Αυγουστίνος ΚαντιώτηςΣυναντηση με εναν τρομερο ληστη, που σεβαστηκε τα γυναικοπαιδα 18/10/1922

Απο βιβλίο του Σταύρου Π. Καπλάνογλου «ΣΠΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ»
Νοτιοδυτική Μικρά Ασία, σελ. 283-284

Συναντηση με εναν τρομερο ληστη

που σεβαστηκε τα γυναικοπαιδα 18/10/1922

εξ. μικρ ΠΡ. Νο3Ξεκινάμε. Δεν προχωράμε μία ώρα και συναντάμε πάνω σε ένα βράχο να καπνίζει τον ναργιλέ ένας τρομερός ληστής, μαζί με 50 περίπου συντρόφους του ο Μπουχουρτζόγλου.
Τον χαιρέτισα, με ανταπέδωσε τον χαιρετισμό κουνώντας το μαρκούτσι του. Τούρκοι και Έλληνες άρχισαν να τρέμουν.
Εκείνη την στιγμή φθάνει τρέχοντας ένας χωροφύλακας και μου λέει: Μη τον φοβάστε, δούλεψα μαζί του πριν γίνω χωροφύλακας, όταν έκανε λαθρεμπορία καπνού, είναι φιλότιμος, σέβεται τις γυναίκες και τα παιδιά και δεν τα πειράζει. Αν υπήρχαν άνδρες, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Τώρα δεν θα σηκώσει ματιά, ούτε να κοιτάξει. Προχωρήσαμε.
Κάποια στιγμή ακούγονται φωνές από την αρχή της πορείας. Τρέχουν οι αμαξάδες. Ο λήσταρχος εκείνη την στιγμή μιλούσε με τον τούρκο αξιωματικό. Μόλις άκουσε την φασαρία, έγινε θηρίο. Διατάσσει τους δικούς του ανθρώπους, μάζεψε και 5 χωροφύλακες και τους λέει: «Θα φέρετε τα κεφάλια τους ή δεμένους αυτούς μπροστά μου».
Πανδαιμόνιο! Κάποιοι είπαν σκηνοθεσία, από τον ληστή ή κάτι άλλο. Η συνοδεία λοξοδρομεί, φοβόμαστε τα χειρότερα.
Σε μία ώρα φέρνουν δεμένους μπροστά στον λήσταρχο, τους επίδοξους ληστές. Ήταν δύο Ατταλειώτες χωροφύλακες και κάποιοι φυγόστρατοι Τούρκοι, που με εντολή της διοίκησης τους, πήγαιναν στο Αφιόν Καραχισάρ να δικασθούν.

Οι χωροφύλακες βλέποντες γυναίκες και παιδιά απροστάτευτα μπροστά, έλυσαν κάποιους από αυτούς, με σκοπό να μοιραστούν τα κλεμμένα.
Μόλις τους είδε ο λήσταρχος, τους έριξε κάτω και άρχισε να τους κτυπά αλύπητα και μας ειδοποίησε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί δεν συμβαίνει τίποτα.
Στην αναμπουμπούλα χάθηκαν 3 παιδιά και μια γριά.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.