Αυγουστίνος Καντιώτης



ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΨΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

date Σεπ 10th, 2009 | filed Filed under: ΑΡΧΙΚΗ

ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΕΨΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ,  Χ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Από το περιοδικό «Ιστορία» του εκδοτικού οργανισμού «Πάπυρος», τεύχος Αυγούστου 2005, άρθρο: «Χρυσόστομος Σμύρνης, η μεγάλη θυσία» σελ. 17.

« Τρία ήταν τα οράματα του:

1ο Η δημιουργία. Σ’ όποια επαρχία βρισκόταν έκτιζε σχολεία, γηροκομεία, εκκλησίες, βιβλιοθήκες, πολιτιστικές αίθουσες θεάτρου και μουσικής, γυμναστήρια. Πόσες φορές εμένα προσωπικώς ως μικρότερο ανιψιό, γιο του αγαπημένου αδελφού του Ευγένιου, με έπαιρνε μαζί του στους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Πανιωνίου ή του Απόλλωνος στη Σμύρνη. Εκεί, στην έναρξη του πρωταθλήματος κάθε χρόνο έδινε ο ίδιος πάντα το εναρκτήριο λάκτισμα.

****************************************************************************

**************************

O Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων επισήμων, παρακολουθεί ποδοσφαιρικό αγώνα στο στάδιο του Πανιωνίου Σμύρνης (Από το προσωπικό αρχείο του ανεψιού του, Χρ. Καλαφάτη)

***********************************************************************************************

2ο Η απελευθέρωση της Ιωνίας από τον τουρκικό ζυγό και η ένωση της με την Ελλάδα. Σ’ όλη τη ζωή του και με κάθε μέσον, προσπαθούσε ν’ αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, και τα εκατομμύρια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας να ενωθούν με τους γηγενείς Έλληνες της Παλαιάς Ελλάδος. Γι’ αυτό το ιδανικό πάλεψε, δεν υποχώρησε ποτέ στη ζωή του, και γι’ αυτό το ιδανικό πέθανε.

3ο Το τρίτο και σπουδαιότερο όραμά του, ήταν η ένωση όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών σε μια Θρησκεία και Εκκλησία. Η Θρησκεία είναι μία και μόνη, διότι ένας είναι και ο Δημιουργός του Σύμπαντος. Οι Προφήτες και Δάσκαλοι μπορεί να είναι πολλοί ―Χριστός, Μωάμεθ, Βούδας, κ.ά.― όλοι όμως ομιλούν την ίδια γλώσσα για την ειρήνη του κόσμου, την αγάπη και την αδελφοσύνη των ανθρώπων.

Όλα τα ανωτέρω, τα σχετικά με τα οράματα του Χρυσοστόμου και ιδίως για την ένωση των θρησκειών σε μία, μας τα εξομολογήθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας του στη Μητρόπολη Σμύρνης Λεωνίδας Φιλιππίδης, φοιτητής τότε (1920) της θεολογίας»    

*******************************************************************************

Τί λέει· Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

●  «Πάντες οι θεοί των εθνών δαιμόνια» (Ψαλμοί 96:5)
●  «Λέγει αυτώ ο Ιησους∙ Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα ει μη δι εμού» (Ιω. 14:6)
●  «Πας ο αρνούμενος τον Υιόν ουδέ τον Πατέρα έχει» (Α’ Ιω. 2:23)

**********************************************************************************

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
κ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ

(Από το βιβλίο του: «Αγαλλίαμα Καρδίας», έκδοσις ε´ Πρέβεζα 1997)
«Όποιος δεν ομολογεί ή δεν πιστεύει, ότι Θεός είναι μόνον ο Πατήρ, ο Υιός και το  Άγιο Πνεύμα, και όποιος λέγει, ότι στις διάφορες θρησκείες ―Χριστιανισμό, Μωαμεθανισμό, Βουδδισμό κ.λ.π.― οι άνθρωποι με διαφορετικά ονόματα λατρεύουν τον ίδιο Θεό, έχει αρνηθή έμπρακτα το βάπτισμα!»

**************************************************************************************************

Comments are closed.