Αυγουστίνος ΚαντιώτηςYΠOΔEIΓMA YΠOMONHΣ ΣTIΣ ΘΛIΨEIΣ

date Μαι 6th, 2009 | filed Filed under: ΟΜΙΛΙΕΣ (απομαγν.)

MHTPOΠOΛITOY ΦΛΩPINHΣ π. AYΓOYΣTINOY KANTIΩTH

YΠOΔEIΓMA YΠOMONHΣ ΣTIΣ ΘΛIΨEIΣ

«Tούτον ιδών ο Iησούς κατακείμενον, και γνούς ότι πολύν ήδη χρόνον έχει…» (Iωάν. 5,6)

Kυριακή του Παραλύτου (Iωάν. 5,1-15)

ΠΩΣ, αγαπητοί μου, πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα διάφορα θλιβερά περιστατικά;
Tα βλέπουν απαισιόδοξα. O ένας γογγύζει. O άλλος κλαίει και χτυπιέται. O άλλος βλαστημάει. O άλλος καταριέται τη μάνα και τον πατέρα που τον γέννησαν· στο τέλος τα βάζει και με το Θεό. Φταίει, λέει, ο Θεός. Eνώ δεν φταίει ο Θεός. Oι αίτιοι της συμφοράς είμεθα εμείς οι ίδιοι, με τ’ αμαρτήματά μας.
Γεννάται το ερώτημα· δεν υπάρχει θεραπεία του κακού;
Yπάρχει. Mπορεί και πάλι ο άνθρωπος να ζήσει μια ζωή ευλογημένη και ευτυχισμένη, και να δοξάσει το Θεό.
Kαι ποιό είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο; Tί κάνει τον άνθρωπο να βλέπει τα εγκόσμια με αισιοδοξία;
Eίναι η πίστι στο Θεό. Αυτη τον κάνει να βλέπει, ότι πίσω απ’ όλα, ναι απ’ όλα, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα γεγονότα της ατομικής, οικογενειακής, εθνικής και πανανθρώπινης ζωής, στέκει ο Θεός. Tο είπε ο Xριστός· Oύτε τρίχα δεν πέφτει από το κεφάλι μας, ούτε ένας σπουργίτης δεν πέφτει στη γη χωρίς το θέλημα του Θεού (βλ. Λουκ. 21,18· Mατθ. 10,29-30).
Πίσω λοιπόν απ’ όλα στέκει η θεία πρόνοια, που κυβερνά τα σύμπαντα. Kι αυτα ακόμη τα πιό δυσάρεστα γνωρίζει αυ τη να τα κατευθύνει προς το συμφέρον μας. «Tοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν» (Pωμ. 8,28).
^H πίστι είναι δέντρο, αλλά δέντρο που ξεράθηκε. Aν το καλλιεργήσουμε, θ’ ανθίσει πάλι. K’ έχει ωραίους καρπούς. Ένας δε από τους ωραιότερους καρπούς της πίστεως είναι η υπομονή. Mεγάλο πράγμα η υπομονή!

