Αυγουστίνος Καντιώτης



ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΝΕΙ ΣΟΔΟΜΑ & ΓΟΜΟΡΑ & ΕΑΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΝΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Aπο το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ. 116-117

Και εαν η κοινωνια ειναι Σοδομα και Γομορρα

Χριστ. Εσχ.Ω Θεέ μου, τι ωραίο Ευαγγέλιο μας άφησες! Είναι αθάνατο. Όπως ο ήλιος δεν παλιώνει, έτσι και το Ευαγγέλιο δεν παλιώνει. Είναι αιώνιο. Εσείς λοιπόν έχετε μεγάλο ρόλο να παίξετε στην κοινωνία. Να έρθετε σε ρήξη με το δαιμονικό κόσμο. Να πάτε κόντρα με το ρεύμα. Να κρατήσετε την αγνότητα σας. Να διώξετε μακριά τους απατεώνες και τους εκμεταλλευτάς της παρθενικής σας ζωής. Αλλιώς προς τι έρχεσθε εδώ; Δεν γίνεται να είστε και με το διάβολο και με το Θεό. Άμα σας αρέσει η κοσμική ζωή, πηγαίνετε στον κόσμο εσείς θα πονέσετε και θα κλάψετε.

Κανένας δε μετάνιωσε που έζησε χριστιανική ζωή αντιθέτως πολλοί έκλαψαν και μετανόησαν φρικτά, που έφυγαν από το δρόμο του Θεού. Αυτά είχα να σα πω. Και σας συμβουλεύω τα εξής. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα δικό σας περιβάλλον. Αυτό λέει και ένας μεγάλος ιατροφιλόσοφος, ο Καρρέλ. Αυτός έγραψε ένα βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Ο άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος». Παγκοσμίου φήμης βιβλίο, είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Εκεί λέει, με ποιόν τρόπο μπορεί να σωθεί ο κόσμος.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ένα δικό του περιβάλλον, ώστε κανείς να μη μπορεί να τον επηρεάσει. Ο άνθρωπος, έστω και μόνος, έστω και μέσα στην πιο διεφθαρμένη κοινωνία, μπορεί να καλλιεργεί γύρω του ένα καθαρό κλίμα.

Και αν ακόμη μείνεις ένας επί της γης και αν ακόμη το περιβάλλον σου είναι Σόδομα και Γόμορρα και κατακλυσμός, μπορείς αν θέλεις, δια της δυνάμεως του Θεού, να ζήσεις ηθικόν βίον, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.

Φτιάξτε παρέες, λέει ο Καρρέλ, δύο – δύο, τρεις – τρεις. Δημιουργήστε παρέες σ’ όλη την κοινωνία και μέσα στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στην Αθήνα, παντού σε κάθε πόλη και χωριό. Δημιουργήστε παρέες, συντροφιές – συντροφιές και ζήστε τη χριστιανική ζωή. Οι ολίγες αυτές συντροφιές και οι συνομιλίες οι χριστιανικές θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό ρεύμα αντιστάσεως.

Αλλά γιατί να χρησιμοποιήσουμε και να θαυμάζουμε τα λόγια ενός επιστήμονα, που είναι ένα μηδενικό μπροστά στο Χριστό; Το είπε ο Χριστός, «Όπου είσι δύο ή τρεις συνηγμένοι είς το εμόν όνομα, εκεί είμι εν μέσω αυτών»

Φτιάξτε τέτοιες ομάδες, που θα είναι μαζί σας ο Χριστός, έτσι θα σταθείτε. Τώρα παίζετε μια με το Χριστό μια με τον κόσμο. Δεν είστε σταθερές.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.