Αυγουστίνος ΚαντιώτηςArchive for the ‘ΑΦΙΕΡΩΜΑ’ Category

Το Λαϊκο Κομμα της τουρκικης αντιπολιτευσης ελεγχεται απο… Κρυπτοχριστιανους και ο επομενος ηγετης του θα ειναι… Ελληνορθοδοξος Χριστιανος 2. ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (12) H ΛΙΜΝΗ ΑΣΚΑΝΙΑ-ΝΙΚΑΙΑΣ KAI ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 1st, 2017 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το Λαϊκο Κομμα της τουρκικης αντιπολιτευσης ελεγχεται απο… Κρυπτοχριστιανους

και ο επομενος ηγετης του θα ειναι… Ελληνορθοδοξος Χριστιανος

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το Λαϊκό Κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ελέγχεται από… Κρυπτοχριστιανούς και ο επόμενος ηγέτης του θα είναι… Ελληνορθόδοξος Χριστιανός, σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες των Ισλαμιστών του Ερντογάν που επαναφέρουν το θέμα της πραγματικής ταυτότητας του αρχηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει μια γραμμή άμυνας στην επέλαση του Ερντογάν να ελέγξει με δικτατορικό τρόπο όλες τις δομές του τουρκικού κράτους και να επιβάλλει την Σαρία σαν επίσημο εκπαιδευτικό δόγμα.
Aφορμή για την ανακίνηση του θέματος αυτού είναι η πριν από καιρό κίνηση του προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης και αρχηγού του Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, Kemal Kılıçdaroğlu, να επισκεφτεί μια ελληνορθόδοξη εκκλησιά κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Γερμανία και να το πιο εντυπωσιακό να παρακολουθήσει την θεια λειτουργία και μάλιστα να ανάψει ένα κερί σαν να είναι κάποιος πιστός ελληνορθόδοξος….
Τὴν συνέχεια εδῶ:
http://nikosxeiladakis.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1-

d47

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (12)

H ΛΙΜΝΗ ΑΣΚΑΝΙΑ-ΝΙΚΑΙΑΣ KAI ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΛΙΜΝΗ ΑΣΚΑΝΙΑ-ΝΙΚΑΙΑΣ – ΙΖΝΙΚ

ΛΙΜΝΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Νίκαιας. Το αρχαίο ελληνικό όνομα της λίμνης ήταν η Ασκάνια (Ασκάνια) Το μήκος είναι 32 χλμ, το πλάτος 10 χλμ , η επιφάνεια χλμ. και το βάθος 80 μέτρα. Στην ελληνική μυθολογία , κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, η περιοχή στη λίμνη της Νίκαιας και την γύρω περιοχή κατοικούσαν οι Φρύγε,ς οι οποίοι κατά τον Τρωικό πόλεμο έστειλαν στρατεύματα, για να βοηθήσουν τον βασιλιά Πρίαμο,με επικεφαλής τους αδελφούς Φόργκυ και Ασκάνιο γιοι του Αρεταίου που αναφέρονται στην Ιλιάδα, από τον Όμηρο. Στη δεκαετία του 1920, η περιοχή ήταν γνωστή για την παραγωγή ρυζιού. Παραγωγικό ενδιαφέρον έχει η αλιεία για τους κατοίκους της Νίκαιας άφθονα, καθώς νόστιμα ψάρια ενδημούν στην λίμνη, αλλά, πλέον λόγω της χρήσης λιπασμάτων για δυναμικές καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών στην γύρω περιοχή η λίμνη κινδυνεύει από μόλυνση με τον κίνδυνο της εξαφάνισης τους. Η Λίμνη της Νίκαιας έχει ανακηρυχθεί από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης, περιοχή σημαντική για τα πουλιά και προστατεύεται από διεθνής συμβάσεις από το 1989.
-Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, είναι μια διεθνής οργάνωση που ιδρύθηκε το 1948 στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας και ασχολείται με τη διατήρηση των ειδών και την προστασία της φύσης –

Ο ΝΑΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΝΙΚΑΙΑ

Το 2014, κατά τη διάρκεια αεροφωτογράφησης, για να ερευνήσουν τα τοπικά μνημεία, εντοπίστηκαν τα ερείπια μιας υποβρύχιας βυζαντινής βασιλικής, η οποία πιθανόν να έχει ανεγερθεί τον 4ο αιώνα, Ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νεόφυτο.
-Ο Άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας από γονείς ευσεβείς, τον Θεόδωρο και τη Φλωρεντία, επί βασιλέως Διοκλητιανού (284-304 μ.Χ.). Σε νεαρή ηλικία κατέφυγε στον Όλυμπο της Βιθυνίας και ζούσε ασκητικά, μέσα σε μια σπηλιά. Από τον Όλυμπο επανήλθε στη Νίκαια, όπου επισκέφθηκε τους γονείς του, και κατόπιν πάλι επέστρεψε στον Όλυμπο. Η ζωή του υπήρξε πολύ πνευματική. Εκείνο τον καιρό όμως, οι διώκτες του Χριστιανισμού Διοκλητιανός και Μαξιμιανός, έστειλαν στην επαρχία της Βιθυνίας έναν θηριώδη άρχοντα, τον Μάξιμο. Αυτός βασάνιζε και δολοφονούσε τους χριστιανούς με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Τότε ο Νεόφυτο ήταν μόλις 15 ετών και απεφάσισε να πάει στην Νίκαια, για να ενισχύσει το φρόνημα των χριστιανών. Read more »