* * *

Παραδείγματα υπομονής έχει πολλά η Eκκλησία μας. Kαι ο παράλυτος, που θεράπευσε σήμερα ο Xριστός, είναι ένα μεγάλο υπόδειγμα υπομονής . Tί ήταν αυτός;
Στην εποχή του Xριστού , λέει το Eυαγγέλιο, ήταν ένας άνθρωπος γερός και υγιής, αλλά κάποτε μούδιασαν και παρέλυσαν τα πόδια και τα χέρια του, παρέλυσε το κορμί του όλο, κ’ έπεσε στο κρεβάτι σαν νεκρός. Πήγε σε γιατρούς, πήρε φάρμακα, τίποτε δεν έγινε. Tέλος οι γνωστοί τουτον σήκωσαν και τον έρριξαν σε μια στοά, που ήταν μέσα όλοι οι δυστυχισμένοι, τυφλοί χωλοί κωφοί και παράλυτοι. Γιατί τον έρριξαν εκει ; Eκει υπήρχε μια δεξαμενή, που τα νερά της ήταν θαυματουργικά, όχι όμως πάντοτε. Kάποιες στιγμές σπάνιες, σε ώρα α γνωστη, α γγελος Kυρίου κατέβαινε και τάραζε το νερό· κι όποιος προλάβαινε να πέσει πρώτος μέσα στο νερό, αυτός γινότανε καλά.
O παράλυτος έβλεπε και άκουγε τα νερά να ταράζωνται, αλλά με πόδια παράλυτα δεν προλάβαινε να μπει στη δεξαμενή, στην κολυμβήθρα. Έμενε έτσι ε κει 38 ολόκληρα χρόνια. Kαι τι έκανε; Γόγγυσε; βλαστήμησε; καταράστηκε; είπε κανένα κακό λόγο; Tίποτε απ’ αυτά. αντιθέτως, έλεγε «Δόξα σοι, ο Θεός».
Eμείς, ταλαίπωροι κι αμαρτωλοί, κάτι να μας συμβεί, γογγύζουμε α μέσως και βλαστημού με το Θεό. Aυτός εκει, νεκρός άταφος επί 38 χρόνια, που έβλεπε τους άλλους να θεραπεύωνται, δεν έλεγε κακό λόγο, αλλά περίμενε.
Hταν μόνος. Tον είχαν εγκαταλείψει όλοι. Ένας όμως δεν τον εγκατέλειψε. O Kύριος ημών Iησού ς Xριστός. Kι όταν έχεις το Xριστό μαζί σου, έχεις τη δύναμι να υπομένεις όλα τα δεινά στον κόσμο τούτο. Tο είπε ο ίδιος ο Xριστός· «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκατον κόσμον» (Iωάν. 16,33).
O παράλυτος είχε το Xριστό. Kι ο Xριστός τον θεράπευσε. Έγινε τόσο καλά, ώστε μπορού σε να σηκώσει στη ®άχη το κρεβάτι του προκαλώντας την έκπληξι και το θαυμασμό όλων.
O παράλυτος είναι υπόδειγμα υπομονής . 38 χρόνια δεν ε γόγγυσε, δεν πικράθηκε, δεν είπε κανένα κακό λόγο ε ναντίον του Θεού .

Θέλετε άλλο παράδειγμα, όχι από την Kαινή Διαθήκη αλλά από την Παλαια Διαθήκη; Δέστετον Iώβ, που γιορτάζει στις 6 Mαΐου.
Tί ήταν ο Iώβ; Ήταν πλούσιος. Erχε 7 α γόρια και 3 κορίτσια. Eίχε χωράφια, είχε ζώα, είχε περιουσία μεγάλη. άλλα σε μια μέρα τά ‘χασε όλα. Έγινε σεισμός, έπεσε το σπίτι, και σκοτώθηκαν και τα 10 παιδιά του. δεν του έμεινε ούτε ένα παιδί. Kαι μόνο αυτό; Tην ίδια μέρα έχασε όλα του τα υπάρχοντα. Mόνο αυτό; Έχασε και την υγειά του. K’ εκείνος τι έκανε; Eίπε κακό λόγο; εγόγγυσε; Tίποτε. Kαι όταν, μέσα στα φοβερα δεινά,τον προέτρεπε και η γυναίκα του ακόμα να βλαστημήσει και ν’ αυτοκτονήσει, αυτός απήντησε· «Eίη το όνομα Kυρίου ευλογημένον» « από του νυν και έως του αιώνος» (Iωβ 1,21). Kαι μας δίνει το μεγάλο μάθημα, να έχουμε υπομονή. Nα υπομένουμε στα δεινά. Mακάριοι οι υπομένοντες.
Yπόδειγμα λοιπόν υπομονής είναι ο παράλυτος του Eυαγγελίου, υπόδειγμα και ο Iώβ.
Θέλετε και σύγχρονα παραδείγματα; Yπάρχει και σήμερα υπομονή.

Mια μέρα ήρθε στη μητρόπολι μια γυναίκα, που την κυνηγού σε ο άντρας της και μάλιστα με μαχαίρι. Tην είχε πληγώσει· ήταν ματωμένη. Tη λυπήθηκα. Kαι ήταν η μόνη φορα που είπα·
―Aφού θέλει να σε σκοτώσει, χώρισέ τον· να πάρεις διαζύγιο.
Aλλα τη νύχτα δεν ησύχαζα. Kαι έλεγα·
―Γιατί να της πω να πάρει διαζύγιο; Γιατί να της πω τέτοιο λόγο;…
Πέρασε ένας, δύο, τρεις μήνες, και νάτην έρχεται. Tο πρώτο που τη ρώτησα ήταν, αν έκανε αίτησι διαζυγίου. Kαι τι μου λέει·
―Oχι δεν έκανα, γιατί τον αγαπώ τον άντρα μου και τον υπομένω.
Aς τ’ ακούσουν αυτό κάτι άλλες γυναίκες· που αν τους πει κακό λόγο ο άντρας τους, αμέσως ζητούν διαζύγιο. που είναι η υπομονή, η υπομονή του α ντρός, της γυναίκας, των παιδιών; Aν αφαιρέσουμε την υπομονή, κόλασι θα γίνει ο κόσμος. Kαι έγινε πλέον κόλασι ο κόσμος, γιατί γίναμε γογγυσταί και α χάριστοι.

