Αυγουστίνος Καντιώτης



40χρονος απο τη Κω εζησε το ιατρικο θαυμα

date Αυγ 16th, 2012 | filed Filed under: ΜΗΝΥΜ. ΠΑΡΑΛ. ΠΡΟΩΘ.

40χρνος από τη Κω έζησε το ιατρικό θαύμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Γέφυρα σωτηρίας χτίστηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε, μεταξύ Καλύμνου, Κω και Μυτιλήνης, για να αντιμετωπιστεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Ο ασθενής από την Κάλυμνο έφτασε τελικά μέσω Κω στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με αεροσκάφος C130, όπου το έμπειρο ιατρικό προσωπικό με επικεφαλής το νευροχειρουργό, Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, κατάφεραν να τον απομακρύνουν από τον κίνδυνο.
Ο 40χρονος άνδρας, κάτοικος Καλύμνου και πατέρας τριών παιδιών, επέστρεφε στο σπίτι το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας όταν έξω ακριβώς από αυτό, το δίκυκλο μηχανάκι που οδηγούσε συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη σύζυγό του. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, που παρέλαβε τον τραυματία ο οποίος κατά το ατύχημα δε φορούσε κράνος, και τον μετάφερε στο Νοσοκομείο της Καλύμνου με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Εκεί του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στην αξονική τομογραφία που του έγινε, φάνηκε ένα μικρό αιμάτωμα, οπότε και η μεταφορά του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο κρίθηκε αναγκαία. Αμέσως οι συγγενείς του άτυχου άνδρα κινητοποιήθηκαν ώστε ελικόπτερο να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στη Μυτιλήνη. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, γι’ αυτό ναυλώθηκε από τους ίδιους ένα πλωτό σκάφος που μετέφερε τον ασθενή στην Κω, ταξίδι που κράτησε περίπου μια ώρα, χάνοντας αρκετό πολύτιμο χρόνο. Από εκεί και με ασθενοφόρο ο τραυματίας και οι συγγενείς του μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου ένα C130 τούς περίμενε και τους μετέφερε στη Μυτιλήνη, περίπου στις 7:30 το απόγευμα.Η κινητοποίηση των ανθρώπων του Βοστάνειου ήταν άμεση και με την άφιξή του στο Νοσοκομείο, ο 40χρονος υποβλήθηκε σε εξετάσεις που έδειξαν ότι το αιμάτωμα είχε μεγαλώσει αρκετά, κάνοντας την κατάστασή του ιδιαίτερα κρίσιμη. Η χειρουργική επέμβαση ήταν αναγκαία. Στις 8 το απόγευμα ξεκίνησε από τον κ. Μπαϊραμίδη και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυόμισι ώρες με επιτυχία.Άμεση αντιμετώπιση
Όπως αναφέρει ο νευροχειρουργός κ. Μπαϊραμίδης, η περίπτωση ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς επρόκειτο για βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάταγμα κρανίου με μεγάλο επισκληρίδιο αιμάτωμα. «Ήταν επείγουσα κατάσταση και έπρεπε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μη μείνουν δευτερογενείς βλάβες στον εγκέφαλο», αναφέρει ο κ. Μπαϊραμίδης και συνεχίζει: «Για αιμάτωμα, η εγχείρηση κράτησε αρκετά, γιατί ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όμως όλα πήγαν καλά. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ξύπνησε σήμερα (σ.σ. χθες), έχει αποσωληνωθεί και επικοινωνεί με το περιβάλλον. Βέβαια, λόγω των θλάσεων που υπέστη ο εγκέφαλός του, θέλει ένα με δύο 24ωρα να επανέλθει πλήρως και αμέσως μετά θα πάει σε δωμάτιο, αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η κατάστασή του κυλάει ομαλά.»Μεγάλη χαρά, όπως είναι φυσικό, και για τους συγγενείς του, που είδαν τον άνθρωπό τους να ξεπερνάει τον κίνδυνο, αλλά και απέραντη ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους του Βοστάνειου. «Περιμένουμε ώρα με την ώρα να βελτιώνεται. Όλα ευτυχώς πήγαν πολύ καλά, όλοι οι άγιοι της Καλύμνου ήταν στο πλευρό του άντρα μου και τον βοήθησαν. Τον είδαμε, είναι καλά, μπόρεσε να κινηθεί, ακόμα και να μιλήσει λίγο. Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που μας έχουν φερθεί εδώ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όλο το ιατρικό προσωπικό, και για το γεγονός ότι έσωσαν τον άντρα μου», αναφέρει η σύζυγος του 40χρονου.

