Αυγουστίνος ΚαντιώτηςΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΡΟΠΟ· Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

date Οκτ 13th, 2015 | filed Filed under: VIDEO p. AYGOYST., ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΚΑΙ Η ΦΛΟΓΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Πάρτε μια γεὐσι ἀπὸ Ὀρθόδοξη χειροτονία ἐπισκόπου, ποὺ δεν παρακάλεσε κανέναν για νὰ γίνη ἐπίσκοπος. Ποὺ ἐδιώχθη ἀπὸ τοὺς ἐπισκόπους, γιατί τους ἤλεγχε για το μεταθετό και για ἄλλες εκτροπές ἀπὸ τὴν πίστη. Δύο χρόνια πρὶν ἀπὸ τὴν χειροτονία του ἀπαγορεύθηκε ἀπὸ τὴν Σύνοδο το κήρυγμά του καθ᾽ ἄπασαν την Ἑλλάδα  καὶ ἦταν ἕτοιμοι νὰ τὸν καθαιρέσουν. Ἦταν τόσο ἀπίθανο νὰ γίνη ἐπίσκοπος, ὅσο ἀπίθανο εἶναι να ἀνατείλη ὁ ἤλιος ἀπὸ την δύση. Αὐτοὶ ποὺ τὸν κατεδίωκαν ψήφισαν για την προαγωγή του!

Στην χειροτονία του  ἦταν φανερή ἡ παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος και συμμετείχαν 15.000  πιστοὶ ἀπὸ ὅλη την Ἑλλάδα.

Παρακολουθήστε μερικά μικρά ἀποσπάσματα ἀπό την χειροτονία και τον παλμό τοῦ πιστοῦ λαοῦ. Ἀκοῦστε και την φλογερή ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου.

________________

_______________

Οἱ περισσότεροι ἐκ τῶν σημερινῶν ἐπισκόπων ἐκλέγονται με ἀντορθόδοξες μεθόδους γι᾽αὐτὸ δὲν μιλοῦν ὅταν Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ προδίδεται ἀπὸ μικροὺς καὶ μεγάλους ρασοφόρους.

Ο Γέροντας αγωνιστής ιεράρχης π. Αυγουστίνος Καντιώτης λέει σε ομιλία του, στις 3.5.1964, γι” αυτούς·

  • «Δυστυχώς και μέσα στην Εκκλησία μπήκε η μασονία. Διαβάστε παλαιότερες «ΣΠΙΘΕΣ» και θα το δείτε. Εγώ κατήγγειλα επίσημα με στοιχεία ότι και επίσκοποι και μητροπολίται και πατριάρχαι είναι μασόνοι… Για να γίνεις δεσπότης ή πρέπει να περάσεις από τα σκαλοπάτια της μασονίας ή άμα δεν περάσεις, -γιατί δεν είναι όλοι οι δεσποτάδες μασόνοι-, όμως είναι γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιοι ύποπτοι στην Εκκλησία. Δεν ανακοινώνουν τα ονόματά τους όσο ζουν, άμα πεθάνουν τότε τους φανερώνουν. Εμείς όμως τους ξέρουμε και τους παρακολουθούμε.
    Για να γίνεις δεσπότης σήμερα ή πρέπει να κάνεις τούμπα μέσα στην στοά των μασόνων και να προσκυνήσεις τον διάβολο· Τι διαβολο-δεσπότης θα γίνεις; Ή θα επιτρέψει η μασονία να γίνεις εάν δεν την πολεμάς και έχεις ευγένεια απέναντί της. Γι’ αυτό βλέπεις όλοι αυτοί που είναι υποψήφιοι δεσποτάδες σιωπούν, κανείς τους δεν μιλά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ξέρουν πολύ καλά ότι θα τους φάει το φίδι.
    Μωρέ χίλιες φορές διάκονος, χίλιες φορές καλόγερος και να φωνάζω μέρα νύκτα ότι είστε σατανάδες, παρά να με δώστε μήτρες και μπαστούνες. Και αν με κάνετε δεσπότη, τί θα γίνει; Σας τα χαρίζω όλα βρε διαβόλοι.
    Ο Δουλγέρης που ήταν ένας φωστήρας, ένας ήλιος, -δεν υπήρχε πιο μορφωμένος και πιο ικανός και πιο δυνατός και δραστήριος ιεροκήρυκας-, και όμως δεν έγινε επίσκοπος. Εψηφίστηκε κάτω στην Κύπρο επίσκοπος. Μαζευτήκαν όλοι οι μασόνοι και είπαν· Ο Δουλγέρης επίσκοπος; Μας έφαγε. Αν γίνει αυτός δεσπότης θα μας σβήσει. Είπαν όχι οι μασόνοι και δεν τον έκαναν επίσκοπο· πέθανε ιερομόναχος… Υπό διωγμό.
    Και μέσα στην Εκκλησία η μασονία…»

