Αυγουστίνος Καντιώτης



ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ «ΤΥΧΕΡΩΝ», ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ

date Ιαν 8th, 2010 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος απαγόρευσε στους ιερείς να παίρνουν «τυχερά»

Πέμπτη, 07 Ιανουάριος 2010

torontoΜε αυστηρή επιστολή- «καταπέλτη», ο Μητροπολίτης Τορόντο και Καναδά κ. Σωτήριος απαγορεύει στους ιερείς του να «απαιτούν τυχερά» από τους πιστούς όταν κάνουν ιεροπραξίες, μυστήρια, κηδείες, κ.λπ.

Ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος αναγκάσθηκε να απευθύνει αυτή την επιστολή διότι για καιρό τώρα και κατά συχνά διαστήματα γίνεται αποδέκτης της αγανάκτησης των Χριστιανών του Καναδά, επειδή υπάρχουν ιερείς οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να απαιτούν «τυχερά» για ο,τιδήποτε κάνουν.

Στην επιστολή του προς τους ιερείς, την οποία χαρακτηρίζει «προσωπική και απόρρητη», η οποία όμως διέρρευσε όταν σε μεγαλούπολη του Τορόντο συγκεντρώθηκε κρυφά ομάδα ιερέων για να συσκεφθεί πώς να αντιδράσει στον Μητροπολίτη Σωτήριο, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «πολύ συχνά αντιμετωπίζω την αγανάκτηση των χριστιανών», γιατί ορισμένοι αδελφοί ιερείς «απαιτούν τυχερά».

Επισημαίνεται ότι τα «τυχερά» είναι τα φιλοδωρήματα που δίνουν οι πιστοί στους ιερείς όταν τελούν μυστήρια και ιεροπραξίες και είναι φυσικά πάνω και πέρα από τον μισθό τους με τον οποίο αμείβονται για να εκτελούν ακριβώς αυτές τις ιεροπραξίες και τα μυστήρια. Είναι κάτι παρόμοιο, λόγου χάρη, που δίνουν οι πελάτες στους σερβιτόρους στα εστιατόρια.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος στην επιστολή του αυτή, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2009, αποκαλύπτει τη σύμπραξη ιερέων με νεκροπομπούς για να βγαίνουν από εκεί τα τυχερά τους, χρεώνοντας οι νεκροπομποί επί πλέον τους συγγενείς του νεκρού.
Αναφέρει στην επιστολή του, πως «μίλησα και έγραψα σε ορισμένους ιδιοκτήτες νεκροπομπείων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τορόντο και εξήγησα, ότι δεν είναι επιτρεπτό και σύμφωνο με την τάξη και την πράξη της Εκκλησίας μας να απαιτούνται ‘τυχερά’ για τους ιερείς μας και να χρεώνονται οι συγγενείς των τεθνεώτων» και συμβουλεύει τους ιερείς «μην αφήνετε την ιεροσύνη σας να πέφτει τόσο χαμηλά».

Τους λέγει ακόμα πως αμείβονται αξιοπρεπώς και τους ρωτά «πώς ζουν πολλοί από τους ενορίτες σας των οποίων οι μισθοί είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι οι δικοί σας μισθοί;», ενώ τους προειδοποιεί πως εάν δεν συμμορφωθούν θα υπάρξουν κυρώσεις, λέγοντας «θα με αναγκάσετε να λάβω μέτρα». Αποκαλύπτει ακόμα πως ο ίδιος δεν δέχεται «τυχερά» αλλά ούτε και μισθό από τότε που συμπλήρωσε το 65ο έτος της ηλικίας του.

Ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Σωτήριου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί εν Κυρίω, Με πολύ πόνο ψυχής γράφω την επιστολή μου αυτή. Ελπίζω να μπορέσω να αγγίξω τις ψυχές σας.
Πολύ συχνά αντιμετωπίζω την αγανάκτηση των Χριστιανών, γιατί ορισμένοι αδελφοί ιερείς ‘απαιτούν τυχερά’. Καίτοι ο ίδιος δεν δέχομαι ‘τυχερά’ ούτε και μισθό από τότε που συμπλήρωσα το 65ο έτος της ηλικίας μου, δεν εμποδίζω τους Χριστιανούς μας να προσφέρουν κάτι στους ιερείς μας για να δείξουν την αγάπη τους και την εκτίμηση του έργου των ιερέων. Το γεγονός όμως, ότι ορισμένοι ιερείς, όντως, ‘απαιτούν τυχερά’ και φτάνουν μέχρι το σημείο να συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες των νεκροπομπείων και να έχουν ορισμένη ‘ταρίφα’ για την κηδεία για τους εαυτούς τους και για τον ψάλτη και τον νεωκόρο, είναι ειλικρινά εξοργιστικό.
Γνωρίζετε όλοι σας πόσο εργάστηκα, ώστε η αμοιβή (ο μισθός) των ιερέων να είναι ικανοποιητική. Φτάσαμε στο σημείο οι ιερείς μας να πληρώνονται πολύ καλύτερα από τους δασκάλους των Δημοτικών μας σχολείων και τους καθηγητές των Γυμνασίων. Σκεφθείτε ότι οι κληρικοί δεν πληρώνουν τους ίδιους φόρους που πληρώνουν οι δάσκαλοι. Σκεφθείτε επίσης ότι ‘τα τυχερά’ δεν φορολογούνται. Οι αδελφοί ιερείς που ‘απαιτούν τυχερά’ δείχνουν απληστία και πλεονεξία.
Μελετείστε την Αγία Γραφή και θα δείτε ότι ‘η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία’. Θέλομε να είμαστε λειτουργοί και υπηρέτες του ζώντος Θεού ή ειδωλολάτρες; Σας υπενθυμίζω ότι όλους, με την εξαίρεση δύο, σας χειροτόνησα ή σας έφερα στον Καναδά ο ίδιος. Και για τους δύο συντέλεσα τα μέγιστα για την χειροτονία τους.
Δεν θα ήθελα κανείς σας να με φέρει σε δύσκολη θέση που βρίσκομαι όταν αντιμετωπίζω την αγανάκτηση των Χριστιανών μας για τα ‘τυχερά’. Μίλησα και έγραψα σε ορισμένους ιδιοκτήτες νεκροπομπείων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τορόντο και εξήγησα, ότι δεν είναι επιτρεπτό και σύμφωνο με την τάξη και την πράξη της Εκκλησίας μας να απαιτούνται ‘τυχερά’ για τους ιερείς μας και να χρεώνονται οι συγγενείς των τεθνεώτων.
Γράφω και σε όλους την παρούσα και παρακαλώ θερμά, μην αφήνετε την ιεροσύνη σας να πέφτει τόσο χαμηλά. Όσοι αμείβεσθε όσο ορίζουν οι κανονισμοί της Ιεράς μας Μητρόπολης, (ελάχιστοι πλέον δεν αμείβονται όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ιεράς μας Μητρόπολης) μπορείτε να κάνετε μία αξιοπρεπή ζωή.
Πώς ζουν πολλοί από τους ενορίτες σας των οποίων οι μισθοί είναι πολύ λιγότεροι από ό,τι οι δικοί σας μισθοί; Βεβαίως η αμοιβή σας δεν είναι αρκετή για να οδηγείτε μερσεντές και άλλα πανάκριβα αυτοκίνητα ή να κατοικείτε σε σπίτια 500 χιλιάδων δολαρίων και πλέον. Πρέπει όμως οι ιερείς μας να οδηγούν τόσο ακριβά αυτοκίνητα και να μένουν σε τόσο ακριβά σπίτια και να κάνουν και άλλα περιττά έξοδα; Ταπεινά παρακαλώ να σταματήσετε ‘την απαίτηση τυχερών’.
Εάν δεν το κάνετε, θα με αναγκάσετε να λάβω μέτρα. Εάν δεν σταματήσει η χρέωση των κηδειών διά μέσου των νεκροπομπείων, θα αναγκασθώ να μεταθέσω τον ιερέα ο οποίος θα συνεχίσει να κάνει αυτό. Γνωρίζω ότι σε μία πόλη μεγάλη συζητείται αυτό μεταξύ των ιερέων και μερικοί λένε ‘εάν όλοι μας κρατήσουμε την ίδια γραμμή δεν θα μπορέσει ο Μητροπολίτης να μας βάλει χέρι’. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ νοοτροπία [union].
Αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος του σκέπτεσθαι του Ορθόδοξου ιερέα; Βεβαίως γνωρίζω πως δεν μπορώ να μεταθέσω πέντε ή επτά ιερείς από μία μεγάλη πόλη, αλλά υπάρχει λύση. Θα βάλω τα ονόματα των πέντε ή των επτά κληρικών σε ένα καλάθι, θα τραβήξω κλήρο και όποιου το όνομα βγει θα μεταθέσω αυτόν.
Ύστερα από ένα ή δύο χρόνια, εάν οι υπόλοιποι συνεχίζουν την ‘ασχημία’ αυτή, θα κάνω το ίδιο ξανά. Γνωρίζω τη δύναμη των ιερέων, όταν δεν κάνουν το θέλημα του Θεού, αλλά το θέλημα του Σατανά και αρχίσουν να συκοφαντούν τον Αρχιερέα τους, τον πατέρα τους, δεν θα με φοβίσει όμως αυτό. Υπηρετώ την Εκκλησία μας σαν ιερεύς έντεκα και πλέον έτη και σαν Αρχιερεύς 35 και πλέον έτη.
Προτιμώ συκοφαντημένος να πέσω και μάλιστα από τους ιερείς τους οποίους ή εχειροτόνησα ή έφερα στον Καναδά, παρά να νοιώθω, ότι οι ιερείς μας είναι άπληστοι και πλεονέκτες, δηλαδή ειδωλολάτρες.
Παραδέχομαι ότι στην επιστολή μου αυτή χρησιμοποιώ σκληρούς όρους. ‘Υμείς με αναγκάσατε’ όπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος. Προσεύχομαι και θα προσεύχομαι να φωτίζει όλους σας ο Θεός να είσθε όντως ιερείς του ζώντος Θεού και να μην αναγκασθώ να προβώ σε καμία από τις ενέργειες που αναφέρω παραπάνω. Θερμά σας παρακαλώ, ακούστε στην πονεμένη πατρική μου φωνή»

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.