Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ 1986

date Μαρ 30th, 2009 | filed Filed under: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙA ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

TOY ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

(ΕΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ “ΣΑΛΠΙΓΞ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”

1. Βουκέντρες που ξυπνάνε

Εν Atlantic City, 14 -5 -1986
Σεβασμιότατε, την ευχή σας.
Ευχαριστούμε τον Κύριο που έπεσαν στα χέρια μας μερικές κασέτες σας και βιβλία σας εδώ στην μακρινή χώρα που ζούμε, την Αμερική. Από χέρι σε χέρι περνούν οι κασέτες σας και όλοι μας κάτι έχουμε να ωφεληθούμε. Τα κηρύγματά σας, Σεβασμιότατε, είναι βουκέντρες που μας ξυπνάνε…

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

«ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΛΟ»

Βλαχιώτη, 9 -6 -1986

Σεβασμιότατε πάτερ,
… Από την μελέτη του βιβλίου «Η αντίσταση της αγάπης» διεπίστωσα για άλλη μια φορά ότι: ενώ το προφητικό και χρυσοστομικό σας κήρυγμα μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις σε ορισμένους («οἷς μὲν ὀσμὴ θανάτου εἰς θάνατον»), παρά ταύτα κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την δράση σας, εφόσον αίρεται υπεράνω κομμάτων και ανθρωπίνων αδυναμιών και ως πηγή δροσερή του βουνού ποτίζει όλους τους διψασμένους, δικαίους και αδίκους…
Δεν γνωρίζετε πόσο καλό μας κάνετε και πόσο μας εμψυχώνετε με τη χρυσοστομική φωνή σας. Όταν όλοι σιωπούν ή και προδίδουν, η φωνή σας «ἀναβοᾷ ἐν ἰσχύι» την αλήθεια Κυρίου Παντοκράτορος. Και η καρδιά μας «παρακαλεῖται» και παίρνει θάρρος…

Με βαθύτατο σεβασμό και υϊκή εν Κυρίω αγάπη
Θεόδωρος Γεωργόπουλος
Θεολόγος

ΕΥΧΟΜΑΙ – ΕΥΧΕΣΘΕ

Γερμανία, 11 -6 -1986
Σεβασμιότατε άγιε γέροντα, π. Αυγουστίνε, προσκυνώ εν Κυρίω.
… Εύχομαι
τα πνευματικά σας τέκνα
να αισθάνονται την παρουσία σας
σαν τις φτερούγες της όρνιθας
που προστατεύει στοργικά τα νοσσία της.

Σάλπιγγα δε Ορθοδοξίας
ο λόγος και η γραφίδα σας
να ‘ναι για την Εκκλησία μας
στα έσχατα τούτα χρόνια,

που μαζί με της αγάπης του Χριστού

την έλλειψη,
τα πάντα λιγοστεύουν
και οι καρδιές σκληραίνουν
και ερημώνουν.
Οι «φιάλες», οι «σάλπιγγες», οι «σφραγίδες» των αγγέλων της Αποκαλύψεως διακρίνονται ευκρινέστατα στον εσχατολογικό ορίζοντα. Εύχεσθε, άγιε γέροντα, και για μας ν’ αντικρύσουμε με λάμψη χαράς τον αναμενόμενο Κύριο μας «ἐρχόμενον ἐπὶ τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ».

Με την εν Κυρίω αγάπη και το υιϊκό σεβασμό
Δημήτριος Σ. Καλτσούλας
Θεολόγος – φιλόλογος

****

Κηρυγματα που ξυπνουν

Καβάλα, 12 -6 -1986
Σεβασμιότατε πάτερ Αυγουστίνε, ζητώ την ευχή σας.
… Δίνω κασέτες σας και όταν σας ακούν όλοι ενθουσιάζονται και, όπως παρατήρησα, ορισμένοι τις μαθαίνουν απ’ έξω και δίνουν και απαντήσεις σε συζητήσεις με άλλους. Ποιος σας άκουσε και δεν δάκρυσε και δεν συγκλονίστηκε; …
Με τα κηρύγματά σας συγκλονίσατε και φέρατε στον ίσιο δρόμο χαμένες ψυχές, μεταξύ των οποιών ήταν και η δική μου. Έχω μάθει τόσα πολλά από τα κηρύγματά σας, που με ωφέλησαν πάρα πολύ. Για πρώτη φορά στη ζωή μου συ-γκλονίστηκα από κηρύγματα, κηρύγματα που ξυπνούν και δε νανουρίζουν….

