Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

date Ιούν 5th, 2010 | filed Filed under: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΣΤΟ «ΕΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»,

ΠΡΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ,

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ RIVA DEL GARDA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΣΤΙΣ 4/11/1994.

Περιοδ. «Ορθοδοξία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τεύχος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 1994, σελ. 745-754

«Πρέπει να συμβάλωμεν ώστε να φέρωμεν εις το προσκήνιον τας πνευματικάς αρχάς του οικουμενισμού, της αδελφωσύνης και της ειρήνης. Πράγματι, δια τον λόγον αυτόν συνεκεντρώθημεν εδώ! Αυτός είναι ένας τρόπος, δια του οποίου ημείς οι κληρικοί δυνάμεθα να βοηθήσωμεν αυτούς οι οποίοι κυβερνούν. Η βαθεία και σταθερά πνευματικότης μας έρχεται εις οξείαν αντίθεσιν με τον εγκόσμιον χαρακτήρα της συγχρόνου πολιτικής.…

Αυταί αι δυνατότητες ανακύπτουν από την ιδίαν την φύσιν της ιδιότητος που φέρωμεν, άνδρες και γυναίκες, ως κλητοί του Θεού.   Ως μία κοινότης πίστεως δυνάμεθα να αντιμετωπίσωμεν τον κοσμικόν ουμανισμόν και τον εθνικισμόν με αγάπην, με πνεύμα οικουμενισμού και με τον υγιά σεβασμόν μας πρός την παράδοσιν.
Αλλά τούτο δυνάμεθα να το επιτύχωμεν μόνον εάν είμεθα ηνωμένοι εν τω πνεύματι του ενός Θεού, «Δημιουργού των πάντων, ορατών τε και αοράτων».  Ρωμαιοκαθολικοί και Ορθόδοξοι, Προτεστάνται και Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Ινδουϊσταί, Βουδδισταί και Κομφουκιανισταί είναι καιρός όχι μόνον δια συμφιλίωσιν, αλλ’ ακόμη και δια συμμαχίαν και συνεργασίαν, δια να συντελέσωμεν εις την απομάκρυνσιν της ανθρωπότητος από τους ψευδοπροφήτας του εξτρεμισμού και της μη ανεκτικότητος.»

****************************************************************************

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

κ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ

Από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου:
« Αγαλλίαμα Καρδίας», έκδοσις ε´,
Πρέβεζα 1997.

« Όποιος δεν ομολογεί ή δεν πιστεύει, ότι Θεός είναι μόνον ο Πατήρ, ο Υιός και το  Άγιο Πνεύμα, και όποιος λέγει, ότι στις διάφορες θρησκείες ―Χριστιανισμό, Μωαμεθανισμό, Βουδδισμό κ.λ.π.― οι άνθρωποι με διαφορετικά ονόματα λατρεύουν τον ίδιο Θεό, έχει αρνηθή έμπρακτα το βάπτισμα! Το έχει χάσει. Γιατί έχει χάσει την ουσία της Χριστιανικής Πίστης, που είναι η πίστη και η ομολογία ότι σωτήρας είναι μόνο ο Χριστός, [ο οποίος] είναι αληθινός Θεός, ομοούσιος ομόθρονος και συνάναρχος με τον Θεόν Πατέρα.»

*****************************************************************************

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Από το άρθρο του Σεβασμιωτάτου:
«Διαχριστιανικός και Διαθρησκειακός
Συγκρητισμός» του περιοδ. «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου,
αριθ. 71/Δεκέμβριος 2001

«Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που έχουν παντελή άγνοια των αληθειών της πίστεως και ισχυρίζονται, ότι ένας Θεός υπάρχει και όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν στον ένα και μοναδικό Θεό, αλλά ο καθένας του δίνει διαφορετική ερμηνεία.»

*******************************************

******************************************************************************

Comments are closed.