Αυγουστίνος ΚαντιώτηςΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ 1-3-2009

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ, ΣΤΙΣ 1-3-2009

Ο Γέροντας επίσκοπος Αυγουστίνος στον ιερό ναό του αγίου του

****************************************************

Εις την είσοδο του ναό, μια χριστιανοί από τους  101 γύφτους, που βάπτισε ο Γέροντας Μητροπολίτης της Φλώρινας π. Αυγουστίνος το 1968 τον περιμένει. Ήταν η γυναίκα του προέδρου. Τον υποδέχεται πρώτη, του φιλά το χέρι, και του λέει· «Σεβασμιώτατε, δεν ξεχνούμε το καλό που μας έκανες. Είμασταν σαν σκουπίδια, πριν έρθεις εσυ. Κανένας δεν μας έδινε σημασία. Εσύ μας έσωσες. Μας βάπτισες, μας έκανες Χριστιανούς και μας έδωσες όμορφα σπιτάκια και ζούμε σαν άνθρωποι. Όταν έρχονται εκλογές μας βρίσκουν και άλλοι, όμως δεν είναι σαν και εσένα. Εκείνοι θέλουν ψήφους. Όλοι ψέματα μας λένε, και δεν τους πιστεύουμε. Εσύ μας αγάπησες πραγματικά. Σε ευχαριστούμε και δεν το ξεχνούμε».

Τα ίδια λόγια τ’ ακούσαμε να τα λένε πολλοί νεοφώτιστοι. Πέρασαν χρόνια και δεν ξεχνούνε το καλό που τους έκανε. Υπάρχει ακόμη ευγνωμοσύνη στον κόσμο. Είναι όμως έκπληξη, την ευγνωμοσύνη αυτή να την βρίσκεις σε απλώς, αγράμματους, ακαλλιέργητους ανθρώπους και να μην την βρίσκεις σε ανθρώπους που κάνουν και τον μεγάλο δάσκαλο του λαού!

Όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία τον περίμενε και πάλι η νεοφώτιστη (φωτογρ. 1η). Πήγε στο σπίτι της. Δίπλα από την Ιερά Μονή του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος, όπου εκκλησιάζεται τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές ο Γέροντας, είναι ο Συνοικισμός των Νεοφωτίστων. Πήρε μια φωτογραφία και ήρθε για να την δείξει. Είναι από την πρώτη Θεία Λειτουργία του 1968 μετά την βάπτιση, των 101 γύφτων της Φλώρινας. Η βάπτιση έγινε στον ποταμό Σακουλλέβα, μετά από κατήχηση. Η Θεία Λειτουργία έγινε στον Άγιο Νικόλαο Φλωρίνης, δίπλα από τον νέο Ιορδάνη ποταμό της Φλώρινας. Στην 2η φωτογραφία, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος δίνει αντιδωρο στο γιό της νεοφώτιστης. Δίπλα από τον μικρό στέκεται η ίδια. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κρατούσε στα χέρια της και ενα περιοδικό διπλωμένο και κιτρινασμένο, από την πολυκαιρία. Ήταν το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης “Σάλπιξ Ορθοδοξίας” από την βάπτιση, του 1968. Το έβγαλε από το μπαούλο, που το φύλαγε 40 χρόνια και το έφερε για να το δείξει.

-Στην 3η φωτ. ο Γέροντας μετά την Θεία Λειτουργία,  με τον πρόεδρο του Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», από την Πάτρα, Νικόλαος Σίμος, που εκδίδει το περιοδικό «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ», με την κόρη του.
-Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά τον εσπερινό της συγχωρήσεως. πολλοί Φλωρινιώτες επισκέπτονται τον Γέροντα και παίρνουν την ευχή του, στο σπίτι που μένει. Μεταξύ των μεγάλων είναι και παιδάκια.

*****************************************************************************************************

Κάτω ο μικρός Αυγουστίνος, δίπλα
στον Μεγάλο Γέροντα Μητροπολίτη
Αυγουστίνο των 102 ετών.

*************************************************************************************

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.