Σας φιλώ το ευλογημένο σας χέρι
Ελένη Στεφανίδου

****

Η απειλη της ραδιενεργειας

Εν Αθήναις, 15 -6 -1986
Σεβασμιότατε πάτερ Αυγουστίνε,
Ο Πανάγαθος Θεός να μας ευσπλαχνισθεί και να απομακρύνει από το Έθνος μας πάντα εχθρόν και πολέμιον. Περισσότερον δε, την κρίσιμον περίοδον που διερχόμεθα, να μας προστατεύσει, καθώς και όλον τον κόσμον, ιδίᾳ τα μικρά παιδιά, την ελπίδα όλων των Εθνών και του ημετέρου, από την σοβαράν α-πειλήν της ραδιενεργείας, ήτις δεν είναι τυχαίον γεγονός, ως διαδίδουν και πι-στεύουν οι αρνηταί, αλλά δικαία οργή του Θεού, διά τας πολλάς μας αμαρτίας.

Στέφανος Σ. Στεφανίδης
Ε. Α. Ταξίαρχος Χωροφυλακής

****

Πονεμενα λογια

Μελβούρνη, 16 -5 -1986
Σεβαστέ μας πάτερ Αυγουστίνε,
Ευχόμεθα εις τον Κύριον όλοι οι χριστιανοί της Αυστραλίας να σας χαρίσει υγείαν και καλόν Παράδεισον. Είμεθα μια μικρή ομάδα χριστιανές, που μας φωνάζουν αιρετικές, επειδή μοιράζουμε φυλλάδια χριστιανικά. Μας κόψανε τη Θεία Κοινωνία και είμαστε διωγμένοι από τους ανωτέρους, και διαβάλλουν τον κόσμο να μη μας θέλει κανένας. Ο Θεός να μας λυπηθεί…

Γραμματική Χρυσομάλλου

****

Ενεσεις θεραπευτικες

Κουφάλια, 30 -6 -1986
Σεβασμιότατε πάτερ,
…. Τις ομιλίες σας προσπαθώ να τις μαγνητοφωνώ, για να τις χρησιμοποιώ ως τονωτικές ενέσεις εις την πνευματικήν μου κατάπτωση. Ενισχύουν την πνευματική μου όραση και γεμίζουν τις μπαταρίες μου, που τόσο εύκολα αδειάζουν…

Μετά βαθυτάτου σεβασμού κατασπαζομαι την δεξιάν σας
Ο ελάχιστος
Δημήτριος Σίγκος
Ταχυδρομικός υπάλληλος

Μιλούν τα έργα

Ιωάννινα, 4 -7 -1986
Σεβαστέ μας π. Αυγουστίνε, φιλώ την αγίαν δεξιάν σας.
Διαβάζω όλα τα περιοδικά σας και την εφημερίδα σας «Σπίθα» και ό,τι άλλα φυλλάδια και εγκυκλίους εκδίδετε, και χαίρομαι δια την όλην δραστηριό-τητά σας, την δύναμιν και την σοφίαν, που σας χάρισε ο Θεός. Τα έργα σας ομι-λούν μόνα τους…

Μετά πολλού σεβασμού
Φωτεινή Γερολάμπη

Πίστη και φόβος Θεού

Εν Τορόντω, 5 -7 -1986
Σεβαστέ μου εν Χριστώ άγιε γέροντα πάτερ Αυγουστίνε, ευλογείτε.
Προσωπικά δεν έχουμε γνωριστεί. Αλλά μπορώ να ειπώ ότι γνωριζόμα-στε από τα πνευματικά σας περιοδικά, που λαβαίνω. Με μεγάλη ψυχική ανα-κούφιση τα διαβάζω. Οι κασέτες σας, που ακούω, μου εμπνέουν την πίστη και το φόβο του Θεού…

Δημήτριος Λέτσος

Χριστιανικές εστίες

Κέρκυρα, 20 -7 -1986
Σεβασμιότατε,
Ευχόμεθα να σας έχει ο Παντοδύναμος Θεός πάντοτε καλά. Χθες επιστρέψαμε στην Κέρκυρα. Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε για την αγάπη, με την οποία μας δεχτήκατε στο γραφείο σας κατά τη διέλευσή μας από τη Φλώρινα την 16η Ιουλίου 1986. Δε θα λησμονήσουμε ποτέ την ημέρα αυτή, που μας αξίωσε ο Θεός να σας γνωρίσουμε και από κοντά. Από τα βάθη της ψυχής μας σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, για τα δώρα σας και για την περιποίηση, που μας έγινε στη θαυμάσια από κάθε άποψη κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς σας.
Μας κατέπληξε η τάξη, η οργάνωση και γενικά ο ένθεος ζήλος, που επικρατεί στο Ελληνορθόδοξο αυτό κέντρο.
Μακάρι να υπήρχαν παρόμοιες λαμπρές Χριστιανικές Εστίες εις όλες τις περιοχές της Πατρίδος μας! Όσα και αν γράψουμε, είναι λίγα και φτωχά, για να εκφράσουν, όπως αρμόζει, τις ωραίες αλησμόνητες εντυπώσεις μας από την προσωπική σας γνωριμία. Ευχόμεθα για πολλά χρόνια να ορθοτομείτε τον λό-γον της Αληθείας στην ακριτική Φλώρινα προς δόξαν της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας και του Έθνους μας.

