Αυγουστίνος Καντιώτης



AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

date Ιούλ 1st, 2012 | filed Filed under: ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ.

ΚΥΠΡΟΣ 27-5-2012

_____

 

Νέα ανάρτηση στό http://blogs.sch.gr/savvop-nik/

ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ:

ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΕΩΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

 

Επιστολή προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο απέστειλε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας.

  • Στην επίστολή του ο Μητροπολίτης Ιερεμίας, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «το θέαμα της χρίσεώς σας από Καθολικό, εσκανδάλισε δεινώς τους Ορθοδόξους της Ελλαδικής Εκκλησίας, κληρικούς και λαϊκούς».
  • Επίσης ανεφέρει: «Εμμένω στον χαρακτηρισμό της πράξεώς σας, τον οποίο έδωσα στο αναφερθέν γραπτό κήρυγμά μου, ότι αυτή αποτελεί «σημείο των καιρών», και εμμένω πάλι στην ευχή, την οποία διετύπωσα σ᾽ αυτό το κήρυγμά μου, «και μη χειρότερα, Χριστέ και Παναγιά»!
  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
  • Λόγω διπλής έδρας της ταπεινής μου Μητροπόλεως, έλαβα καθυστερημένα την επιστολή σας και δια τούτο λαμβάνετε και σεις αργοπορημένα την απάντησή μου.
  • 1. Δεν συνέταξα, Σεβασμιώτατε, κανένα λίβελλο εναντίον σας, όπως χαρακτηρίζετε το κείμενό μου στην επιστολή σας, αλλά έγραψα θείο κήρυγμα, το οποίο συγγράφω και αποστέλλω καθ᾽ εκάστην Κυριακήν στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μου προς κατήχηση των πιστών. Επειδή δε το θέμα το εκάλει, στο κήρυγμά μου αυτό αναφέρθηκα στην περίπτωσή σας, της χρίσεώς σας δηλαδή δι᾽ ύδατος (όπως εξηγείτε στην επιστολή σας) από παπικό ιερωμένο. Σας εσωκλείω το κήρυγμά μου αυτό.
  • Το θέαμα της χρίσεώς σας αυτής, Σεβασμιώτατε, εσκανδάλισε δεινώς τους Ορθοδόξους της Ελλαδικής Εκκλησίας, κληρικούς και λαϊκούς. Μάλιστα δε ο λαός της ποίμνης μου, εγκρατής και μαχητής των ορθοδόξων παραδόσεων, εφρικίασε βλέπων ορθόδοξον Αρχιερέα να ίσταται με ιεροπρέπεια ενώπιον παπικού «επισκόπου», φορούντος και «άμφιον», ως φαίνεται, και να δέχεται παρ᾽ αυτού χρίση, έστω δι᾽ ύδατος.
  • Εις θρησκευτικά περιοδικά, εις κηρύγματα ιεροκηρύκων, εις μαθήματα Κύκλων Βιβλικών Μελετών, εις θρησκευτικές ιστοσελίδες, εις συζητήσεις θεολογούντων προσώπων, εσχολιάσθη δυσμενώς και με μελανά χρώματα το γεγονός.
  • 2. Η ερμηνεία της ταραχής αυτής των Ορθοδόξων της Ελλαδικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατε, είναι ότι πιστεύουμε τους Ρωμαιοκαθολικούς ως αιρετικούς, όπως και είναι πράγματι. Οι Παπικοί, πέραν των άλλων πολλών διαφορών με την Ορθόδοξη πίστη μας, δια να έλθω στα πλέον βασικά, οι Παπικοί, λέγω, πιστεύουν σε άλλη Αγία Τριάδα, εισάγοντες διαρχία στην θεότητα με το φρικτό τους «Φιλιόκβε»· οι Παπικοί κηρύττουν άλλη Παναγία, ως ούσαν μη κανονική άνθρωπος (και άρα ως ούσαν μη πραγματική την Σάρκωση του Υιού του Θεού και την λύτρωσή μας, διότι «το απρόσληπτον αθεράπευτον»)· και οι Παπικοί πάλι έχουν άλλη παράσταση του σημείου του Τιμίου Σταυρού. Από τα τρία αυτά βασικά και μόνον φαίνεται καθαρώς ότι οι Παπικοί είναι αιρετικοί. Γι᾽ αυτό και ταράχθηκαν και σκανδαλίστηκαν οι Ορθόδοξοι – και δικαίως – από το θέαμα Ορθοδόξου Επισκόπου να χρίεται υπό Καθολικού «επισκόπου», έστω και αν η τελετή δεν ήταν λειτουργική.
