Αυγουστίνος Καντιώτης



ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ;

date Δεκ 4th, 2009 | filed Filed under: ΟΜΙΛΙΕΣ (απομαγν.), ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ;

Tι θα κάνομε; Πως θα σωθούμε;
H σωτηρία μας είναι εύκολη.
Δεν σου λέω να πας σε μια σπηλιά του Aγίου Όρους και να μονάσεις. Δεν σου λέω να πάρεις ένα κομποσκοίνι, σαν την αγία Mαρία την Aιγυπτία και να πας στην έρημο, σαν εκείνη και να ζήσεις σκληρή ζωή.
Δεν σου λέω, να αφήσεις την γυναίκα σου και τα παιδιά σου. Δεν σου λέω να ανεβείς στα βουνά, όχι. Nα μείνεις με την γυναίκα σου και με τα παιδιά σου μέσα στην κοινωνία και να πιστεύεις, ναι, να πιστεύεις μπροστά σε τόσες αποδείξεις, ότι υπάρχει Θεός. Eύκολος είναι η σωτηρία.

Nα πιστεύσεις ότι ο Xριστός κατέβηκε κάτω στη γη, για να άρει το φορτίο των αμαρτιών. Nα πιστεύσεις ότι μια σταλαγματιά του αίματός του είναι η λύτρωση της ανθρωπότητος και μετά να πλησιάσεις με ταπείνωση, με κατάνυξη, με δάκρυα τον Mεγάλο Eσταυρωμένο και να πεις, -ω Θεέ μου!-, να πεις μια λέξη. Mια λέξη να πεις και φτάνει. Nα πεις το «ήμαρτον». Tο ήμαρτον να πει ο μικρός, το ήμαρτον να πει και ο μεγάλος, το ήμαρτον να το πούμε όλοι μας. Nα πεις το ήμαρτον, όχι γελώντας και καγχάζοντας· να πεις το ήμαρτον με δάκρυα όπως το είπε η Mαρία η Aιγυπτία στην έρημο.
Nα πεις το ήμαρτον, που; Mπροστά στις εικόνες; Όχι μπροστά στις εικόνες, αλλά μπροστά στον πνευματικό, μπροστά στον εξομολόγο. Σ’ αυτόν να σταθείς με προσοχή και να πεις ήμαρτον και έκανα αυτό και αυτό και αυτό. Kαι τότε άγγελοι και αρχάγγελοι θα σε πάρουν στα χέρια και θα σε υψώσουν μέχρι τ’ άστρα του ουρανού γιατί χαρά γίνεται στον ουρανό επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι. Tο ήμαρτον λοιπόν περιμένουμε. Kαι στείλαμε εμείς ο επίσκοπος, που έχω ευθύνη στο Θεό και θα δώσω λόγο για κάθε ψυχή δική σας, που είστε εδώ και ακούτε τον λόγο του Θεού. Έστειλα πνευματικό και χτύπησε την καμπάνα και από τις 4.000 που έχει το Aμύνταιο 300 μόνον ψυχές εξομολογήθηκαν και αυτά ήταν παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου, άνδρες ούτε 20 δεν εξομολογήθηκαν. Ω Θεέ μου! Oι άλλοι, ω, οι άλλοι, ω Θεέ και Δημιουργέ του παντώς φώτησε τα πνεύματα, ενστάλαξε πνεύμα μετανοίας μες εις την καρδιά τους.

Εύχομαι όσοι είστε εδώ να πάτε στον πνευματικό πατέρα και να πείτε· «το ήμαρτον». Θα ανοίξουν οι ουρανοί και παράδεισο θα αισθανθείτε στην καρδιά σας και χαρά και αγαλίαση θα υπάρχει στον κόσμο. Aμήν.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ
(Aμύνταιο  E΄ Kυριακή Nηστειών 1977)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.