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ( 11 ) ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ (IZNIK BURSA)

author Posted by: Επίσκοπος on date Νοέ 21st, 2017 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ( 11 )
ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ (IZNIK BURSA)

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Νικαια 1

Η Νίκαια, είναι πόλη και διοικητική περιφέρεια στην Επαρχία Προύσας, .Η πόλη βρίσκεται σε μια εύφορη λεκάνη στο ανατολικό άκρο της λίμνης Ιζνίκ, που περιβάλλεται από λόφους βόρεια και νότια. .Βρίσκεται στην ανατολική όχθη της λίμνης Ασκανίας (İznik Gölü) πάνω από το δημόσιο δρόμο Προύσας-Νικομήδειας-Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νικομήδειας σε απόσταση 40 χλμ., ανατολικά της Κίου (Gemlik)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Ήταν πόλη στην ιστορική περιοχή της αρχαίας Βιθυνίας, στη βορειοδυτική Τουρκία. Η πόλη στην αρχαιότητα περιβαλλόταν από τείχος μήκους 5 χλμ περίπου ύψους περίπου 10 μέτρων.

ΝΙΚΑΙΑ ΒΑΓΚΩΡΗ ή ΕΛΙΚΩΡΗ η πρώτη ονομασία. Οι Φρύγες είχαν κτίσει ένα χωριόμε το όνομα Αγκώρη ή Ελικώρη. ΟΛΒΙΑ- η δεύτερη ονομασία.Προτού κτιστεί η Νίκαια, υπήρχε στο μέρος εκείνο μια αρχαιότερη ελληνική αποικία ( σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο) ονόματι Ολβία, που κτίστηκε επί του παλαιοτέρου φρυγικού χωρίου

ΒΟΤΙΑΙΑ-
Η ονομασία με τις Μακεδονικές ρίζες .Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου προς ανατολάς. Μακεδόνες άποικοι από την Βοττιαία (περιοχή, γύρω από την Πέλλα) εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ολβίας και μετονόμασαν την πόλη σε Βοττίειον, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί Δίων ο Χρυσόστομος και Στέφανος ο Βυζάντιος

ΑΠΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΚΡΙΔΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΙΣΑΝ Read more »

Ὁ Ελληνας ιεραρχης Αυγουστινος Καντιωτης απο τη δεκαετια του 60 ειχε πολεμο με τη μασονια που κατελαβε το Υπουργειο Παιδειας. Σε συλλαλητηριο το 1964 ελεγε: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΘΑΡΣΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΕΟΥΣ 2. Aγιος Νεκταριος ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΝ (κειμενο του Ἁγιου Νεκταριου για τον κοσμοϊστορικο ρολο των Ελληνων, ιδιως εν σχεσει με την διαδοσιν τοῦ Ευαγγελιου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Οκτ 9th, 2017 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΘΑΡΣΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΕΟΥΣ

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Ἀνάγκη νὰ καταργηθῆ ὁπωσδήποτε τὸ ἐκτρωματικὸν Νόμοθέτημα, καὶ νέος Νόμος νὰ συνταχθῇ ὅλων τῶν παραγόντων τῆς ἑλληνικῆς ἀγωγῆς, σαφῶς δὲ νὰ καθορίζεται σ᾽αὐτὸ ὁ σκοπός τῆς ἀγωγῆς τῶν ἑλληνοπαίδων, ὁ ὁποῖος κατὰ τὸ Σύνταγμα, δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι ἄλλος, εἰ μὴ ἡ μόρφωσις τῶν νέων κατὰ τὰ ἑλληνοχριστιανικὰ ιδεώδη. Τὸ μάθημα δὲ τῶν θρησκευτικῶν νὰ χαρακτηρίζεται, συνεπῶς πρὸς τὸν σκοπὸν τῆς ἀγωγῆς ὡς βασικόν.

Νὰ γίνη κάθαρσις τοῦ Ὑπουργειου Παιδείας ἐξ ὅλων τῶν στοιχείων ἐκείνων, τὰ ὁποῖα ἔχουν ἐκδηλωθῇ ὑλιστικῶς καὶ ἀντιχριστιανικῶς καὶ ἀντορθοδόξως (Ἀπό το βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστινου: ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ἔκδωση 1967, σελ. 9)

d47

Ἀπό συνεργάτη τῆς ἰστοσελίδος

ΑΚΟΥΟ ἅγιο ΝεκταριοςΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΑΤΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟΥΣ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ, ΩΣ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ.
ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟΝ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΘΝΗ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΛΗΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Aγιος Νεκταριος

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΝ

(κείμενο τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου γιὰ τὸν κοσμοϊστορικὸ ῥόλο τῶν Ἑλλήνων, ἰδίως ἐν σχέσει μὲ τὴν διάδοσιν τοῦ Εὐαγγελίου)

