δει πόσο έξω πέφτει στις κρίσεις του.

Μήπως θέλει να την ανεβάσουμε στο YouTube για να την δει.

Ο ήρεμος και γλυκύς του επίσκοπος, έδιωξε τον πιο λαμπρό ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Φλωρίνης για ανυπακοή!!!

π. Βασίλειε προσέξτε· Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει πνεύμα Θεού καταντά ψεύτης και συκαφάντης!!!

________

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ http://katanixis.blogspot.gr/2013/07/blog-post

  1. Μακάρι να είχαμε και σήμερα Καντιώτηδες! Γεμίσαμε άφωνους και συμβιβασμένους!

  2. Μερικοί αγιορίτες, να αφήσουν τον πατέρα Αυγουστίνο και να ανοίξουν το στοματάκι τους για τον Πατριάρχη και τα συλείτουργα και τις συμπροσευχές και τις αβροφροσύνες.
    Μέχρι σήμερα οι Αγιορίτες τηρούσαν σιγή ιχθύος για ένα σωρό θέματα πχ σιγή ιχθύος για τον πολιτικό γάμο (εξ αρχής πήγε να γίνει υποχρεωτικός), για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων κλπ κλπ. Για όλα αυτά ο π.Αυγουστίνος ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ, ενώ αυτοί σιωπούσαν.
    Εδώ και έναν χρόνο όμως «ξύπνησαν» οι Αγιορίτες, επειδή άρχισαν να φορολογούν τα ακίνητά τους (διαμερίσματα, γραφεία κλπ).
    Ο λαός αναγνωρίζει την φωνή του ποιμένα. Οι «διπλωματίες» δεν έχουν θέση στη συνείδηση του λαού.


  •   3.  Ανώνυμος  1 Ιουλίου 2013 – 8:45 μ.μ.
    Ο π.Βασίλειος Γοντικάκης είναι πολύ μικρός, και κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να κατηγορεί το γίγαντα Αυγουστίνο Καντιώτη. Ας προσφέρει το ένα εκατοστό απ τα όσα πρόσφερε εκείνος και μετά ας κριτικάρει τον Αυγουστίνο.

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΝΑΝΗ!

___

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ

Λυκούργου Νανη

  •  Αγαπητέ Τρελογιάννη, έχω τη γνώμη ότι είναι, πραγματικά λυπηρό, το γεγονός, να σπιλώνεται η μνήμη του ανεπανάληπτου, μακαριστού μητροπολίτη Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου, με την αναπαραγωγή του ισχυρισμού του ιερομονάχου π.Βασιλείου Γοντικάκη, επί τη βάσει του οποίου, ο αοίδιμος επίσκοπος ασχημονούσε επειδή ύψωνε τον τόνο της φωνής του εντός των ιερών ναών  στηλιτεύοντας κατά ποιμαντικό χρέος πρόσωπα και πράγματα. Ο κοιμηθείς ιεράρχης, το εξαίσιο αυτό θρησκευτικό και εθνικό σύμβολο, που με κίνδυνο της ζωής του υπηρέτησε επαξίως Εκκλησία και Γένος επί 75 έτη, απάντησε ως εξής σε όσους τον κατηγορούσαν σαν «κεκράκτη»: «Αλλά το έντονον ύφος, αι φωναί και αι κραυγαί ευρίσκονται και αυταί εις την οπλπθήκην του λόγου και χρησιμοποιούνται εις στιγμάς, κατά τας οποίας ουδέν άλλο φραστικόν μέσον φαίνεται ικανόν διά την προβολήν και υπεράσπισιν ιδεών και αντιλήψεων, τας οποίας ο ομιλών πιστεύει ως μόνας ορθάς και σωτηρίους. Τούτο βεβαιοί και ο ημέτερος Πλούταρχος , λέγων ότι η δριμεία γλώσσα εν ώραις κινδύνων, είναι ως η άγκυρα διά πλοίον εν ώρα φοβεράς τρικυμίας», (βλέπε Αυγουστίνου Καντιώτη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΑΘΗΝΑΙ 1973). Αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή του εν λόγω ζητήματος, την οποία δεν θα έπρεπε να αγνοεί ή να υποτιμά ο σεβαστός πρώην ηγούμενος. Και η πτυχή αυτή σχετίζεται με το χαρακτήρα του αειμνήστου μητροπολίτη. Ο π.Αυγουστίνος είχε ένα ζωηρό και εκρηκτικό χαρακτήρα όπως τυγχάνει παγκοίνως γνωστό. Πολλές απ τις εκδηλώσεις και αντιδράσεις του αποτελούσαν εκφράσεις και εκφάνσεις του εν λόγω χαρακτήρα. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν οι εν θέματι εκδηλώσεις. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι «ασχημονούσε». Η εν θέματι λέξη είναι «φορτισμένη» με ιδιαίτερα αρνητικό φορτίο. Έχω τη γνώμη, χωρίς να είμαι απολύτως βάβαιος, ότι ο π.Βασίλειος επηρεάστηκε αρνητικά απ το ελεγκτικό κήρυγμα που εκφώνησε ο π.Αυγουστίνος, στην πανήγυρι της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου προ πολλών ετών, σε βάρος ενίων αγιορειτών πατέρων για την πολιτική που μετήλθαν υπέρ του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού και κατά του κλιμακίου θεολόγων της ιεραποστολικής αδελφότητας ΣΤΑΥΡΟΣ, στη διαμάχη του πρώτου με τους τελευταίους. Εν πάση περιπτώσει, ο υποφαινόμενος, θέλω να πιστεύω, ότι στη ροή των χρόνων που μεσολάβησαν απ τη συνομιλία με τον π.Βασίλειο μέχρι σήμερα ο σεβαστός καθηγούμενος θα έχει εφοδιασθεί με άλλα κριτήρια περί τη στάθμιση προσώπων και καταστάσεων.
    Λ.Ν.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.