Αυγουστίνος Καντιώτης



ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!

date Ιαν 31st, 2011 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! (1ον)

ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ! (1ον)
________Είναι φανερό, ότι στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιαστικών και των κυβερνητικών παραγόντων  υπάρχει ένα μυστήριο.
  1. Από τη μία πλευρά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος εφαρμόζει σταθερά και απαρέγκλητα ένα μοντέλο ηπίων τόνων στις σχέσεις Εκκλησίας καί Πολιτείας. Σοβαρά και μεγάλα θέματα, τα οποία αναφύονται, όπως π.χ. τό θέμα της Κάρτας του Πολίτη, τα παραπέμπει σε΄Επιτροπές για μελέτη, αλλά με τόν τρόπο αυτό προσφέρει, άθελά Του ίσως,  τον απαιτούμενο χρόνο στην Κυβέρνηση, ώστε ανενόχλητη να προωθεί τα σχέδιά της. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτό γίνεται συνειδητά, συντελείται όμως!
  2. Από την άλλη πλευρά ο Εξοχώτατος Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Γεώργ. Παπανδρέου δείχνει μια τιμή πρός τόν Αρχιεπίσκοπο και άρα πρός τήν Εκκλησία ως θεσμό. Παρίσταται συχνά σε εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, εξωτερικεύει δε καί εκφράζει ένα σεβασμό πρός τόν «φίλο»  Αρχιεπίσκοπο, όπως λέγει ο ίδιος. Παρά ταύτα ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει τις πραγματικές του διαθέσεις έναντι της Εκκλησίας, Στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθή επί τάπητος σήμερα, ο Πρωθυπουργός δεν εκφράζεται. Ή εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της (16ης Ιανουαρίου) έγραφε: «ΞΕ-ΚΛΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα λοιπόν κυριαρχεί μια καχυποψία, ότι Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος έχουν εγκαινιάσει μια μυστική επικοινωνία και σχέση μεταξύ τους. Ο καιρός θα δείξει, εάν η σχέση αυτή τελικά αποβαίνει επ’ ωφελεία της Εκκλησίας ή του ίδιου Αρχιεπισκόπου, ως προσώπου.
________Ας έλθουμε τώρα στα πραγματικά γεγονότα. Στο ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη  π.χ. ο Μακαριώτατος έχει παραπέμψει μέχρι σήμερα το ζήτημα  σε δύο Επιτροπές:  Μιά Επιτροπή αποφασίσθηκε τόν περασμένο Οκτώβριο κατά την τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας.  Μια νεώτερη Επιτροπή αποφασίσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.  Εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση προχωρεί ανενόχλητη στην επεξεργασία των σχεδίων της χωρίς το παραμικρό εμπόδιο από την Διοίκηση της Εκκλησίας. Αντιδράσεις πολλές,  και μάλιστα δυναμικές,  υπάρχουν μόνον από το ορθόδοξο Πλήρωμα. Χθές μόλις έλαβε χώρα μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Κοινοβούλιο κατά της Κάρτας του Πολίτη. Ιεράρχες επίσης μεμονωμένως εκφράζονται και αντιδρούν. Η Εκκλησία όμως ως θεσμός ….διασκέπτεται! Οι πιστοί διαπορούν. Τι άραγε συμβαίνει; Μήπως η παραπομπή του θέματος στις Επιτροπές των εμπειρογνωμόνων γίνεται για να «ροκανίζεται» ο χρόνος υπέρ της Κυβερνήσεως;  Μήπως η σύσταση Επιτροπών θα αποτελέσει «άλλοθι» για την Ιερά Σύνοδο; Φοβούμεθα, ότι όταν η Κυβέρνηση θα ψηφίσει το σχετικό Νόμο για την καθιέρωση της Κάρτας του Πολίτη η Εκκλησία θα εμφανισθή, ότι ευρίσκεται σε αμηχανία. «Μελετήσαμε, παρεκαλέσαμε, τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε;»  θα μας είπουν! Τότε, όπως υποθέτω,  θα  χύνωνται «κροκοδείλια δάκρυα». Η υποτονική τακτική θα έχει ωφελήσει την Κυβέρνηση, όχι την Εκκλησία. Εύχομαι να είναι λανθασμένοι οι υπολογισμοί μας. Θα αποδειχθή λίαν συντόμως.
_______Για να πιστοποιηθή η αλήθεια των λόγων μας, σας παρουσιάζουμε εδώ την τελευταία Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου ε.έ.
Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
για το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη»
την συνέχεια στην ιστοσελίδα· http://mkka.blogspot.com

sxed. 1

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.