Αυγουστίνος Καντιώτης



Σε σκοτεινες μερες του Εθνους η Ορθοδοξη Εκκλησια προετασσε τα στηθη των ηρωων κληρικων της 2) ΕΞΕΤΡΑΠΗ ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ; ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ! 3) Οι κληρικοi να μη επιτρεπουν εισοδον εις αστυνομικους 4) ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

date Απρ 23rd, 2021 | filed Filed under: ΑΓΩΝΕΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΡΑΣΟ ΚΑΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑ

Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
Δημοσιεύτηκε στο υπ’ αρίθμ. 15/1948 φύλλο του περιοδικού «Χριστιανός Στρατιώτης».

«Ελευθερία ή θάνατος»π. Αυγουστ. Καντιωτης κηρυτ. Γρεβενα

Ανεκτίμητες υπηρεσίες πρόσφερε στην Ελληνική Πατρίδα το ράσο του Έλληνα κληρικού.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν έμεινε απαθής στις δοκιμασίες του λαού μας. Αντίθετα, στις σκοτεινές μέρες του Έθνους προέτασσε τα στήθη των ηρώων κληρικών της υπέρ των τέκνων της. Συνέκλαιγε, συνέπασχε, συσταυρωνόταν με την Ελλάδα. Ιδίως κατά τη μακρά περίοδο της σκληρής δουλείας των Τούρκων η Εκκλησία μας αναδείχθηκε η πραγματική μητέρα του Ελληνικού λαού, που έκανε τον ποιητή μας Κρυστάλλη, πλήρη από συγκίνηση, να ανακράζει·
«Ω Θρησκεία! /Γλυκιά μας μάνα!/ Συ χύνεις μέσα στην καρδιά μας/ χίλιες χρυσές ελπίδες»….

ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?cat=54

4219881

ΕΞΕΤΡΑΠΗ ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ;
ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ!

Είναι απίστευτο ότι στην εγκύκλιο που απέστειλε η ΔΙΣ προς τις Ι. Μητροπόλεις, παραλείπουν τον Όρθρο της Κυριακής του Πάσχα! Πρόκειται για ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Ι. Παραδόσεως! Αλαζονεία έχει καταλάβει τους Ιεράρχες; Πως τολμούν να παραβούν τον 89ο Κανόνα της Πενθέκτης Αγίας Οικουμενικής Συνόδου, μεταθέτοντας την Ανάστασιν σε ώρα που καταργεί τα παραδοθέντα από τους Ι. Ευαγγελιστές; Ολοκληρώνουν το ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της πίστεως! Πώς δεν αισχύνονται να εξοβελίσουν τον Όρθρο της Αναστάσεως; Να προβεί άμεσα η ΔΙΣ σε δήλωση αν παραμένουν Ορθόδοξοι ή παίρνουν εντολές από σκοτεινά κέντρα!…

Την συνεχεια: https://orthodoxostypos.gr/%ce%b5%ce%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1/

4219881Οι κληρικοi

να μη επιτρεπουν εισοδον εις αστυνομικους

Πάτερ Συμεών, ἐὰν γνωρίζατε καὶ νομικά, τὴν ὥρα ποὺ ὁ ἀστυνόμος ἦρθε καὶ ἔβγαλε τὸν κόσμο ἀπὸ τὴν ἐκκλησία θὰ μπορούσατε νὰ τὸν καταγγείλετε στὸν εἰσαγγελέα γιὰ παραβίαση τοῦ Συντάγματος καὶ τῶν νόμων.

Τὰ Ἄρθρα 1 1 καὶ 13 τοῦ Συντάγματος λένε ὅτι:
“Οἱ Ἕλληνες ἔχουν τὸ δικαίωμα νὰ συνέρχονται ἥσυχα καὶ χωρὶς ὅπλα”
“Ἡ ἐλευθερία τῆς θρησκευτικῆς συνείδησης εἶναι ἀπαραβίαστη”
“Κάθε, γνωστὴ θρησκεία εἶναι ἐλεύθερη καὶ τὰ σχετικὰ μὲ τὴν λατρεία της τελοῦνται ἀνεμπόδιστα, ὑπὸ τὴν προστασία τῶν νόμων”
Καὶ ὁ ποινικὸς κώδικας λέει ὅτι ὅποιος διακόπτει διὰ τῆς βίας τὴν τελετὴ λατρείας εἶναι ποινικὰ ὑπεύθυνος….