Προθεωρία

Ἀξιότιμοι Κύριοι,
Τὸ θέμα ταύτης τῆς μελέτης μου προῆλθεν ἐκ τῶν μελετῶν, εἰς ἃς ἀπό τινων ἐτῶν ἀσχολοῦμαι. Οἱ Ἕλληνες συγγραφεῖς ὑπῆρξαν τὸ ὑποκείμενον τῶν μελετῶν μου· ὠρμήθην διὰ φλέγοντος πόθου, ὅπως ἀθροίσω πᾶν ὅ,τι περὶ Θεοῦ, περὶ ψυχῆς, καὶ περὶ ἀρετῆς ὑγιὲς εἰρήκασι, καὶ θησαυρίσω τὰς σοφὰς τῶν σοφῶν Ἑλλήνων γνώμας ἐν ἑνὶ τεύχει πρὸς διδασκαλίαν τῶν περὶ τὰς μελέτᾳς ἀσχολουμένων. Ἐκ τῆς μελέτης ταύτης καὶ τῆς διευθετήσεως τῆς ὕλης ἐπείσθην, ὅτι οἱ Ἕλληνες σοφοὶ ἐν ὅλῳ καὶ ἐν μέρει ὑπῆρξαν διδάσκαλοι τῆς ἀληθείας, ὅτι ταύτης ἐγένοντο ἐρασταὶ καὶ ταύτην ἐπεζήτησαν, καὶ ὅτι ὁ ἔρως τῆς γνώσεως τῆς ἀληθείας ἦν ὁ πρὸς τὴν ἀληθῆ φιλοσοφίαν αὐτοὺς ἄγων· οὗτος ἤγαγε κατὰ μικρὸν τὸ Ἑλληνικὸν ἔθνος πρὸς τὴν εὐκρινεστέραν γνῶσιν τῆς ἀληθείας καὶ τελευταῖον πρὸς τὴν ἀποκαλυφθεῖσαν ἀλήθειαν. Read more »

ΓΙΑ ΤΟ 7ΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (28.8.2010 – 28.8.2017) AΦΙΕΡΩΜΑ: «Η ΗΡΩΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ»

author Posted by: Επίσκοπος on date Αυγ 25th, 2017 | filed Filed under: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (28.8.2010 – 28.8.2017)

.

   Με ἀγρυπνία θὰ τελεστῆ τὸ 7ετες μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου, τὴν Κυριακή το βράδυ τῆς 27 Αὐγούστου 2017, στὴν Ἱερα Μονή τοῦ Ἁγίου Αὐγουστίνου Ἐπισκόπου Ἰππῶνος, στὴ Φλώρινα, ὅπου βρίσκεται ὁ τάφος τοῦ Γέροντα.

vr1257428658wt4

 «O ΘEOΣ ΔIA ΘAYMATΩN ΣΩZEI, ΑΠΟ ΠΑΝΤΩΣ ΙΔΟΥΣ ΕΧΘΡΩΝ

TON ΔOYΛO ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ»

Διαβάστηκε στὸν Γέροντα και εγκρίθηκε ἀπό τον ἴδιο ὁ πρόλογος αὐτὸς τοῦ βιβλίου. Τὸ βιβλίο ὅμως δὲν ὁλοκληρώθηκε, γιατί ἦταν τόσο πολλοι οἱ ἀγῶνες του και τόσο θαυμαστές οἱ ἐπεμβάσεις τοῦ Θεοῦ στὴν ζωή του, που θὰ χρειαζόταν τόμοι ὁλόκληροι για νὰ καταγραφοῦν και να μὴ ἀδικηθῆ η ἰστορία του αείμνηστου ιεράρχη.

Βελη εχθρων

«Eμνησθην ημερων αρχαιων, εμελετησα εν παση τοις εργοις σου (ψαλμος 142)

Eπίσκοπος Aυγουστίνος Kαντιώτης

O Δαυΐδ σε μια περίοδο της ζωής του, που είχε πολλές στεναχώριες, πολλούς διωγμούς και περιπέτειες, έστρεφε το βλέμμα του στο παρελθόν και έβλεπε ότι σε δύσκολες ημέρες [της ζωής του] το χέρι του Θεού το παντοδύναμο δεν τον άφησε, αλλά τον επροστάτευσε ποικιλοτρόπως και έπαιρνε θάρρος για να συνεχίσει την πορεία του.
Tην στροφή αυτή προς το παρελθόν θα κάνουμε και εμείς.
Eπιτρέψτε μου να σας πω κάποιες μου αναμνήσεις και θα τελειώσω τον λόγο, θα είμαι όσο το δυνατόν συντομότερος.
Έχουμε αναμνήσεις. Tο παρελθόν είναι πολύ βιαστικό και αλοίμονο εάν το λησμονούμε. Kαι έχει η ιστορία μας παρελθόν, και αλοίμονο στα έθνη που λησμονούν το παρελθόν. H νέα γενεά, η οποία απολαμβάνει τα αγαθά, ελησμόνησε το παρελθόν και λαός που λησμονάει το παρελθόν είναι ανάξιος να ζει.
Έχουμε παραδόσεις ιστορικάς, μεγάλα γεγονότα, που δεν πρέπει να τα λησμονούμε.
Tα δικά μου γεγονότα είναι μικρά, αλλά και αυτά έχουν αξία, γιατί συνδέονται με κάποια ιστορική καμπή.

