Αυγουστίνος Καντιώτης



1) ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ; 2) Ο ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ… 3) Ο ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ & ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

date Μαρ 1st, 2010 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

ΘΕΜΑ Α΄

ΣΙΓΑ ΜΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ!

___________________
Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των ατυχέστατων χειρισμών του Φαναρίου αναφορικά με τη Μητρόπολη Αττικής ξεσηκώθηκε από παντού μια δικαιολογημένη αποδοκιμασία εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ «ΑΒΡΟΧΟΙΣ ΠΟΣΙΝ» Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
___________________
Ολως παραδόξως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρόλον ότι συνταυτουργός και συνωμότης του Παναγιότατου σύμμαχος και εφαλτήριο των σχεδίων του γλύτωσε την μήνι των ΜΜΕ και των άλλων παραγόντων. Ορισμένοι δε αφελείς τον ηρωοποίησαν ως θύμα της υπόθεσης λόγω της ευγένειας και του σεβασμού του προς το Πατριαρχείο. Ούτε λόγος δηλαδή ότι είναι αρχισυνωμότης με τον κ. Βαρθολομαίο.
ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ;
___________
Ορισμένοι άλλοι πάλιν πήγαν ακόμη μακρύτερα πρώτοι και καλύτεροι για τους Πολυγένη της “Ρομφαίας” και Καλαβρύτων, για τους πασίγνωστους λόγους, οι οποίοι άρχισαν να μας κανοναρχούν σε όλους τους ήχους το τροπάριο “Μας λείπει ο Χριστόδουλος”.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ;
______________________________
Ο Χριστόδουλος λείπει στους Κουμαριανούς, στους φουσκωτούς που τον περιέβαλλαν, στους μεγιστάνες του πλούτου που τον καλούσαν στις θαλαμηγούς του, στους δημοσιογράφους που άμειβε αδρά από μυστικά κονδύλια, στους επικοινωνιολόγους που τα μάτσωναν ακόμη πιο χοντρά, στους παραδικαστικούς και το άλλο συνάφι που τον περιέβαλλε, στους συνοδίτες του στο “Four Seasons” και στα άλλα “πανδοχεία” των πέντε αστέρων. Στους πρωτοσύγκελους του και στους διακόνους του και τους παντός είδους ευργετηθέντες από αυτόν. Στους σκανδαλοποιούς κληρικούς που κάλυπτε με κάθε τρόπο.
Μόνον στους κάθε λογής “Χριστοδουλάνθρωπους” (κατά το “Κοσκωτάνθρωπους”) λείπει ο Χριστόδουλος.
Και σε ορισμένους αφελείς!
Σε κανένα άλλο δεν λείπει!

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
______________________________
Ετσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων έχει ξεθωριάσει: Αφησε ανοιχτή και επιδείνωσε την πληγή της μη αποκατάστασης του Κανονικού Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου. Μας έφερε τον Πάπα στην Αθήνα. Πήγε, παρά την αντίδραση της Ιεραρχίας, στη Ρώμη. Επέτρεψε διοργάνωση συνεδρίου του ΠΣΕ στην Ελλάδα. Συμπροσευχήθηκε στο διαθρησκειακό καρνάβαλο της Καμπέρρας και συμπροσευχόταν ευκαίρως – ακαίρως με τους κάθε λογής αλλόθρησκους και αιρετικούς. Υφήρπασε την ψήφο των συνοδικών και χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως προσωπικό δεδομένο. Πλαστογράφησε τα ψηφοδέλτια των αρχιερέων για να πετύχει τη μετάθεση του Μπεζενίτη στην Αττική.

Τον περιέβαλλαν άνθρωποι που δεν εμπνέουν. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Τα φυντάνια της Ζωοπηγής, ο Θωμάς Συνοδινός, ο Κατερίνας, ο Βαβύλης, ο Γιοσάκης, ο Κουμαριανός, ο Μπεζενίτης (ο τέταρτος της τρόικας, όπως τον έλεγαν χαρακτηριστικά), τα σκάνδαλα του οποίου προσπάθησε παντοιοτρόπως να καλύψει. Μας χειροτόνησε επισκόπους του κλέους του Μεσσηνίας, του Κουμαριανού, του Σύρου, του Δημητριάδος.

Ανοιξε τους ασκούς του Αιόλου της “λειτουργικής αναγέννησης” που έδωσε διέξοδο στη Νεοβαρλααμική πλημμυρίδα που κοντεύει να μας πνίξει με τις καθημερινές αναθυμιάσεις της.

******

ΘΕΜΑ β΄

Ο ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ)

ΚΑΙ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΣΑΒΒΑΤΟΣ)
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

___________________

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Ενατενίσεις, Περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, Τεύχος 9, Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2009, σσ. 236.