Ασφάλεια για τους κατοίκους της Λέσβου
Μέρα χαράς για το Βοστάνειο ανέφερε ότι ήταν η χθεσινή ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσιφαράκης, αναφέροντας : «Γίναμε δέκτες μιας αεροδιακομιδής ενός σοβαρού περιστατικού. Από την Υγειονομική Περιφέρεια που μας ρώτησαν, δηλώσαμε πως υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς και έγκαιρης αντιμετώπισης του περιστατικού στο Νοσοκομείο μας και έτσι το C130 έφερε τον ασθενή. Υπεβλήθη σε όλες τις εξετάσεις και όταν η κατάστασή του κρίθηκε επείγουσα, υποβλήθηκε αμέσως σε εγχείρηση από τον κ. Μπαϊραμίδη και τους συνεργάτες του», αναφέρει ο κ. Κατσιφαράκης και συνεχίζει: «Σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν μια μέρα χαράς για το Νοσοκομείο, αφενός γιατί μπορέσαμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε έναν ασθενή, βαρύ περιστατικό, αφετέρου γιατί επιτέλους το Νοσοκομείο μας γίνεται κέντρο υποδοχής και αντιμετώπισης στο Αιγαίο για βαριά περιστατικά, σπάζοντας έτσι το μύθο που έλεγε πως μόνο η Αθήνα μπορεί να δέχεται βαριά περιστατικά. Αυτό σημαίνει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ότι μπορούν να είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και ήσυχοι για το Βοστάνειο, το οποίο ανταποκρίνεται σε βαριά περιστατικά.»

Να μη φεύγουν εκτός
Ο 36χρονος νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης είναι ένας γιατρός με μεγάλη εμπειρία, που βρίσκεται στο Βοστάνειο με σύμβαση ως επικουρικός εδώ και εννέα περίπου μήνες. Ο ίδιος, μιλώντας στο «ΕMΠΡΟΣ», σημειώνει πως οι κάτοικοι της Λέσβου πρέπει να νιώθουν μεγάλη ασφάλεια για τα επείγοντα περιστατικά, που είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο νησί. «Πρέπει ο κόσμος της Λέσβου να αισθάνεται ασφαλής και να μη φεύγουν εκτός νησιού περιστατικά που μπορεί να αντιμετωπιστούν εδώ. Για μένα η χειρουργική είναι η ζωή μου και προσπαθούμε για το καλύτερο πάντα. Με στενοχωρεί που φεύγουν περιστατικά γιατί ίσως κάποιοι δεν εμπιστεύονται ακόμη τις υπηρεσίες του νησιού, όμως είναι καλό να μένουν. Και τα έξοδα μειώνονται, και υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια», τονίζει ο κ. Μπαϊραμίδης συνεχίζοντας: «Το Νοσοκομείο εδώ μπορεί να θεωρείται μικρό και απαρχαιωμένο, όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια αμεσότητα στις λειτουργίες του και δε χάνουμε χρόνο. Αν, για παράδειγμα, το περιστατικό του 40χρονου πήγαινε στην Αθήνα, μπορεί και να ξέφευγε από τον έλεγχο καθώς οι κόρες των ματιών του ήταν καλές, και να υπήρχε καθυστέρηση στην αξονική. Εδώ όμως, με το που ήρθε, πήγε αμέσως για την εξέταση και σε μισή ώρα ήταν στο χειρουργείο και ξεκινούσαμε.»

Αναρτήθηκε στις 8/29/2012 06:33:00 μ.μ.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.