  • 3. Ακόμη, Σεβασμιώτατε, πιστεύουμε ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι ΜΙΑ, όπως την ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας. Η Μία αυτή Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία· οι Παπικοί, λοιπόν, όπως και τα άλλα χριστιανικά δόγματα, δεν αποτελούν Εκκλησία. Γιατί, αν και οι Παπικοί και οι Προτεστάντες αποτελούν Εκκλησία, ποιά είναι, τέλος πάντων, η ΜΙΑ Εκκλησία του Χριστού, την οποία ομολογούμε ως την μόνη αληθινή;
  • Αφού δε οι Παπικοί δεν αποτελούν Εκκλησία, άρα δεν έχουν σωστικά μυστήρια και οι «ιερείς» τους και «επίσκοποί» τους δεν έχουν κανονική ιερωσύνη. Αυτό είναι, κυρίως, που εσκανδάλισε δεινώς τους Ορθοδόξους: Η παράσταση Ορθοδόξου Αρχιερέως, έχοντος πραγματική αρχιερωσύνη, να ίσταται μετά προσοχής προ παπικού «επισκόπου», μη έχοντος πραγματική ιερωσύνη, και να δέχεται παρ᾽ αυτού χρίση!…
  • 4. Παρά ταύτα, Σεβασμιώτατε, επιθυμούμε και ευχόμεθα την ένωσή μας με τους Παπικούς, με την προϋπόθεση όμως αυτοί να αρνηθούν τις αιρέσεις τους και τις πλάνες τους και μάλιστα εκείνο το κωμικό και τραγελαφικό, που λέγεται «πρωτείον» και «αλάθητον» του Πάπα.
  • Τέλος, εκφράζω και εγώ μετά του πλήθους των αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων, ιεροδιακόνων, μοναχών και μοναζουσών και μετά του αμετρήτου πλήθους των ευσεβών Ορθοδόξων χριστιανών («κέρας χριστιανών Ορθοδόξων»), εκφράζω και εγώ, λέγω, την βαθυτάτη θλίψη μου δια το θέαμα, το οποίο είδαμε στο διαδίκτυο, να χρίεσθε (έστω δι᾽ ύδατος και έστω σε μία συμβολική τελετή), Αρχιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας Σεις, από Ρωμαιοκαθολικό «επίσκοπο», μη έχοντα κανονική ιερωσύνη, διότι ευρίσκεται στην αίρεση του Παπισμού.
  • Εμμένω στον χαρακτηρισμό της πράξεώς σας, τον οποίο έδωσα στο αναφερθέν γραπτό κήρυγμά μου, ότι αυτή αποτελεί «σημείο των καιρών», και εμμένω πάλι στην ευχή, την οποία διετύπωσα σ᾽ αυτό το κήρυγμά μου, «και μη χειρότερα, Χριστέ και Παναγιά»!
  • Ο λαός της Επαρχίας, την οποία διακονώ, Σεβασμιώτατε Ιεράρχα, γνωρίζει ότι Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ και Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ. –
  • Τα κατ᾽ εμέ, επιθυμώ και δέομαι να φέρομαι προς όλους με ταπείνωση και αγάπη, έχοντας όμως θερμό ζήλο και αγωνιστικότητα δια την αμώμητη Ορθόδοξη πίστη μας, όπως μας το διδάσκει η ζωή και η θεολογία των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.
  • Της πατερικής, δηλαδή, και όχι της λεγομένης «μεταπατερικής θεολογίας», ήτις εστίν αίρεσις.

Μετά σεβασμού και της εν Κυρίω αγάπης

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/13096-mitropolitis-gortynos-simeio-ton-kairon

___

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.