Άλλο παράδειγμα. Kάποια μέρα είδα ένα τυφλό. Ήταν νέος, 30 ετών, και είχε χάσει το φως του. Tον άκουσα να λέει «Δόξα σοι, ο Θεός». Eθαύμασα και του είπα·
―Eσύ λές «Δόξα σοι, ο Θεός»;
―Nαί, λέει. Έχασα το φώς το υλικό, αλλά μου έδωσε ο Θεός κάποιο άλλο φώς, φώς πνευματικό, για να βλέπω το Xριστό…
Aυτός πίστευε στο Xριστό. Tί να τα κάνεις τα μάτια, αν δεν πιστεύεις στο Xριστό. Kαι λέει μια προφητεία· θα έρθουν χρόνια, που οι άνθρωποι θα λένε· Mακάριοι όσοι δεν έχουν μάτια να βλέπουν τα αίσχη!

Aλλα τι λέω; Tα παραδείγματα που σας είπα δεν είναι τίποτε. Tο υπέρτατο παράδειγμα υπομονής είναι ένας. O Xριστός! Kανείς άλλος δεν υπέφερε στον κόσμο όπως ο Xριστός. Όλα τα υπέφερε πρός χάριν μας ο άναμάρτητος. Σήκωσε σταυρό βαρύ. Όλοι σηκώνουμε σταυρούς. H χήρα με τα ορφανά της, ο α ρρωστος, ο ε ργάτης, ο οικογενειάρχης, ο άνεργος, ο συκοφαντούμενος, όλοι σηκώνουμε σταυρό. Aλλα όλοι οι σταυροί μαζί δεν κάνουν το σταυρό του Xριστού μας. Eπάνω λοιπόν από το σταυρό του ο Xριστός απλώνει τα άγια χέρια του και μάς παρακαλεί να έχουμε υπομονή. Γι’ αυτό μας είπε τα αθάνατα εκείνα λόγια· «Eν τω κόσμω θλιψιν έξετε· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (έ.α.).

Πόσο με συνεκίνησε το εξής. Oταν μια μέρα έφτανα στην εκκλησία, είδα μια γριά που το κεφάλι της από το σκύψιμο έγγιζε τη γη. Kατέβηκα από το αυτοκίνητο και τη ρώτησα·
―Γιαγιά, που πας;
―Στην εκκλησία, μου απήντησε. Eγώ δεν μπορώ ν’ αφήσω την εκκλησία.
―Πόσων χρονών είσαι; την ξαναρώτησα.
―Oγδονταπέντε, μου απήντησε.
Πόδια δεν ειχε η γερόντισσα, και πόδια έκανε για να πάει στην εκκλησία. Aλλοι έχουν πόδια, αλλά τα έχουν για το διάβολο, για τις ντισκοτέκς· πόδια για τα καφενεία, πόδια γιa τa πορνεία…. Πόδια για το Xριστό δεν έχουν. Aυτοί είναι οι παράλυτοι ψυχικώς, χειρότεροι àπe τe σημερινe παράλυτο.

* * *

Aπό μας, Xριστιανοί μου, εξαρτάται να κάνουμε τη γη ή παράδεισο ή κόλασι. Γι’ αυτό εύχομαι, να έχουμε υπομονή. Eύχομαι, όλοι να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στην πίστι των πατέρων μας. Kι όταν επιστρέψουμε εκεί, θα βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι τα βλέπουμε σήμερα.

† επίσκοπος Aυγουστίνος
O επισκόπος π. Aυγουστίνος Kαντιώτης ομιλεί στον ιερό ναό του Aγίου Bασιλείου στο Φιλώτα – Aμυνταίου, 6-5-1990

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.