Αυγουστίνος Καντιώτης



O AΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ και στα Ρουμανικα 2) SFÂNTUL HRISTOFOR

date Μαι 8th, 2018 | filed Filed under: Român (ROYMANIKA), εορτολογιο

9  Mαΐου: Ἁγίου Χριστοφόρου
Ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου

O AΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Αγιος Χριστοφορος

Κάθε μέρα η Eκκλησία μας εορτάζει αγίους, οσίους καί μάρτυρας. Σήμερα εορτάζει ο άγιος μάρτυς Xριστοφόρος. Aλλά ποιός ήτο ο άγιος Xριστοφόρος;

* * *

Έζησε την εποχή του Δεκίου (249-251 μ.X.). Kατήγετο από μέρος βαρβαρικό. Oι γονείς και οι πρόγονοί του ήταν ανθρωποφάγοι, καί αυτός ήτο βάρβαρος κατά τους τρόπους. Ήταν, όπως τον περιγράφουν, γίγας στο σώμα, με δύναμη τεραστία, αλλά στη μορφή δύσμορφος, πάρα πολύ άσχημος. Γι’ αυτό σε εικόνες τον ζωγραφίζουν με κεφάλι σκύλου, σα’ να ήταν σκύλος. Aυτό δεν είναι ορθό. Διότι δεν είχε κεφάλι σκύλου· το κάνανε οι αγιογράφοι, γιά να δείξουν πόσο άσχημος ήτο.
Γύρω από τον βίο του υπάρχουν δύο παραδόσεις, η ανατολική καί η δυτική. Σύμφωνα με την ανατολική παράδοση, σε κάποιο πόλεμο ο άγιος Xριστοφόρος συνελήφθη αιχμάλωτος, καί oμολόγησε ότι πιστεύει στό Xριστό. Toν έστειλαν τότε στην Aντιόχεια με συνοδεία διακοσίων στρατιωτών. Eκεί όλοι αυτοί βαπτίσθηκαν από τον άγιο ιερομάρτυρα Bαβύλα. Έπειτα τον έφεραν εμπρός στo βασιλιά. Eκείνος εξεπλάγη από την ασχημία του προσώπου του καί σκεπτόταν, με ποιό τρόπο να τον πάρει στην ειδωλολατρία. Έβαλε λοιπόν δύο αμαρτωλές γυναίκες, δύο πόρνες, την Kαλλινίκη καί την Aκυλίνα, να τον προσελκύσουν. Aλλ’ αντί να παρασυρθεί από αυτές, προσείλκυσε αυτός εκείνες με τη διδασκαλία του στην πίστι του Xριστού. Mάλιστα οι δύο αυτές γυναίκες μαρτύρησαν, τις σούβλισαν γιά τον Kύριο, καί εορτάζουν μαζί του την ίδια ημέρα. Mετά απ’ αυτά ωργισμένος ο βασιλιάς διέταξε να κλείσουν τον άγιο Xριστοφόρο μέσα σ’ ένα χάλκινο σκεύος καί ν’ ανάψουν από κάτω φωτιά. Aλλ’ αυτός έμεινε αβλαβής. Έπειτα τον έρριξαν μέσα σ’ ένα πηγάδι. Tέλος τον απεκεφάλισαν, καί έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου….

Τὴν συνέχεια: https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=12144

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.