Αυγουστίνος Καντιώτης



H ZΩΗ = ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΗΡΩΪΣΜΟΣ

Aπο το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», εκδοση Β΄, 2008, σελ. 123-1125

 Να ειστε στρατιωται Ιησου Χριστου

«Σύ ουν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού»

Η-ΧΡΙΣΤΟΣ-Ή-ΧΑΟΣ-ιντ copyΩ χωρίον έξοχον, ώ χωρίον υπέροχον, που μας υπενθυμμίζεις ότι η ζωή δεν είναι απόλαυσις – ποιος το είπε; – η ζωή δεν είναι θησαυρισμός, η ζωή δεν είναι «Φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν». Όχι, όχι, όχι. Αυτό είναι σύνθημα υλιστών και άθεων. Η ζωή ίσον θυσία και ηρωϊσμός. Ο άνθρωπος δεν επλάσθη για τα μικρά και τα ασήμαντα, επλάσθη για ηρωισμούς.
Χριστιανισμός θα πει θυσία, θυσία των πάντων. Και αξιώματα και χρήματα και θρόνους, όλα θυσία. Έχεις εκατό πράγματα; Να τα δώσεις όλα, εκατό τοις εκατό. Αυτό απαιτούν οι αποκαλυπτικοί μας χρόνοι. Ένα να κρατήσεις, δεν είσαι Χριστιανός…
Ο χριστιανισμός είναι ολοκαύτωμα. Κοιτάξτε το θυμιατήρι. Γιατί θυμιάζομε, ποιος είναι ο σκοπός; Τι σημαίνει το θυμιατήρι και ρίπτει επάνω το λιβάνι κι αυτό καίγεται ολόκληρο και ο ναός ευωδιάζει από το άρωμα του, έτσι και εσύ να γίνεις λιβάνι, να τα θυσιάσεις όλα.
Θα νικήσουν εκείνοι που είναι αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα κορώνα γράμματα. Και θα ηττηθούν κατά κράτος οι φίλαυτοι και οι προδότες. Δυστυχώς ολίγοι είναι οι στρατιώται που μάχονται είς την πρώτη γραμμή του πυρός, είτε υπέρ πίστεως είτε πατρίδος. Πολλοί είναι λιποτάκται ή όπως λέγαμε εν καιρώ πολέμου, οι «κουραμπιέδες», που έχουν μεν στολή στρατιώτου, αλλά δε μπαίνουν στη μάχη…
Όχι προδόται, όχι λιποτάκται, αλλά εις τας θέσεις σας. Η Ελλάς δίνει μεγάλη μάχη. Έξω από κόμματα. Σας ομιλεί ο γέρων επίσκοπος, που πενήντα χρόνια – μισόν αιώνα εκόπιασε. Είς τας θέσεις σας. Όχι δειλοί όχι άνανδροι αλλά θαρραλέοι και με υψηλό το φρόνημα. Θα δώσουμε τη μάχη για να κερδίσει η Ελλάς να κερδισθεί το μέλλον της πατρίδος. Ειδεμή, θα είμεθα ένοχοι…

Μη ζητάτε την καλοπέραση

Να είστε έτοιμοι για θυσίες. Να μη ζητάτε την καλοπέραση σας. Διότι είπε ο Χριστός: «Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε: αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» και «Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν». Όσο περισσότερο ζούμε την χριστιανική ζωή και δρούμε μέσα στην κοινωνία και παρουσιάζομε την εικόνα του Χριστού, τόσο περισσότερο οι άθεοι θα μας μισούν, θα είμεθα το αντικείμενο του μίσους των. Να «χαίρετε» τότε και να «αγαλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς».
Αυτά σας συμβουλεύω, παιδιά μου. Να διαβάζετε πνευματικά βιβλία, τον «Αόρατο πόλεμο», τα «Πνευματικά Γυμνάσματα», τον «Προορισμό του ανθρώπου». Και να ζήτε πνευματική ζωή, εξομολογούμενοι στον πνευματικό σας πατέρα και κοινωνούντες.
Και να δέεσθε και υπέρ εμού του αμαρτωλού, να με ελεήσει ο Θεός εν ημέρα της κρίσεως. Να μη με λησμονήτε στας προσευχάς σας. Έχω ανάγκη των προσευχών σας όσο δεν φαντάζεσθε.
Ο Θεός μαζί σας.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.