Με βαθύτατο σεβασμό, άπειρη εκτίμηση και αγάπη,
ασπαζόμεθα το χέρι σας

Ναυσικά και Σπύρος Μεσημέρης

Επ’ αγαθώ του λαού

Εν Κερκύρα, 21 -7 -1986

Σεβασμιότατε,

Ασπαζόμενοι την δεξιάν σας, εκφράζομεν από καρδίας θερμοτάτας ευχαριστίας δια τας πατρικάς συμβουλάς σας και την μετ’ αγάπης φιλοξενίαν, την οποίαν μας παρέσχετε.
Η επίσκεψις μας εις την υπό της ευλογίας σας πραγματοποιουμένην κα-τασκήνωσιν τόσων Ελληνίδων επιστημόνων επλήρωσε τας καρδίας μας από βαθυτάτην χαράν, ελπίδα και πίστιν δια το μέλλον του Έθνους μας. Είδομεν εκ του πλησίον την μεγίστην θρησκευτικήν, εθνικήν και κοινωνικήν προσφοράν σας, την οποίαν πάντοτε θαυμάζομεν.
Ευχόμεθα ο Κύριος να ευλογεί και κραταιώνει το μέγα και θεάρεστον έρ-γον σας, να σας δίδει υγείαν και δύναμιν επ’ αγαθώ του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Αλέξιος και Βασιλική Σπίγγου

Ο Χριστός βοηθός

Σίδνεϊ, 24 -7 -1986
Σεβασμιότατε,
Δεν σας έχω γνωρίσει ποτέ, αλλά τα όσα έχω ακούσει και διαβάσει για σας με έχουν κάνει να σας αγαπήσω.
Είναι πράγματι πολύ λυπηρά τα γεγονότα, που συμβαίνουν εις την Αυστραλία, αλλά τα επιτρέπει ο Θεός, για να γίνεται συζήτηση και πόλεμος και να διαδίδεται ο λόγος Του. Και ‘σεις είστε ο Άγγελός Του.
Είναι φύσει αδύνατον, για όποιον άνθρωπον αφ’ εαυτού του, να μπορέσει να διέλθει 50 χρόνια κακουχίες, ύβρεις, και – όπως και ‘σεις λέτε – να γίνει μπάλα των δεσποτάδων, χωρίς να έχει το Χριστόν μέσα του να τον βοηθάει.

Ασπάζομαι την δεξιάν σας
Γεράσιμος

Για το βιβλίο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ;»

Ηράκλειον Αττικής, 29 -7 –1985
Σεβασμιότατε π. Αυγουστίνε, ευλογείτε.
Αφορμή για να σας γράψω είναι ότι διάβασα το βιβλίο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ;», που μου προκάλεσε βαθύτατη συγκίνηση. Γιατί, πάτερ, ο καλός μας ο Θεός σας φωτίζει με δύναμη για το δίκαιο της φτώχειας. Ύστερα από 50 χρόνια ζωντάνεψε στο μυαλό και στην ψυχή μου μια κραυγή πόνου, που την έζησα με πίκρες και πολλά βάσανα που, άμα μπορούσα να σας τα έγραφα, θα γέμιζαν σελίδες και σελίδες. Έκλαψα πολύ και προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να σας δυναμώ-νει…

Φιλώ το χέρι σας
Σταματία Τζιβελοπούλου

Στην «σάπια» κοινωνία

Πίζα (Ιταλίας), 1 -9 -1986
Σεβασμιότατέ μοι άγιε Φλωρίνης,
Σας φιλώ το χέρι!
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ τους αγώνες σας στη σημερινή «σάπια» κοινωνία που ζούμε. Διεξάγετε μεγάλους αγώνες και έχετε νίκες θρι-αμβευτικές.
Σας θαυμάζουμε και σας χειροκροτούμε, άγιε γέροντα, για τη σθεναρά και μαχητική στάση σας σε όλες τις σημερινές αντιχριστιανικές στάσεις διαφόρων.

