Αυγουστίνος Καντιώτης1) Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ, 2)ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΩΝ

date Φεβ 25th, 2010 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

ΘΕΜΑ 1ο

Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ

______________

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα κατορθώματα του Σύμβουλου για το μάθημα των θρησκευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου. Εκτός των άλλων αθλιοτήτων που έχει στο παθητικό του ο θλιβερός αυτός άνθρωπος και η ολιγομελής και άκρως επικίνδυνη σπείρα που τον περιβάλλει, συνέστησε από τα παρασκήνια που αρέσκεται να κινείται, τη διασπαστική κίνηση θεολόγων “Ο Καιρός”, με το πρόσχημα της συμμετοχής στα θέματα του κλάδου και της δραστηριοποίησης των θεολόγων στα τεκταινόμενα. Εμπεριστατωμένη απάντηση στους διασπαστές έδωσαν ήδη με πρόσφατα άρθρα τους οι κ. Αγγελόπουλος και Τάτσης, τα οποία συνιστώ θερμά στους αναγνώστες.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΩΝ
______________
Είναι σαφές ότι “τα κοπέλια” του Γιαγκάζογλου και του Πέτρου Βασιλειάδη δεν ενδιαφέρονται να καταστήσουν την ΠΕΘ ένα δυναμικό συνδικαλιστικό φορέα ο οποίος θα μπορεί να ανατρέπει γεγονότα και καταστάσεις. Αλλος είναι ο στόχος τους. Πρόκειται για ριψάσπιδες. Για Πήλιους Γούσηδες που βάζουν το χεράκι τους για να επιβάλουν οι άθεοι κυβερνώντες τα άνομα τους σχέδια στην Εκκλησία, στην κοινωνία και στην παιδεία. Εχουν βαλθεί να ανοίξουν διάπλατα την κερκόπορτα των ιερών και των οσίων της πίστης μας. Οπως τα έχουν κάνει θάλασσα στο Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας έτσι και τώρα υποσκάπτουν την πίστη των πατέρων μας στο υπουργείο Παιδείας. Αντί να φιλοδοξούν να διδάσκουν τα παιδιά μας την πίστη της Εκκλησίας θέλουν να καταστήσουν το μάθημα των θρησκευτικών πολυπολιτισμικό και θρησκειολογικό.
ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟ
___________________
Φοβούμαι ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επακριβώς ο καταχθόνιος ρόλος που διαδραματίζει ο διαβόητος Γιαγκάζογλου. Προσέξτε, πατέρες και αδελφοί, επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο Παπανούτσο. Είναι μάλιστα κατά τούτο και του Παπανούτσου χειρότερος και πιο επικίνδυνος ο Γιαγκάζογλου: Με τον Παπανούτσο ξέραμε όλοι με ποιον είχαμε να κάνουμε. Ο Γιαγκάζογλου και η ολιγομελής σπείρα που τον περιβάλλει, αντί αντικείμενοι της Εκκλησίας, παρουσιάζονται (και είναι δυστυχώς) το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄, του σκοτεινού αυτού άνθρωπου των παρασκηνίων που μεθοδεύει την επαναφορά του Μπεζενίτη σε αγαστή σύμπνοια με το Φανάρι και κάτω από το διάτρητο μανδύα μιας τεχνητής κρίσης μεταξύ των δύο.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΑ ΠΟΣΤΑ
_______________
Ο Γιαγκάζογλου, με τις ευλογίες του Μακαριοτάτου, ελέγχει με άλλους ευρωθεολόγους και Νεορθόδοξους κουλτουριάρηδες το Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας και έχει αναλάβει τη διεύθυνση του επίσημου περιοδικού της Εκκλησίας “Θεολογία”. Η ολιγομελής συμμορία έλκει την καταγωγή της στους μακαριστούς Νησιώτη και Αγουρίδη (τον “κακό δαίμονα της νεοελληνικής θεολογίας”, όπως ευστοχότατα τον αποκαλούσε ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης).
ΔΙΝΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ
_________________
Σε απλά Ελληνικά: Η Εκκλησία ζεσταίνει στον κόρφο της ένα φίδι και στο Ραδιοσταθμό, και στο επίσημο περιοδικό της και στο υπουργείο παιδείας. Αντί να εκμεταλλευτεί, ως όφειλε, τη θέση του για να στηρίξει το μάθημα των θρησκευτικών δίνει στους άθεους τη “θεολογική” βάση για να αλλοιώσουν τον ομολογιακό χαρακτήρα του. Και να γύρευαν τέτοιο κελεπούρι οι κυβερνώντες δεν θα τα κατάφερναν τόσο καλά. Πρώτος λαχνός τους έπεσε. Είναι κυριολεκτικά ο λάθος άνθρωπος στη λάθος στιγμή.
ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ Ο ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ
______________

Επομένως απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων για να γκρεμιστεί κακήν κακώς ο άθλιος αυτός άνθρωπος και από το Ραδιοσταθμό και από το περιοδικό “Θεολογία” και από και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Αρκετή ζημιά επέφερε ήδη. Ούτε ανάσα δεν πρέπει να του δοθεί από εδώ και εμπρός.

______________

***

______________

ΘΕΜΑ 2ο

ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΟΔΟΜΗ
ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΩΝ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============
Με πολλή θλίψη και πόνο ψυχής οι Ορθόδοξοι πιστοί παρακολουθούν τη συστηματική προσπάθεια εισαγωγής νεωτερισμών στη ζωή της Εκκλησίας οι οποίοι στοιχούνται στα βήματα της προτεσταντικής θεολογίας και ακολουθούν τα πρότυπα της προτεσταντικής ποιμαντικής λειτουργικής πρακτικής.

Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ
_______________
Η θεολογική προσέγγιση του π. Βασίλειου Θερμού είναι στην ουσία της κακόδοξη. Την μεν ποιμαντική κατανοεί ως ψυχανάλυση. Οχι ως ψυχοθεραπεία. Παράλληλα έχει μια “Δαρβινική”, τρόπον τινά, θεώρηση της εξέλιξης της ορθόδοξης λατρείας. Νομίζει ότι η λατρεία εξελίσσεται για να προσαρμοστεί με το πνεύμα των καιρών για να επιβιώσει. Δεν κατανοεί ότι η λατρεία εξελίσσεται μόνον αν υπάρχει ποιμαντική ανάγκη που εξυπηρετεί τη σωτηρία του ανθρώπου. Και ότι αυτοί που κάνουν τις αλλαγές (ΜΟΝΟΝ όταν χρειάζονται και όχι απλώς επειδή “ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί”) είναι Αγιοι άνθρωποι, όπως εύγλωττα επεσήμανε ο αγιασμένος ασκητής π. Ενώχ ο Αγιορείτης. Προπαντός δεν συνειδητοποιεί ότι η εξέλιξη της λατρείας δεν είναι δυνατόν να ιχνηλατείται στα μονοπάτια της “λειτουργικής αναγέννησης” της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου. Δεν είναι επιτρεπτόν να πιθηκίζει σύμφωνα με την πρακτική του λεγόμενου “φιλελεύθερου προτεσταντισμού” της δεκαετίας του 1960  που ελεεινολογούν σήμερα ακόμα και οι “φιλελεύθεροι” Προτεστάντες. Ενώ μιλά για κίνηση προς τα εμπρός, ο π. Βασίλειος και οι ομόφρονές του “Νεοβαρλααμίτες”, κινούνται ολοταχώς προς τα οπίσω με τη λογική του Λούθηρου, που πίστευε ότι η αρχέγονη Εκκλησία διατήρησε την αληθινή διδασκαλία του Κυρίου την οποία δήθεν διέστρεψε η παράδοση της Εκκλησίας. Μιλά για “τσιμέντωμα” της λατρείας και λοιδορεί το Βυζάντιο. Επιδιώκει να επαναφέρει τη λατρεία σε μια κατάσταση που ο ίδιος θεωρεί ως “πρωτοχριστιανική καθαρότητα”. Ενστερνίζεται, δηλαδή, επιγνώστως ή ανεπιγνώστως, την πεμπτουσία του Προτεσταντισμού, την ώρα που ο ίδιος έχει πείσει τον εαυτό του ότι επιζητεί την εξέλιξη της λατρείας.

Ο π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ
________________
Ο π. Βασίλειος Θερμός δεν ακολουθεί μοναχική πορεία. Δεν είναι ο μόνος μεταξύ των “Νεοβαρλααμιτών” που διακατέχεται από προτεσταντικό φρόνημα. Ολοι οι νεωτεριστές στοιχούνται στην ίδια φιλοσοφία και πρακτική. Ο π. Αντώνιος Πινακούλας λ.χ. θέλει να απεμπολήσει το μοναστηριακό τυπικό, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την περίοδο της Εικονομαχίας. Προσπαθεί να επαναφέρει το ενοριακό τυπικό που προυπήρχε του Θριάμβου της Ορθοδοξίας. Διέπεται από εικονοκλαστικό φρόνημα το οποίο μάλιστα, ως μη όφειλε, προσπαθεί να στηρίξει στη διδασκαλία του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης!!!.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
____________
Ολοι οι “Νεοβαρλααμίτες” και οι άλλοι νεωτεριστές εμπνέονται, όταν δεν στοιχούν με αποφευκτέα συνέπεια, από το παράδειγμα του “πατριάρχη” της Νεορθοδοξίας κ. Χρήστου Γιανναρά. Ο κακόδοξος αυτός διανοούμενος αναζητεί με τους διαλογισμούς της μάταιης του διάνοιας το αληθινό ήθος της Εκκλησίας πριν την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο. Ο λόγος; Η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος  επικύρωσε προγενέστερους Ιερούς Κανόνες Τοπικών συνόδων που εξέφραζαν την quod semper, quod ubique, quod ab omnibus creditum est” πίστη της Εκκλησίας, οι οποίοι ενοχλούν τον κ. Γιανναρά ως καρποί του “Μανιχαισμού”!!!. Ετσι βαφτίζει όσους δεν συμφωνούν με το Νεονικολαιτικό του φρόνημα.

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ
____________
Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Νεοβαρλααμίτες, οι Νεορθόδοξοι και οι άλλοι νεωτεριστές, όχι μόνον ενεργούν υπό την επήρεια κακόδοξου πνεύματος,  αλλά δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ακόμα και όταν τους υποδεικνύουν τα λάθη τους κορυφαίοι θεολόγοι της Εκκλησίας (Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, Ράσκας Αρτέμιος, Γεώργιος Καψάνης, Θεόκλητος Διονυσιάτης, π. Παίσιος, π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Γεώργιος Μεταλληνός, π. Σαράντης Σαράντος, κοκ.). Αγνοούν ή αρνούνται (επιδεικτικά και προκλητικά) να  συμμορφωθούν με τις υποδείξεις που τους γίνονται. Διαμαρτύρονται ισχυριζόμενοι ότι οι κορυφαίοι θεολόγοι της Εκκλησίας δεν τους κατανοούν και τους παρεξηγούν. Ακόμη χειρότερα αυθαδιάζουν και απαντούν με προπέτεια και μικρότητα. στα επιχειρήματα και τις νουθεσίες που τους προβάλλονται. Οσοι, όμως, διακατέχονται από αυτό το φρόνημα μπορούν να ελπίζουν σε προκοπή;


     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.