Λίγοι σήμερα ανώτεροι κληρικοί αναλογίζονται την αναξιότητά τους και την ευθύνη του επισκοπικού αξιώματος. Αυτοί οι λίγοι μοιάζουν με τους άγιους πατέρες της Εκκλησίας που έφευγαν εις τας ερήμους για να μη γίνουν επίσκοποι. Εκεί τους έβρισκε ο λαός και τους ανέβαζε στα επισκοπικά αξιώματα και ήταν θεόκλητοι και δημόκλητοι.
Σήμερα σπάνια είναι αυτά τα παραδείγματα, γι” αυτό δεν έχουμε αγίους επισκόπους. Καταλαμβάνουν τα επισκοπικά αξιώματα κάποιοι ντενεκέδες, επιπόλαιοι και φιλόδοξοι, χωρις πνευματικότητα και αγιότητα, που ούτε για κλητήρες στις μητροπόλεις τους δεν κάνουν. Ο Γέροντας ζωγραφίζει θαυμάσια τον τρόπο της ανόδου τους στην εκκλησιαστική ιεραρχία.
Ας προσευχηθούμε, ο Θεός να αναδείξει και πάλι αγίους και γενναίους ιεράρχας και να απαλλάξει την Εκκλησία του από τους ασεβείς, φιλόδοξους και άπιστους.
Ο επίσκοπος Φλωρίνης όταν έλεγε τα παραπάνω λόγια ήταν ιεροκήρυκας υπό διωγμό και είχε γίνει για τον έλεγχο που εξασκούσε στους κακούς επισκόπους το φουτ μπωλ στα πόδια τους.
H Iερά Σύνοδος με την υποκίνησι κακών επισκόπων απαγόρευσε το κήρυγμά του, καθ’ άπασαν την Eλλάδαν, στις 1-4-1965. Σύσσωμος τότε ο Eλληνικός τύπος έβαλε κατά της αποφάσεως αυτής και συμπαραστάθηκε στόν διωκόμενο ιεροκήρυκα. Ένα μεγάλο μέρος τών βουλευτών της συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως έκανε επερωτήσεις στη βουλή και έστειλε τηλεγραφήματα στην Iερά Σύνοδο. O Eλληνικός λαός ξεσηκώθηκε γιά την άδικη απόφασι, και η Iερά Σύνοδος ανακάλεσε λίγες ημέρες αργότερα, στις 20-4-1965 την απαγόρευση, (βλ. «AΠΟΛΟΓIΑ του ιεροκήρυκος Aρχιμ. Aυγουστίνου N. Kαντιώτου», εκδόσεις Συνδέσμου φοιτητών “Aσπίς της Oρθοδοξίας”, Aθήνα 1965).

Ο ήλιος ανέτειλε από την δύσι!
Πόσες πιθανότητες υπήρχαν για να γίνει ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης επίσκοπος; Το λέει ο ίδιος· «Αν ο ήλιος ανατείλει από την δύση, τότε και εγώ θα γίνω επίσκοπος». Και όμως ανέτειλε ο ήλιος από την δύση και το θαύμα έγινε!
O διωκόμενος ιεροκήρυκας ο πρό ολίγου απειλούμενος με καθαίρεσι· εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο επίσκοπος Φλωρίνης! Eκείνοι που τον κατεδίωκαν υπέγραψαν την προαγωγή του! Ο αγώνας του επισκόπου πλέον Aυγουστίνου, γίνεται σκληρότερος. Tο σύνθημα του «Δεν θα θυσιάσω τις αρχές μου χάριν τού θρόνου, αλλά χίλιους θρόνους θα θυσιάσω γιά το Xριστό και την αλήθεια», γίνεται πράξι.
Ας μη απογοητευώμεθα λοιπόν για την σαβούρα που μπαίνει στην Εκκλησία. Φταίμε εμείς και τ” αμαρτήματά μας. Αν μετανοήσουμε και αν παρακαλέσουμε τον Θεό θα δούμε νέα θαύματα. Θα δούμε και πάλι αγίους ιεράρχας στην Εκκλησία.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.