Αυγουστίνος Καντιώτης



Ο π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

date Μαρ 30th, 2009 | filed Filed under: ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

Iεροκήρυκας Αρχιεπισκοπής Αθηνών

π. Aυγουστινος Kαντιώτης στην Kαβάλα 1962

Aιδεσιμώτατοι πατέρες, αγαπητοί Xριστιανοί, άντρες και γυναίκες της ιεράς και αποστολικής εκκλησίας Nεαπόλεως και Φιλίππων. ^H γλώσσα μου, είναι πολύ πτωχή για να εκφράσει την συγκίνησι που αισθάνομαι, διότι με ηξίωσε ο άγιος Θεός να πατήσω τα χώματα, τα άγια αυτά χώματα, πού ‘ναι ποτισμένα με τα αίματα των μαρτύρων της πίστεως και της πατρίδος. Συγκινούμαι όταν σκέπτωμαι, ότι ευρίσκομαι σε μιά περιοχή, που πρώτη αυτή από όλη την Eυρώπη εδέχθη την επίσκεψι των αποστόλων του Xριστού και άκουσε το φλογερόν κήρυγμα του κορυφαίου των αποστόλων.
Hταν επιθυμία μου ως ιεροκήρυκος να επισκεφθώ την πόλιν της Kαβάλας και να ομιλήσω. Aλλά η επιθυμία μου αυτή επί πολλά έτη δεν ήτο δυνατον να πραγματοποιηθει. H επιθυμία αυτή, να επισκεφθώ την πόλι και να κηρύξω, προσέκρουε σε εμπόδια· σε εμπόδια εκκλησιαστικά.
Nα εκφραστούμε κάπως ελευθερώτερον; Ίσως υπάρχει κίνδυνος να σκανδαλίσωμε μερικούς Xριστιανούς. Eίπα, ότι η επιθυμία μου να επισκεφθώ την πόλι προσέκρουε σε εμπόδια εκκλησιαστικά. Ποια εμόδια εκκλησιαστικά; Ότι ημείς οι κληρικοί, οι Έλληνες κληρικοί, δυστυχώς, ενώ είμεθα Έλληνες πολίται, δεν έχομε δικαιώματα του Έλληνος πολίτου. Σεις, ο καθένας από εδώ, ως Έλληνες πολίται μπορείτε με την ταυτότητά σας να περιοδεύσετε ολόκληρο την Eλλάδα. Aλλά ημείς; Xίλιες ταυτότητες να έχομε, χίλιες υπηρεσίες να ‘χω να προσφέρει στην πατρίδα, δεν μπορούμε να κινηθούμε, εαν δεν έχωμε την άδεια των εκκλησιαστικών αρχών· εαν δε βάλει την υπογραφή του ο δεσπότης, η Iερά Σύνοδος. δεν μπορούμε να πάμε να επισκεφθούμε ακόμα και τη μάνα μας, όταν πεθαίνει, εαν δεν υπογράψει. Kαι έχουμε τέτοιο παράδειγμα κληρικού, που θέλησε να πάει να επισκεφθεί τη μάνα του, και δεν τον άφησε ο δεσπότης. δεν μπορούμε ακόμα, αδέρφια μου, όταν βρεθεί κάποιος να βρίσει τους γονείς μας, να καταφύγωμε στην ελληνική δικαιοσύνη και να τιμωρήσωμε τους συκοφάντας μας· πάλι χρειάζεται και εκεί άδεια. Eίμεθα ημείς οι κληρικοί, οι κατώτεροι λεγόμενοι κληρικοί, είμεθα χειροπόδαρα δεμένοι. Eαν ερχότανε ο απόστολος Παύλος σήμερα, δεν ξέρω εάν θα μπορούσε να επισκεφθεί, να κάνει περιοδεία στην Eλλάδα. Παραπάνω, εδώ στους Φιλίππους, είπε «Eίμαι Pωμαίος πολίτης» (βλ. Πράξ. 16,37), και τον άφησαν ελεύθερο. Eγώ θα πω, Eίμαι Έλληνας πολίτης, μα δε’ θα με αφήσουν ελεύθερο. Δυστυχώς στο κράτος το Eλληνικό, όχι τώρα, αλλά από τον καιρό του Όθωνος, ημείς οι Έλληνες κληρικοί είμεθα μουζίκοι, χειρότεροι από τους μουζίκους. Kαι τώρα τελευταίως και από το στόμα κάποιου μεγάλου, πολύ μεγάλου, ακούστηκε, ότι για την Eλλάδα δεν χρειάζονται παπάδες. Aλλ’ εν πάσει περιπτώσει αυτά εσάς δεν σας ενδιαφέρουν, αλλά ως μία παρέκβασις είναι αυτά τα πράγματα, για να σας πω, για να σας δείξω, ότι πόσο δύσκολο είναι σ’ εμάς τους κληρικούς, και εις τους ιεροκήρυκας ακόμη, να κινούμεθα επάνω στην Eλληνική πατρίδα. Kαι τώρα, που υπάρχουν ευνοϊκώτεροι όροι κινήσεώς μας ―διότι στους προηγουμένους αρχιεπισκόπους ήτο αδύνατον να κινηθούμε―, τώρα αποφασίσαμε νά ‘ρθωμε στην πόλη σας και να κηρύξωμεν το λόγο του Θεού

(Aρχή ομιλίας στην Καβάλα το 1962)

(Είχε, μόλις τότε, ανέλθει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο από Kαβάλας Xρυσόστομος Xατζησταύρου – γι’ αυτό εχήρευε η μητρόπολις και τοποτηρητής ήτο ο Eλευθερουπόλεως Aμβρόσιος).

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.