O ΘEOΣ, ΔIA ΘAYMATΩN ΣΩZEI TON ΔOYΛO TOY

Σκοπός του βιβλίου είναι η καταγραφή μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου για την Eκκλησία και το Eλληνικό Έθνος και η δόξα του Θεού.
Ένας μικρός αγωνιστής της στρατευομένης Eκκλησίας και του Eλληνικού Έθνους, ο π. Aυγουστίνος N. Kαντιώτης, αποφασίζει τον εικοστό αιώνα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες ν’ ακολουθήσει τα βήματα των Πατέρων της Eκκλησίας. O δρόμος δεν είναι άγνωστος, είναι ο δρόμος του Γολγοθά. Tον βάδισαν γενεές γενεών και βγήκαν άγιοι και μάρτυρες. O π. Aυγουστίνος είναι έτοιμος να τον βαδίσει με κάθε κόστος. «Hτοιμάσθειν και ούκ εταράχθην…» (ψαλμ.). Γνωρίζει καλά τον λόγο της Γραφής· «Oι θέλοντες ευσεβώς ζήν εν Xριστώ διωχθήσονται».

O μικρός Δαυΐδ νικά τον Γολιάθ

Φορά το τιμημένο ράσο και μπαίνει στη μάχη. Όπλο του; το αιώνιο Eυαγγέλιο, ο λόγος του Θεού. Tον υπηρετεί με κάθε συνέπεια.
Oι δυνάμεις του σκότους ορθώνονται απειλητικά μπροστά του. O π. Aυγουστίνος δεν τρομάζει· Mε την σφενδόνη του θείου λόγου και την βοήθεια του Θεού, πολεμά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Φαίνεται νάνος μπροστά στους κολοσσούς της αδικίας και τις απάτης που συγκρούεται, και ανθρωπίνως η ήττα του και η συντριβή του φαίνεται βεβαία.
Tα βάζει με τους κατακτητάς Iταλούς, Γερμανούς και Bουλγάρους. Bγαίνουν εντάλματα συλλήψεως απ’ όλους, όμως ο Θεός τον σκεπάζει, και τα εντάλματα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.
Έρχεται αντιμέτωπος με τους μαυραγορίτες της Kατοχής στην Kοζάνη 1943-1946 και τους σκληρούς πλουσίους όλης της Eλλάδος, που απομυζούν το αίμα του πτωχού ελληνικού λαού. Zητούν την κεφαλή του επί πίνακι, αλλά δεν κατορθώνουν ούτε τρίχα της κεφαλής του να πειράξουν.
Έρχεται αντιμέτωπος με τα μεγάλα συμφέροντα, που διοχετεύουν την διαφθορά στην πατρίδα μας (καλλιστεία, καρνάβαλο, κέντρα διαφθοράς κ.τ.λ.). Πάει να τους φράξει τον δρόμο. Bγάζει πύρινους λόγους και τους καταγγέλλει στον Eλληνικό λαό. Kάνει συλλαλητήρια και τους πολεμά με κάθε χριστιανικό τρόπο. Oι εχθροί του είναι πολλοί και πνέουν μένεα εναντίον του.
Tι κατορθώνουν; Mόνο να βγάλουν εντάλμα συλλήψεως εναντίον του ως ταραξία και να τον φυλακίσουν. Eξέρχεται και από αυτή την δοκιμασία πιο ενισχυμένος. O πιστός λαός τον ακολουθεί.
Έρχεται σε σύγκρουση με την μασονία. Read more »

«ΠΡΟΣ ΥΠΑΚΟΗΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ» Ευλαβικο αφιερωμα στον π. Αυγουστινο Καντιωτη

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 13th, 2017 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Προς υπακοήν του Ευαγγελίου» Ευλαβικό αφιέρωμα στον π. Αυγουστίνο Καντιώτη

«ΠΡΟΣ ΥΠΑΚΟΗΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ»

(Μ. Βασίλειος – P.G. 31 – HΘΙΚΑ)
Ευλαβικό αφιέρωμα στον π. Αυγουστίνο Καντιώτη
Νίκος Σακαλάκης, Μαθηματικός
http://aktines.blogspot.gr/2017/06/blog-post_8.html

π. Αυγουστ

Η εορτή του αγίου Αυγουστίνου (15 Ιουνίου), επισκόπου Ιππώνος, είναι μία ακόμη πνευματική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την απουσία του π. Αυγουστίνου και την υπάρχουσα, δύσκολη, εκκλησιαστική πραγματικότητα, που χαρακτηρίζεται από το οικουμενιστικό τέλμα και τα αδιέξοδα, που δημιουργεί η έλλειψη βαθύτερης και καθολικώτερης πνευματικής άμυνας, συλλογικής (συνοδικής) αντίδρασης του Ορθοδόξου πληρώματος, απέναντι στην παναίρεση του Οικουμενισμού.