Την συνάχεια: https://orthodoxostypos.gr/%ce%bf%e1%bc%b1-%ce%ba%ce%bb%cf%85%ce%bd-%ce%b5%e1%bc%b4%cf%83%ce%bf%ce%b4/

4219881

  «Μη αποδεκτη η Ανασταση το απoγευμα»

Την αντίδραση του Συνδέσμου Κληρικών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης η Ανάσταση να γίνει φέτος το απόγευμα, αντί για τα μεσάνυχτα, λόγω της πανδημίας, καθώς όπως αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση είναι ανεπίστρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή. Σημειώνεται πάντως ότι η κυβερνητική απόφαση δεν είναι μονομερής, αλλά ελήφθη από κοινού με την Ιεραρχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κληρικών για την Ανάσταση:

«Για μια ακόμα φορά, Ιερείς και πιστοί, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως εξαιτίας της απαίδευτης παρέμβασης της Πολιτείας σε θέματα αμιγώς εκκλησιαστικά, και μάλιστα αφορώντα τον σκληρό πυρήνα της χριστιανικής λατρείας.

Με την παρούσα ανακοίνωση, ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, επιθυμούμε να εκφράσουμε αφενός μεν την συμφωνία μας ως προς το να τελούνται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος νωρίτερα από την συνήθη ώρα, λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία της Covid-19, αφετέρου όμως υπογραμμίζουμε την βαθιά αντίθεσή μας στο να πραγματοποιηθεί η τελετή και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως κατά τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.
Η ρητή αντίθεσή μας υπαγορεύεται εξάπαντος από θεολογικούς λόγους, καθώς η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Σαββάτου αλλά την ημέρα της Κυριακής, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η 12η νυχτερινή ώρα, κατά την οποία αγγέλλεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως επί αιώνες.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε ανεπίτρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή αυτή την ρύθμιση – ούτε για λόγους οικονομίας – καθώς θίγονται βασικές παράμετροι της πίστεώς μας. Επίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τους προβαλλόμενους από την Πολιτεία λόγους κοινωνικού συμφέροντος, καθώς φαίνεται να περισσεύει η υποκρισία.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε εμβρόντητοι την Πολιτεία να παραμένει απαθής θεατής στις συναθροίσεις πολιτών σε πολλές πλατείες ελληνικών πόλεων. Οι συνωστιζόμενοι στις πλατείες αγνοούν επιδεικτικά τα υγειονομικά μέτρα και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας προκαλώντας το κοινό αίσθημα και αψηφώντας την νομοθεσία.

Είναι παράλογη – αν όχι ύποπτη – η σπουδή της Κυβέρνησης να εστιάσει τη μεριμνά της για την καταπολέμηση της πανδημίας στους πιστούς που θα συγκεντρωθούν μία βραδιά το χρόνο, αυτή της Αναστάσεως, για να συμμετάσχουν εορταστικά προσευχόμενοι στην Λαμπροφόρο Θεία Λειτουργία, την ώρα που κάθε βράδυ γίνονται έργω επιτρεπτές και αποδεκτές τεράστιες συναθροίσεις χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι διασκεδάζουν ανενόχλητοι μέχρι πρωίας.
Αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό και το στόμα όλων μας ο λόγος του Κυρίου: «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες!» (Ματθ.23,24) Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι εμπνευστές των ρυθμίσεων αυτών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι – ή έστω σέβονται την πίστη του λαού μας – και γνωρίζουν τη θρησκευτική και ευρύτερα πολιτισμική σημασία των ημερών του Πάσχα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμο.
Σε περίπτωση που δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, οφείλουν να ενημερωθούν από την επίσημη Εκκλησία, η οποία εκπροσωπεί το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, και να μην προβαίνουν σε αποφάσεις που προκαλούν το ορθόδοξο αίσθημα και προσβάλλουν τη χριστιανική λατρεία».
Πηγη: https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/ekklisia-tis-ellados/7005708_antithetos-o-syndesmos-klirikon-me-tin-anastasi-stis-9

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.