Σας φιλώ το χέρι
Κούβελας Γεώργιος
Τελειόφ. Ιατρικής Σχολή
ς

Ορθόδοξα Ελληνόπουλα

Γαλλία, 5 -4 -1986
Σεβαστέ μου πατέρα,
Είναι η πρώτη φορά όπου απευθύνομαι εις σας, αν και σας γνωρίζω εκ φήμης από της νεότητός μου.
Σας εκφράζω ένα «ευχαριστώ», διότι εμείνατε πιστός εις το Ευαγγέλιον και τοιουτοτρόπως έχετε αποβεί δι’ εμέ «σανίς σωτηρίας». Τελευταίως είμαι και συνδρομήτρια του περιοδικού «Σάλπιγξ Ορθοδοξίας». Εκεί με βουλημία μελετώ τα ποικίλα άρθρα σας, καθώς και τα αφορώντα τον καθολικισμόν.
Γνωρίζω εκ πείρας ότι ουδόλως υπερβάλλετε, διότι η πραγματικότης υπερβαίνει τα λεχθέντα υπό της ιστορίας. Τούτο ας γνωρίζουν οι Έλληνες….
Ζητώ θερμώς στην προσευχήν σας να με ενθυμηθείτε, η Χάρις του Χρι-στού να φωτίσει τα παιδιά μας να είναι κάτω από την δύναμιν του Αγίου Πνεύ-ματος, να μείνουν πιστά εις την Εκκλησίαν μας και εγώ να τα ίδω Χριστιανούς και Έλληνας.
Ας μου επιτρέψετε να σας ομιλήσω ολίγον δι’ αυτά. Το κοριτσάκι είναι 14 ετών και λέγεται Μαργαρίτα, το αγόρι 12 ετών και λέγεται Πατρίκιος. Ομιλούν και γράφουν καλώς τα ελληνικά, διότι εγώ εκ γενετής τους τα μαθαίνω. Λατρεύουν την Ελλάδα και ό,τι είναι ελληνικόν. Και το μεν αγόρι βοηθεί τον ιερέα μας εις το ιερόν, με την αδελφούλα του δε μαζί λαμβάνουν ενεργόν μέρος εις την Θείαν Λειτουργίαν.
Τα παιδιά επιθυμούν πολύ ν’ αλληλογραφήσουν με Ελληνόπουλα του κατηχητικού εις την περιοχήν σας, δια να δημιουργήσουν φίλους. Και το όνειρόν των είναι να ζήσουν εις την Ελλάδα.

Πατέρα μου, ας με βοηθήσετε με την προσευχήν σας
Μετά απείρου σεβασμού
Μια χριστιανή του εξωτερικού
Μ. Γ.

Προσευχαί μοναχών

Ι. Μ. Αγ. Ειρήνης, 7 -4 -1986
Σεβασμιότατε πάτερ Αυγουστίνε, ευλογείτε.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού ασπάζομαι την αγίαν δεξιάν σας. Ευχαριστώ θερμώς για το υπέροχο βιβλίο του συγγραφέως κ. Παναγίωτη Μύρου, που μου στείλατε. Το έχω διαβάσει τρεις φορές, δεν χορταίνω να το διαβάζω και να το πο-τίζω με δάκρυα συγκινήσεως. Επίσης το έχουν διαβάσει και οι περισσότερες α-δελφές της Μονής. Μας συγκινεί και μας προκαλεί ιερό δέος…
Καθημερινώς σας μνημονεύομε εις τας προσευχάς μας και παρακαλούμε τον Αρχηγόν της αγάπης, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, να χαρίζει εις την σεβασμιότητά σας υγεία, δύναμη, υπομονή και πολλά χρόνια ακόμη στην ζωή.

Παρακαλούμε όπως εύχεσθε και υπέρ ημών
Μία μοναχή

Τρομερή σύγχυσις

Εν Τορόντω, 15 -4 -1986
… Πάτερ Αυγουστίνε,
Αν και από μακριά, σας νιώθουμε πνευματικό πατέρα μας και παρηγο-ρούμαστε με τα περιοδικά σας, όπου παίρνουμε και με τον θείο λόγο, όπου α-κούμε από σας μέσω των κασετών. Πάνω από όλα παρακολουθούμε τους αγώ-νας σας εναντίον των αιρέσεων, και προ παντός της τρομερής Λερναίας Ύδρας του Οικουμενισμού, όπου εδώ στο εξωτερικό παίρνει τρομερές διαστάσεις με τις διάφορες κατά καιρούς συμπροσευχές των ποιμένων της Εκκλησίας, και έτσι γί-νεται μια τρομερή σύγχυσις στον πιστό λαό.

Παρακαλώ εύχεσθε υπέρ ημών

Δημήτριος Λέτσος

Comments are closed.