Αυγουστίνος Καντιώτης



ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

date Μαι 2nd, 2022 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

«…ότι είναι αδύνατον να κλαίη (κανείς) , διότι εκείνος όπου το λέγει τούτο, μας κλείει την θύραν της Ουρανίου Βασιλείας.»

ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

ΛΟΓΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ (2ο μέρος)

Περί του μη δειν λέγειν, ότι αδύνατον νυν εις άκρον Αρετής ελθείν τον βουλόμενον, και τοις πάλαι ομοιωθήναι Αγίοις. Και ότι, Πας ο τα εναντία διδάσκων, νέαν Αίρεσιν τοις πειθομένοις αυτώ δογματίζει.

**********

«Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι, ουαί υμίν οδηγοί τυφλοί τυφλών,ότι υμείς εις την Βασιλείαν ουκ έρχεσθε,και τους θέλοντας εισελθείν κωλύετε». Αυτός μακαρίζει εκείνους όπου κλαίουν τώρα, και τούτοι λέγουν,αδύνατον είναι να πενθή και να κλαίη καθ’ημέραν τινάς. Ω της ανοησίας και του αφόβου στόματος, όπου πέμπει τοιαύτας μιαράς φωνάς κατά του Υψίστου,και κάμνει τα πρόβατα του Χριστού να τα φάγουν τα θηρία, δια τα οποία αυτός ο Μονογενής Υιός του Θεού έχυσε το Αίμα Του. Βέβαια καλώς δια τους τοιούτους προφητεύοντας ο Θεοπάτωρ Δαβίδ λέγει: «Υιοί ανθρώπων, οι οδόντες αυτών όπλα και βέλη, και η γλώσσα αυτών μάχαιρα οξεία». Διατί ειπέ μου, είναι αδύνατον; και δια τίνος άλλου έλαμψαν οι Άγιοι εις την γην, και έγιναν φωστήρες εις τον κόσμον; Εάν ήτον αδύνατον,ουδέ εκείνοι δεν ήθελαν δυνηθή να κατορθώσουν τοιαύτα, διότι και εκείνοι άνθρωποι ήσαν, ωσάν και ημάς, και τίποτε περισσότερον δεν είχαν από ημάς,ειμή προαίρεσιν αγαθήν….

Tηνσυνεχεια: https://www.triklopodia.gr/%ce%b3%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%86%%81%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84/

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.