Αυγουστίνος Καντιώτης



Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

date Ιαν 29th, 2010 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Η κάθοδος των ηρώων !!! …που μας έκαναν να δακρύσουμε: Η ΕΟΔ στην Αϊτή.

Συντάχθηκε απο τον/την www.hrt.org.gr
Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2010 01:45

EOD-1αΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ !!!

………

ΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ τους Ανθρώπους που…
ΑΨΗΦΙΣΑΝ [ΤΗΝ ΖΩΉ ΤΟΥΣ], ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΝ, ΡΙΣΚΑΡΑΝ, ΠΑΛΕΨΑΝ, ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΝ, ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ και παρόλα αυτά μας….

ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ
ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΔΑΚΡΥΣΟΥΜΕ
ΚΑΘΗΛΩΣΑΝ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ
ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

EOD-2

Τμήμα Ανθρωπιστικών Αποστολών

2010/01/30 13:00 Δελτίο Τύπου.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προσφοράς βοήθειας της ΕΟΔ στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής

Επέστρεψε στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 30ης Ιανουαρίου 2010 η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από το Πορτ ο Πρενς της Αϊτής. Οι 10 εθελοντές της ΕΟΔ αναχώρησαν για την πληγήσα περιοχή το πρωί της 20ης Ιανουαρίου με την οικονομική υποστήριξη της κ. Έλενας Αμβροσιάδου η οποία ευαισθητοποιημένη από την κατάσταση χρηματοδότησε της Ελληνική αποστολή. Το κλιμάκιο της ΕΟΔ αποτελούμενο από προσωπικό πρώτων βοηθειών, διασώστες και τεχνικούς υποστήριξης τηλεπικοινωνιών είχε ως στόχο την υποστήριξη του διεθνή μηχανισμού αρωγής που αναπτύχθηκε στην περιοχή της καταστροφής.

Ο αρχικός σχεδιασμός, ήταν η αποστολή βοηθείας με 25 διασώστες και 3,5 τόνους εξοπλισμό, να μεταβεί στην πληγήσα περιοχή με αεροσκάφος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, γεγονός που τελικά μετά από αλλεπάλληλες αναβολές ματαιώθηκε οριστικά.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συνεργάστηκαν υπό τις οδηγίες του συντονιστικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών με άλλες διασωστικές ομάδες της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ενώ έγιναν και οι πρώτες διερευνητικές επαφές για τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης ορφανών παιδιών. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαν οι εθελοντές ήταν αρκετά επικίνδυνες λόγω κρουσμάτων βίας, αναταραχών και λεηλασιών και κάθε έξοδος των διασωστών από το χώρο της διεθνούς κατασκήνωσης γινόταν με τη συνοδεία κυανόκρανων της MINUSTAH.

Η βάση των επιχειρήσεων που στήθηκε στον καταυλισμό του αεροδρομίου ανέπτυξε τοπικό δίκτυο επικοινωνιών, ενώ συνεχής ήταν και η επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούσε σε 24ωρη βάση. Οι επικοινωνίες διεξάγονταν σε επίπεδο βραχέων κυμάτων με τη βοήθεια (σε κάποιες περιπτώσεις) ραδιοερασιτεχνών από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και μέσω δορυφορικού δικτύου INMARSAT.

Στις 24/1 μέλη της ΕΟΔ κατόπιν υπόδειξης του Έλληνα δημοσιογράφου κ. Δανέζη εντόπισαν έναν ζωντανό εγκλωβισμένο και σε συνεργασία με τη Γαλλική διασωστική ομάδα κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν σώο μετά από 4 ώρες. Στις 25/1 πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές αποστολές για την εξακρίβωση πληροφοριών εγκλωβισμένων χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ στις 26 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ το κλιμάκιο της ΕΟΔ επιχείρησε στο κατεστραμμένο κτήριο όπου στεγαζόταν τα γραφεία του για την ανεύρεση των σκληρών δίσκων των Η/Υ καθώς επίσης και σημαντικών εγγράφων.

Την αποστολή υποστήριξαν οι εταιρίες:

  • Ikos CIF ltd κα Αμβροσιάδου – χρηματοδότηση του συνόλου της αποστολής
  • Δίας ηλεκτρογεννήτριες – ηλεκτρογεννήτριες
  • Είδη προστασίας Έψιλον – ρουχισμός εργασίας
  • COSMOTE ΑΕ – παροχή ασύρματης πρόσβασης internet
  • Alitalia airlines
  • Healing Hellas – διάθεση υγειονομικού υλικού
  • Stihl Hellas – διασωστικός εξοπλισμός

Για την ΕΟΔ
Δ/νση Επιχειρήσεων

2010/01/29 19:00

Δελτίο Τύπου.

Εκδήλωση υποδοχής εθελοντών διασωστών από την Αϊτή.

H Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οργανώνει εκδήλωση υποδοχής στη 10μελή αποστολή που επιχείρησε με επιτυχία στην Αϊτή και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 24:00 το βράδυ.Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, μπορούν να παρευρίσκονται είτε στα γραφεία της Κ.Δ. (Εμμανουήλ Παππά 5, Βούλγαρη) στις 23:00, είτε στις 23:50 στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρευρίσκεται η Περιφερειάρχης και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι εκτός από την σημερινή συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη της αποστολής μας στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, στις 24:00, θα δοθεί και 2η συνέντευξη τύπου το Σάββατο στις 11:00 το πρωί στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ε.Ο.Δ. για όσους από τους ενδιαφερόμενους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν στην πρώτη

Με τιμή
Αθανάσιος Σωτηράκης
Πρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

2010/01/27 22:00 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που βρίσκεται στην Αϊτή έχει σταματήσει πλέον οποιαδήποτε ενέργεια διάσωσης και βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής μαζί με τις ομάδες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε περίπτωση που υπάρξουν πληροφορίες για τυχών εγκλωβισμένους.Σήμερα 27/1/2010 χρειάστηκε η ενεργοποίηση του κλιμακίου προκειμένου να ελεγχθούν 2 πληροφορίες σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα στο πανεπιστήμιο του Πορτ ο Πρενς και σε κατοικία στο κέντρο της πόλης.Συνολικά χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΟΔ σε 11 περιπτώσεις εξακρίβωσης πληροφοριών για εγκλωβισμένους, έγινε μία διάσωση – απεγκλωβισμός ζωντανού ατόμου (άνδρας 24 ετών) ενώ κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, μέλη της ΕΟΔ ανέσυραν από τα ερείπια του κτηρίου που στεγαζόταν τα γραφεία του οργανισμού όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθώς επίσης και σημαντικών εγγράφων που έπρεπε να διασωθούν. Αύριο ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής και αναμένεται να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Για την Κεντρική διοίκηση Ε.Ο.Δ
Δ/νση Επιχειρήσεων
Αλέξανδρος Λιάμος

http://www.hrt.org.gr/testdef3.htm

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.