Πάρα πολλοί Ορθόδοξοι στην πράξη «καταργούν» την ιστορία, περιμένοντας να «εξατμισθεί» η αίρεση, ενώ γνωρίζουμε ότι το θείο δένδρο της πίστεως ποτίσθηκε και έδωσε καρπό με μαρτυρικό αίμα.
Ο οικουμενισμός πάντα έρπει στην προώθησή του και υψώνει θρασεία την κεφαλή του, απειλώντας κληρικούς, μοναχούς, λαϊκούς και τη συνεκτικότητα του Ορθοδόξου ιστού. Read more »

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ & ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ 2) Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΕΝΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ Ο ΘΕΟΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 12th, 2017 | filed Filed under: «ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ», ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Ομιλία π. Θ. Ζήση για π. ΑΥΓΟΥΣΤ. ΚΟΖΑΝΗ

Εὐχαριστοῦμε ὅλα τα κανάλια τῆς Κοζάνης top channel, Flash-TV, West Κοζάνης καὶ τὸν κρατικὸ ραδιοφωνικό ΕΡΤ, ποὺ ἀνακοίνωσαν τὴν προβολή της ταινίας καὶ ἔβαλαν μικρό ἀπόσπασμα αὐτῆς, χωρὶς νὰ ζητήσουν οὔτε ἔνα εὐρὼ γιὰ τὴν παρουσίαση· (σὲ ἀντίθεση μὲ τὸ θρησκευτικὸ κανάλι 4Ε τῆς Λυδίας, ποὺ πληρώθηκε γιὰ τὶς ἀνακοινώσεις πού έκανε, γιὰ τὴν προβολὴ τῆς ταινίας στὸ Βελλίδειο Θεσσαλονίκης, στὶς 12.6.2016).
Τὰ κοσμικὰ κανάλια ἔχουν μεγαλύτερες εὐαισθησίες καὶ τιμοῦν τους μεγάλους Ἕλληνες, ποὺ προσέφεραν στὴν Πατρίδα. Τιμοῦν τοὺς Ὀρθοδόξους Πατέρας ποὺ ἔπαιξαν τὴν ζωή τους κορώνα γράμματα γιὰ νὰ μείνη ὁ τόπος αὐτὸς Ὀρθόδοξος καὶ Ἑλληνικός.
Τὸ θρησκευτικὸ κανάλι 4Ε ἄραγε πόσα πληρώνεται ἀπὸ τὸν πατριάρχη καὶ τοὺς οἰκουμενιστὰς ἐπισκόπους, ποὺ τοὺς προβάλλει συνεχῶς; Καὶ ἀς μὴ ξεχνᾶ, ὅτι ὁ γέροντάς τους π. Θεόφιλος σπούδασε μὲ τὴν βοήθεια τοῦ π. Αὐγουστίνου Καντιώτου. Ὑπάρχουν παλαιὲς ἐπιστολές τοῦ Γέροντος Αὐγουστίνου, που ἔστελνε στοὺς συνεργάτες του στὴν Κοζάνη, νὰ φροντίσουν, ἀκόμα καὶ γιὰ τὴν ἀπολύμανση του σπιτιοῦ τους ἀπὸ τὶς ψεῖρες.
Εὐχαριστοῦμε τὸν πιστὸ λαὸ τῆς Κοζάνης ποὺ ἦρθε μετὰ ἀπὸ καταρακτώδη βροχή καὶ γέμισε τὴν αἴθουσα. ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ἡ πόλη τῆς Κοζάνης τιμᾶ καὶ ἀγαπᾶ τὸν π. Αὐγουστῖνο καὶ πολλὲς φορές τὸ ἀπέδειξε.
Εὐχαριστοῦμε καὶ τὸν Ταξίαρχο κ. Ι. Προκόπη, ποὺ παρεχώρησε τὴν αἴθουσα τῆς Λέσχης (Κινηματοθέατρο «ΦΙΛΙΠΠΟ») ἐντελῶς δωρεάν, «Ὡς ἑλάχιστη προσφορά τῆς Στρατιωτικῆς ὑπηρεσίας, γιὰ τὴν προβολὴ τῆς ταινίας -ντοκιμαντέρ μὲ τὸν τίτλο «Ὁ π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης, ἡ ζωὴ καὶ τὰ ἔργα του» καὶ τίμησε τὴν προβολὴ τῆς ταινίας, μὲ τὴν προσωπική του παρουσία.

Εὐχαριστοῦμε καὶ τὸ π. Θεόδωρο Ζήση ποὺ δέχθηκε τὴν πρόσκληση μας καὶ προλόγησε τὴν ταινία. Τὸν καλέσαμε, γιατὶ θεωρήσαμε τὸ πιο κατάλληλο πρόσωπο νὰ προλογήση τὸν ἀγωνιστὴ ἱεράρχη π. Αὐγουστῖνο Καντιώτη. Τὸν λόγο του θὰ τὸν ἀνεβάσουμε σύντομα.

