Αυγουστίνος Καντιώτης



EΞΑMHNO ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ στις 5.3.2022 2) ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ (Ομιλια Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιωτου, στις Λευκες Παρου 29 -3-1985)

date Μαρ 4th, 2022 | filed Filed under: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ

Το εξαμηνον μνημοσυνον του μακαριστου Γεροντος μας Χρυσοστομου θα τελεσθη ως εξης:

Στην Παρο:

6Μνημοσ. π. Χρυσοστομου Ι.Μ. Λογ.s10z

5 Μαρτίου 2022 στὸν ἱ. ναὸ Τιμίου Σταυροῦ Γλυκῶν Νερῶν.
5 Μαρτίου 2022 στὸν ἱ. ναὸ Ζ. Πηγῆς Ἀλίμου.
5 Μαρτίου 2022 στὸν ἱ. ναὸ τῆς Παναγίας (Ἅγ. Νικόλαος) στὴν κοινότητα Ἁγ. Ἀρσενίου (Ἁγιαρσανὶ) Νάξου.
5 Μαρτίου 2022 στὸν ἱ. ν. Κοίμησις Θεοτόκου στὴν Ἑρμούπολι τῆς Σύρου.

fb76bf1

ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ομιλια Μητροπολίτου Φλωρινης Αυγουστίνου Καντιώτου, στις Λεύκες Πάρου 29 -3-1985

π. A. εφ. ιντ.Ευσεβές εκκλησίασμα,
Τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ στον ιστορικό τούτο ναός της Αγίας Τριάδας, που έκτισε η ευσέβεια των προγόνων μας, είμαι πολύ συγκινημένος. Οι ευσεβείς πρόγονοί μας κατοικούσαν σε καλύβες, αλλά έκτιζαν παλάτια στο Θεό. Είμαι, λοιπόν, βαθύτατα συγκινημένος και για το λόγο αυτό δεν μπορώ να σας μιλήσω.
Τι να είπω και τι να λαλήσω και ποιες αναμνήσεις θα υπενθυμίσω στο αγαπητό ακροατήριο, βλέποντας τα προσφιλή σας πρόσωπα; Φτάνει ότι σας βλέπω και φτάνει ότι με βλέπετε. Αλλά, αφού με αξίωσε ο Θεός να έρθω πάλι εδώ στο ναό της Αγίας Τριάδας, θα επιτρέψετε σ΄εμένα, το γέροντα επίσκοπο, να πω μερικές λέξεις.
Αφορμή θα μας δώσει το Ευαγγέλιο. Το ακούσατε; Ομιλεί για ένα πράγμα, που είναι ανύπαρκτο στον κόσμο σήμερα και επειδή είναι ανύπαρκτο, υπάρχει κίνδυνος από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί ο Γ΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η καταστροφή του σύμπαντος κόσμου. Ομιλεί το Ευαγγέλιο για την αγάπη.

Λέξη γλυκιά, πράγμα γλυκύτερο και ουράνιο. Η αγάπη, που δίδαξε και εφάρμοσε ο Χριστός και οι Άγιοι όλων των αιώνων, είναι ένα ουράνιο δένδρο, το οποίο φύτευσε η Αγία Τριάδα. Και όπως το δένδρο έχει μια ρίζα και πολλά κλαδιά, έτσι και η αγάπη είναι πολύκλαδος.
Έχουμε πολλά είδη αγάπης. Η αγάπη του Χριστού δεν περιορίζεται σ΄ ένα μικρό και στενό κύκλο ανθρώπων, αλλά επεκτείνεται και αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και τους εχθρούς μας. Το λέει ο Χριστός μας, «Ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ἡμῶν».
Περί αγάπης, λοιπόν, θα ομιλήσω. Αλλά, επειδή η αγάπη είναι θέμα απέραντο, γι’ αυτό θα αρκεστώ σ’ ένα είδος αγάπης, το οποίο την ώρα αυτή με συγκλονίζει Και το είδος αυτό της αγάπης είναι η αγάπη προς την πατρίδα. Μικρό και ασήμαντο είναι; Ποιος φύτευσε την αγάπη προς την πατρίδα στην καρδιά όλων των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, πλουσίων και φτωχών, μορφωμένων και αγραμμάτων, σοφών και ασόφων;
Η αγάπη προς την πατρίδα είναι ουράνιο πράγμα. Ένα παράδειγμα θα σας φέρω. Αν πάτε στο Βόρειο Πόλο, εκεί όπου η θερμοκρασία είναι 20 και 30 βαθμούς υπό το μηδέν, θα δείτε εκεί ανθρώπους να κατοικούν, που έχουν πατρίδα το Βόρειο Πόλο. Δε ζουν σε σπίτια με όλα τα κομφόρ, όπως έχουμε εμείς, αλλά κατοικούν σε καλύβες, που είναι φτιαγμένες από πάγο και φορούν δέρματα αρκούδας και είναι ευγενέστατοι…

Την συνέχεια:

https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=3056

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.