Αυγουστίνος Καντιώτης



Μεγας Φωτιος Ευεργετης όχι μονο της Εκκλησιας αλλα & του Έθνους μας. Εαν δεν ήτο ο ιερος Φωτιος να αγωνισθη, για την ἁγια μας Εκκλησια, εμεις όλοι οι Ελληνες θα ειχαμε φραγκεψει & όχι μονο εμεις αλλα & Βουλγαροι & οι Σερβοι & οι Ρουμανοι & οι Ρωσοι. Και εαν γινομεθα φραγκοι ουτε Έλληνες θα ειμεθα.

date Φεβ 6th, 2024 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ, εορτολογιο

Μεγας Φωτιος ο Ευεργετης μας

Ομιλία του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιώτου
Πεντάβρυσο Πτολεμαΐδος 6.2.1971

_________________

______________

Σήμερα αγαπητοι μου εορτάζει ένας άγιος, εορτάζει ο ιερός Φώτιος. Ὁ Ἱερος Φώτιος είνε ένας από τους μεγάλους διδασκάλους και ποιμενάρχας τῆς Ὸρθοδόξου εκκλησίας. Εαν δεν ήτο Φώτιος να αγωνισθη καθ` ον τρόπο ηγωνίσθη για την ἁγία μας Εκκλησία, εμείς όλοι οι Ελληνες θα είμαστε φράγκοι και όχι μόνο εμείς οι Έλληνες θα είμεθα φράγκοι, αλλά και Βούλγαροι και οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι και οι Ρώσοι. Εάν εμείς σήμερα είμαστε Ορθόδοξοι το οφείλουμε στο ιερό Φώτιο. Εάν γινόμεθα φράγκοι ούτε Έλληνες θα ήμεθα. Συνεπως, ιερός Φώτιος είνε ευεργέτης, όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και του Ελληνικου Έθνους.

Ποιος ήτο ο Φωτιος; Που εγενήθη;
Εγεννήθη σε μία πόλι, που το όνομά της μας φέρνει δάκρυα στα μάτια. Γεννήθηκε σε μία πόλη, για μετρήστε με τα δάχτυλα, 1000 χρόνια ήταν η πρωτεύουσα μιας απεράντου αυτοκρατορίας. Τί είνε το Λονδίνο, τι είναι η Μόσχα και τί είναι το Παρίση, ή Νέα Υόρκη, μπροστά στη δόξα τῆς πόλις αυτής, που 1000 χρόνια εσκόρπισε πρός βορρᾶ, προς νότο, πρός ανατολάς, προς δύσμας το άγιο φως της πιστεώς μας; Εγεννήθηκε στην Κωσταντινούπολι το 827….. (Την συνεχεια στο βιντεο)

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.