  • Καὶ μιὰ εἰδηση γιὰ τοὺς Ὀρθοδόξους χριστιανοὺς ποὺ ἀπομακρύνονται ἀπὸ τοὺς ἐπισκόπους, ποὺ παρουσιάζουν τὴν σύναξη τῆς Κρήτης ὡς ὀρθόδοξη καὶ ἁγία.
    Ὁ π. Θεόδωρος Ζήσης δήλωσε στὸν ἐπίσκοπό του: Ἡ δίωξίς του ἀπὸ αἰρετίζοντες ἐπισκόπους εἶναι ἄκυρη και δὲν θὰ τὸν ἐμποδίση νὰ λειτουργῆ.  Ἀν δὲν λειτούργησε μέχρι σήμερα, εἶναι γιατὶ δὲν τακτοποιήθηκε μὲ τὸ ναό. Ἀς μὴ νομίζουν οἱ οἰκουμενισταί ὅτι θὰ τοὺς κάνη τὸ χατήρι καὶ δὲν θὰ λειτουργῆ καὶ ἀς μη λυποῦνται οἱ ἀποτειχισμένοι ὅτι δέχεται τὴν τιμωρία τῶν οἰκουμενιστῶν ἐπισκόπων (ποὺ ἐπαινοῦν καὶ μνημονεύουν ἕναν παναιρετικὸ πατριάρχη, ποὺ ἰσοπέδωσε τὰ πάντα στὴν ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ). Ἡ χαρά τῶν ἐχθρῶν τῆς ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ γιὰ τὴν διάσπαση τῶν ἀντιοικουμενιστῶν στὸ Ὠραιόκαστρο θὰ δοῦν συντομα ὅτι ἦταν προσωρινή. Ἄς περιμένουν λίγο και θὰ τὸ διαπιστώσουν.
    Ὁ π. Θεόδωρος θὰ λειτουργήση μόλις τακτοποιηθεῖ μὲ τὸν ναό.

4219881

«Mέλλον» Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 1967
(Ἐβδομαδιαία ἐφημερίδα Κοζάνης)

Ὁ Γολγοθᾶς ἑνὸς ταπεινοῦ

ΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΦΙΛΕΙ…

**********************************

(Ω, ΠΟΣΟΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ…)

Τοῦ συνεργάτου μας κ. Νάση Ἀλευρᾶ

Χειμώνας τοῦ 42. Ὁ βαρύτερος χειμώνας ποὺ εἶχε νὰ δῇ ἡ Ἑλλάδα πάνω ἀπὸ πενῆντα χρόνια κι 120 χρόνια, ποὺ εἶχε νὰ ὑποφέρῃ τέτοια ἀβάσταχτη σκλαβιά.
Ἰταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι κι οἱ συνεργάτες τους, εἶχαν βρῇ τὴν εὐκαιρία νὰ σκυλεύουν πάνω στὸ πτῶμα μιᾶς χῶρας κι ἑνὸς περήφανου λαοῦ, ποὺ πάλαιψε παλληκαρίσια ἐνάντια σὲ πολλαπλάσιους ἐχθρούς καὶ κάμφτηκε τότε μόνον, ὅταν τοῦ κατάφεραν τὸ τελειωτικὸ χτύπημα, χτυπώντας τὸν ἄτιμα καὶ ὕπουλα, πισώπλατα, κι ἐνῷ οἱ πληγές του αἱμμορραοῦσαν καὶ τ’ ἀκροτηριασμένα μέλη του κρέμονταν πρὸς τὰ κάτω μαζὶ μὲ τὰ ράκη τῆς ἀνύπαρκτης φορεσιᾶς του.
Μὰ ἡ ψυχὴ ἐξακολουθοῦσε νἆναι ἀτσαλωμένη, κι ἂς ἦταν τὸ σῶμα, ὀστᾶ περιβεβλημένα μὲ τὸ κιτρινισμένο καὶ σουφρωμένο δέρμα, ἀπ’ τὴν πεῖνα, τὶς κακουχίες καὶ τὰ βασανιστήρια. Ἕνα ζωντανὸ πτῶμα, ποὺ εἶχε ἀκόμα τὴ δύναμη νὰ φωνάζῃ: «Λευτεριὰ ἤ θάνατος»!
Τότε βρῆκαν τὴν εὐκαιρία καὶ οἱ ἄσπονδοι … φίλοι μας στὰ Βαλκάνια, οἱ Βούλγαροι κομιττατζῆδες ν’ ἀρχίσουν πάλι τὸ ἐξοντωτικό τους ἔργο ἐναντία σὲ κάθε τι τὸ ἑλληνικό, μὲ τὸν ἀπώτερο σκοπό, ὅτι δὲν κατώρθωσαν παλιότερα, νὰ τὸ πετύχουν τώρα.
Μάταιες οἱ προσπάθειές τους. Οἱ Ἕλληνες ἀντέδρασαν πάλι, ὅπως στὸν Μακεδονικὸ Ἀγῶνα, ὅπως τὸ 13. Καὶ τὰ σχέδιά τους ματαιώθηκαν γιὰ μιὰν ἀκόμη φορά. Read more »

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ – ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 2. Σημαντικοι σταθμοι στη ζωη του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Καντιωτου

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 8th, 2017 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ.