Εκφράζουμε την ειλικρινή μας χαρά για την ουσιαστική βελτίωση του περιοδικού «Ενατενίσεις» στους πλείστους τομείς αφ’ ότου απήλθε ο προηγούμενος αρχισυντάκτης του κ. Πιτσιλλίδης. Προσχώρησε, πληροφορούμεθα, στο χώρο της πολιτικής όπου και προσευχόμεθα εκτενώς προς τον Κύριο να παραμείνει μονίμως. Ας το πούμε ευγενικά. Η Εκκλησία και η θεολογία είναι πολύ στενοί ορίζοντες για να αγκαλιάσουν τις ανησυχίες και τους οραματισμούς του. Τον παρακαλούμε θερμά να αφιερώσει όλο το χρόνο και την ενεργητικότητα του στην πολιτική και να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό στο δημόσιο βίο. Να το πούμε τώρα λιγότερο ευγενικά: Η Κύπρος δεν χρειάζεται Νεορθόδοξους Νεοβαρλααμίτες, κουλτουριάρηδες, ευρωθεολόγους νεωτεριστές, κλωνοποιημένους Γιανναράδες και μετενσαρκωμένους Θερμούς. Εχει αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Παρακαλούμε θερμά τον άγνωστο μας – και στην όψη ακόμη – κ. Πιτσιλλίδη να παραμείνει πιστός στη νέα έπαλξη που ετάχθη (στο χώρο της πολιτικής εννοώ) και να εξακτινώνει από εκεί τις αδολεσχίες του. Ο χώρος της θεολογίας και της Εκκλησίας δεν τον χρειάζεται.

Ταυτόχρονα θέλουμε να συγχαρούμε εκ μέσης καρδίας το νέο διευθυντή του περιοδικού κ. Νικολαίδη. Το περιοδικό “Ενατενίσεις” παρουσίασε σημαντικότατη βελτίωση σε όλους τους τομείς εκτός από ένα στον οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Καταρχήν έγινε – επιτέλους – θρησκευτικό περιοδικό. Υστερα απέκτησε πολλούς κορυφαίους ακαδημαικούς συνεργάτες. Τέλος περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των φωτογραφιών του Σεβασμιότατου που υπήρχαν σε προηγούμενα τεύχη. Ηταν κάτι που προκαλούσε τους αναγνώστες και εξέθετε το Σεβασμιότατο. Συγχαίρουμε θερμά και ευχόμαστε περαιτέρω βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Με την ίδια ειλικρινή αγάπη που αναφερθήκαμε στα θετικά στοιχεία της έκδοσης θα καταγράψουμε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, την αυστηρότατη κριτική μας για την προβολή του αρχιτέκτονα των οικουμενιστικών σχεδιασμών Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα). Εκφράζουμε βαθύτατη πικρία για την προβολή του εισηγητή της “Βαπτισματικής θεολογίας” από τις στήλες ορθόδοξου περιοδικού που αποτελεί μάλιστα έκδοση Μονής. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για το ολίσθημα. Ούτε οι ακαδημαικοί τίτλοι του Σεβασμιότατου, ούτε η θέση του στο διάλογο με τους Παπικούς έπρεπε να επιτρέψουν στη συντακτική επιτροπή και στο Σεβασμιότατο Κύκκου να διαπράξουν ολίσθημα αυτής της ολκής. Αν δεν ήθελαν να επικρίνουν ανοιχτά το Σεβασμιότατο Περγάμου (αν και σαφώς όφειλαν να το πράξουν) θα μπορούσαν τουλάχιστον να μην πουν τίποτα. Δυστυχώς! Το περιοδικό περιέχει τέσσερα κείμενα που προβάλλουν τον Σεβασμιότατο Περγάμου αλλά και τον ορκισμένο οικουμενιστή Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Σαββάτο). Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για την προβολή εισηγητών αιρέσεων σε ορθόδοξο έδαφος. Κάνω θερμή προσωπική έκκληση προς το Σεβασμιότατο Κύκκου και προς τον κ. Νικολαίδη να μη μας ξαναποτίσουν παρόμοιο ποτήρι πικρίας.

Συνοψίζω:
1.) Ο μεν κ. Πιτσιλλίδης ας θεωρηθεί ανέκκλητα persona non grata στο χώρο της θεολογίας και της Εκκλησίας.
2.) Τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την ουσιαστική βελτίωση του περιοδικού στους πλείστους τομείς, και
3.) Η πιο θερμή μας παράκληση να μην ξαναπροβληθούν από τις στήλες του περιοδικού οικουμενιστικές αθλιότητες.
Είναι ντροπή!

******

ΘΕΜΑ γ΄

Ο ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

___________________

Γενική είναι η πεποίθηση ότι η απόρριψη της έφεσης του Μοναχού Παντελέημονα Μπεζενίτη έβαλε το Πατριαρχείο κυριολεκτικά στη γωνία. Το έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.


ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ;
____________
Αν δικαιώσει τον Μπεζενίτη, με το έκκλητο που θα υποβάλει, θα ξεσηκωθεί εναντίον του το Πανελλήνιο και θα έρθει σε κατάφωρη αντίθεση με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης.

ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ;
______________
Αν πάλιν απορρίψει το έκκλητο του Μπεζενίτη και συμφωνήσει ότι είναι έκνομη και εκπρόθεσμη η υποβολή έφεσης, όπως απεφάνθη το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας, το Πατριαρχείο και πάλιν θα μείνει εκτεθειμένο. Θα γίνει σε όλους σαφές ότι προώθησε μια διαδικασία για να διασφαλίσει το έκκλητο σε βάρος της αλήθειας, της δικαιοσύνης, του Αυτοκεφάλου και της ενότητας των δύο Εκκλησιών.

ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ
___________
Είναι φυσικά ενδεχόμενο το Πατριαρχείο να εκπλήξει τους πάντες. Ισως επιστρατεύσει κάποια άλλη απροσδόκητη μη κατά Θεόν “φαναριώτικη” τακτική. Η μακρά δουλεία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της δίδαξε πολλούς “φαναριώτικους” τρόπους επιβίωσης κάτω από δύσκολες καταστάσεις.

Η ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
________________

Αυτό που δεν έχει επισημανθεί είναι ότι για το Πατριαρχείο υπάρχει ανοιχτή και η κατά Θεόν στάση η οποία μπορεί να το δικαιώσει στα μάτια των ανθρώπων και προ παντός στα μάτια του Θεού. Αν την ακολουθήσει, όχι μόνον θα βγάλει το Πατριαρχείο από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα, αλλά θα εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους επικριτές του.
Ποια είναι αυτή η στάση που θα δικαιώσει πλήρως το Πατριαρχείο ότι ενδιαφέρεται για την εμπέδωση της κανονικής τάξεως, της δικαιοσύνης και της αλήθειας και θα βεβαιώσει όλους ότι δεν υπηρετεί ύποπτες σκοπιμότητες όπως πλείστοι το κατηγορούν τώρα;

ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ
_____________
Ας δεχθεί το έκκλητο του Μπεζενίτη και ας δικάσει τον καθηρημένο κληρικό επί της ουσίας. Τα εκκλησιαστικά παραπτώματα είναι, ως γνωστόν, απαράγραπτα. Οι διαβόητες κασέττες εναντίον το Μπεζενίτη είναι ή μπορούν να τεθούν στη διάθεση του Πατριαρχείου. Δεν υπήρξε μόνον μοιχεπιβάτης αλλά μετήλθε και το μεταθετό για να εγκατασταθεί στην Αττική. Παράλληλα έχει καταδικαστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια για ποινικά αδικήματα για τα οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης.
Ας δεχθεί, λοιπόν, το Πατριαρχείο την προσφυγή του καθαιρεμένου κληρικού. Ας κάνει αναψηλάφηση ολόκληρου του φάκελλου Μπεζενίτη. Ας μην τον επιστρέψει “πάλλευκο στην Εκκλησία και στην κοινωνία”, όπως έκανε ο αείμνηστος Χριστόδουλος για τον Κουμαριανό. Ας τον καθαιρέσει για όλα τα εκκλησιαστικά εγκλήματα για τα οποία θα αποδειχθεί ένοχος.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
___________________
Παράλληλα (καλύτερα ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ) ας υποδείξει την ανάγκη στην Εκκλησία της Ελλάδος να άρει το αντικανονικό επιτίμιο της ακοινωνησίας που επέβαλε παρά πάσαν έννοια ηθικής και δικαίου στον Κανονικό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο και την άμεση ανάγκη να αποκατασταθεί στο θρόνο του.

ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΠΟΡΕΙΑ
_________________
Αν το Πατριαρχείο καθαιρέσει βάσει των ιερών κανόνων τον Μπεζενίτη και αν υποδείξει την ανάγκη επανόδου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου στο Θρόνο του το Πατριαρχείο θα αποκτήσει τεράστιο κύρος στη συνείδηση των πιστών. Θα αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τους κανόνες και την αλήθεια της Εκκλησίας. Θα κλείσει τα στόματα όλων όσων τώρα το κατηγορούν ότι άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος για να εκδικάσει την υπόθεση Μπεζενίτη σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να εξυπηρετήσει ύποπτες σκοπιμότητες: Για να κατοχυρώσει το προνόμιο του έκκλητου υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή για να αποκαταστήσει τον Μπεζενίτη, επειδή χρηματίστηκε ή επειδή εκβιάζεται, ή επειδή θέλει να καταργήσει στην πράξη το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΞΑΡΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ
________________
Θα ακολουθήσει, όμως, το Πατριαρχείο την κατά Θεόν πορεία που θα το εξυψώσει μέχρι τα άστρα του ουρανού στη συνείδηση των πιστών ή θα ενεργήσει με μικροψυχία που θα το καταποντίσει στα τάρταρα της εκκλησιαστικής συνείδησης;
Από τον ίδιο τον Οικουμενικό Θρόνο εξαρτάται! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
___________________


     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.