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

______________________

_______________________

Τὴν Κυριακὴ στὶς 11.6.2017 καὶ ὥρα 6 μ.μ., στὸ κινηματοθέατρο «Φίλιππο», τῆς Λέσχης Ἀξιωματικῶν Φρουρᾶς Κοζάνης, θὰ παρουσιατῆ ταινία «Ἡ ζωὴ καὶ το ἔργο τοῦ μεγάλου εὐργέτου τῆς πόλεως Κοζάνης, τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου, ποὺ τὰ χρόνια τῆς Κατοχῆς ως ιεροκήρυκας της Κοζάνης ἔσωσε τὴν πόλη, μὲ τὶς 8.500 μερίδες φαγητό ἡμηρεσίως
Μὲ τίτλο: «ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΗ! ἐφημερίδα τῆς Κοζάνης μεταξύ τῶν ἄλλων ἔγραφε τὸ 1997: «Ένας θεόσταλτος σωτήρας των πτωχών και πεινασμένων στα χρόνια της κατοχής. Tότε ιεροκήρυκας και τώρα μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Eορδαίας. H μνήμη του παρελθόντος είναι εθνικό χρέος….
Mπροστά στην εθνική συμφορά τα κηρύγματα του ιεροκήρυκα Aυγουστίνου Kαντιώτη ήταν παρήγορα, φωτεινά, εποικοδομητικά, σωστικά. Θεέ μου, τι ήταν εκείνο; Που έβρισκε τόση δύναμη; Oι πύρινες ομιλίες του συγκινούσαν και τις πιο σκληρές ανθρώπινες καρδιές· Το πιστεύω του ήταν Xριστός και η Eλλάδα. Γι’ αυτά τα δυο παίζω το κεφάλι μου κορώνα γράμματα, έλεγε. Πολλοί Kοζανίτες θυμούνται ότι έκλαιγε πολύς κόσμος στις εκκλησίες, όταν κήρυττε ο π. Aυγουστίνος. Δεν ήταν που χόρταινε το στομάχι μόνο· χόρταινε τους ανθρώπους και με το κουράγιο που τους έδινε. Για τους Kοζανίτες πιστούς ο ερχομός του ιεροκήρυκα π. Aυγουστίνου Kαντιώτη αποτελεί την εκπλήρωση της αμετακίνητης ελπίδος, πως ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει το γένος μας…»
(Ἀπόσπασμα ἄρθρου τοῦ ΣIMOΥ MAYPIΔH, Εφημερ. Κοζάνης “Πρωϊνός Λόγος” φυλ. 1577, στις 10-1-1997)

Ὁ π. Αὐγουστῖνος ἀγάπησε τὸν λαὸ τῆς Κοζάνης, γι᾽ αὐτὸ και ἔλεγε: «Τῆς καρδιᾶς μου ἡ πρωτεύουσα εἶναι ἡ Κοζάνη» καὶ ἀγαπήθηκε ἀπό το λαό. Μεταπολεμικά μὲ τοὺς συνεργάτες του, σαν συνέχεια τῆς ΕΣΤΙΑΣ συσσιτίων, ἔκανε τὸ οἰκοτροφεῖο τῶν «40 Μαρτύρων», που βρῆκαν στέγη και φαγητὸ πολλὰ φτωχὰ παιδιὰ καὶ μπόρεσαν νὰ σπουδάσουν.

Ἡ ταινία ἔχει μικρὲς ἀφηγήσεις καὶ συγκλονιστικὰ στιγμιότυπα ἀπὸ τὴν ζωή του. Δούλεψε πολὺ ἡ Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Ἁγίου Αὐγουστίνου ἐπισκόπου Ἰππῶνος στὴ Φλώρινα, γιὰ νὰ τὴν ἑτοιμάση. Τὰ μικρὰ φλογερὰ ἀποσπάσματα τῶν ὁμιλιῶν του συνεπαίρνουν καὶ σήμερα καὶ τοὺς πιο ἀδιάφορους Ἕλληνες καὶ διαλαλοῦν τὴν παρουσία τοῦ Θεοῦ στὴν ζωη του.
Τὴν ταινία θὰ παρουσιάση ἡ ἰστορικὴ γυναικεία ἀδελφότητα τῆς «ΑΓΑΠΗΣ» Φλωρίνης, ποὺ ιδρύθηκε ἀπὸ τὸν π. Αὐγουστῖνο, πρὶν ἔλθη τὸ 1943 στὴν Κοζάνη.
Τὸ πέρασμά του καὶ ἀπὸ τὴν Φλώρινα, τὰ χρόνια τῆς Γερμανικῆς Κατοχῆς καὶ τῆς ἄγριας ξένης προπαγάνδας ποὺ θέριζε τὴν ἀκριτικὴ ἐκείνη Ἑλληνικὴ πόλη, συγκλόνισαν τὸν λαό. Ὁ τότε ἐπίσκοπος Φλωρίνης Βασίλειος ἔμενε στὴν Ἀθήνα καὶ μόνο Πάσχα καὶ Χριστούγεννα ἐπισκέπτονταν τὴν Μητρόπολή του· αὐτὸ ἦταν καὶ ἡ αἰτία τοῦ διωγμοῦ τοῦ ἱεροκήρυκος Αὐγουστίνου, ἀπὸ τὴ Φλώρινα.
Σὲ κήρυγμά του, στὸν κατάμεστο παλαιὸ ναὸ τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, μια Κυριακή εἶπε μὲ πόνο· «Ἄν ὁ δεσπότης, δὲν ἔρθη μέχρι τὴν ἄλλη Κυριακὴ νὰ μείνη κοντὰ στὸ λαό, θὰ κάνω κήρυγμα ποὺ θὰ πετιοῦνται τὰ κεραμύδια στὸν ἀέρα ἀπὸ τὴν σφοδρότητά του». Τὸ ἔμαθε ὁ δεσπότης καὶ τὴν Πέμπτη τοῦ ἦρθε τηλεγραφικὰ ἡ ἀπόλυση, ποὺ ἔλεγε· «Νὰ ἐγκαταλείψης πάρ᾽αὐτὰ τὴν Μητρόπολή μου…» Καὶ ὁ π. Αὐγουστῖνος ὑπήκουσε καὶ ἔφυγε, χωρίς αντιλογία, ὅμως δὲν ἐγκατέλειψε τὸν πονεμένο καὶ προδομένο λαό. Ἀφησε στη φέση του μιὰ μεγάλη ὁμάδα 150 κοριτσιῶν, γεμάτα ζῆλο καὶ παλμό, ποὺ συνέχισαν τὸ φιλανθρωπικό του ἔργο. Παράλληλα μὲ τὰ μεγάλα συσσίτια ποὺ ἔκανε στὴν Κοζάνη ὁ π. Αὐγουστῖνος, ἔκαναν καὶ οἱ κοπέλλες τῆς Φλώρινας συσσίτια, ποὺ ἔφταναν τὰ 700 μερίδες ἡμηρεσίως. Ὁ λαὸς τῆς Φλώρινας τὶς στήριζε καὶ τὶς ἀγαποῦσε· Στὸ πρόσωπό τους ἔβλεπαν τὸν φλογερό ἱεροκήρυκα.

ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Στὴν ἔξοδο θὰ δωθοῦν δωρεὰ ὡς εὐλογία ἀπὸ τὸν ἀείμνηστο Γέροντα, τὰ βιβλία: «ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Ὁ π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης στὴν Κοζάνη» τόμος 2ος, σελ. 368, ἔκδοση 2006 καὶ τὸ βιβλίο «ΡΙΧΝΩ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΜΟΥ ΒΑΘΕΙΑ» σελ. 128, ἔκδοση 2004

Εὐχαριστοῦμε τὸν κ. Ταξίαρχο γιὰ τὴν παραχώρηση τῆς αἴθουσας γιὰ νὰ προβληθῆ ἡ ταινία.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
Ἀξίζει νὰ δοῦμε τὴν ταινία, πολὺ θὰ ὡφεληθοῦμε. Θὰ ζωντανέψη ἡ Πίστι μας καὶ ἡ αγάπη μᾶς πρὸς το Χριστό και  τὴν Πατρίδα, ποὺ καὶ τὰ δύο πολεμοῦνται στὶς μέρες μας

058837d2ea8c5l

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωής του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

Read more »

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11.6.2017, 6 μ.μ. ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ «ΦΙΛΙΠΠΟ», (Στη Λεσχη Αξιωματικων Φρουρας Κοζανης) 2. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ, ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 7th, 2017 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ.

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ( 1907-2010 )

Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου

????? ??????.ai

Την Κυριακή στις 11/6/2017, ώρα 6 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο Φίλιππο της Κοζάνης, θα προβληθεί ταινία για την ζωή και το έργο του π. Αυγουστίνου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερα

Η παραγωγή της ταινίας είναι της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος της Φλώρινας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ

Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών το 1929.
Χειροτονήθηκε διάκονος στο Μεσολόγγι το 1935 και Πρεσβύτερος στην Έδεσσα το 1942. Υπηρέτησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδος ως ιεροκήρυκας από το 1935-1967, σε δύσκολους καιρους.
Ηταν πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας από το 1935-1940. Το 1941 βγήκε ένταλμα συλλήψεως από τους Ιταλούς κατακτητάς στα Γιάννενα, για τους πατριωτικούς του λόγους, γλύτωσε ως εκ θαύματος.
Το 1942 ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Ιεράς Συνόδο, να μεταβεί στην Μακεδονία, που φλέγονταν από τους γερμανούς κατακτητάς και από την ξένη προπαγάνδα.
Υπηρέτησε τη Θεσσαλονίκη, την Εδεσσα, την Βέροια, την Νάουσα, την Φλώρινα, την Κοζάνη, τα Γρεβενά. Και το 1948 επιστρατεύτηκε ως στρατιωτικός ιερεύς. Με την λήξη του πολέμου μετατέθηκε στην Κύμη Ευβοίας. Read more »

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ. Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΣΤΙΣ 16.10.1964 ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ H HMEΡΑ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΘΕΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥMA

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 23rd, 2016 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Ακοῦστε τὴν ὁμιλία ποὺ ἔκανε ὁ π. Αὐγουστῖνος στὸ ἐκκλησάκι τοῦ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», λίγες ὧρες μετὰ τὸ θαῦμα.

Περισσότερα για τὸ θαῦμα στὸ τέλος, μετὰ τὸ ἀφιέρωμα στὸν ἀείμνηστο Κωνσταντινο Κούρκουλα

———

————

Κωνσταντινος Κ.Κουρκουλας

Ενας Κορυφαιος Προασπιστης της Ορθοδοξιας και των Ελληνορθοδοξων Ηθικοκοινωνικων και Εθνικων Αξιων στην Εκπαιδευσι

Του Καθηγητου Δρος Νικολαου Χ. Χαρακακου
Καθηγητου Θεολογιας- φιλολογου
Διδακτορος Θεολογιας και Φιλοσοφιας

Ο προσφατως εκλιπων Κωνσταντινος Κ. Κουρκουλας, αυτο το γιγαντιαιο Πνευματικο Αναστημα της Ορθοδοξου Θρησκευτικης και Χριστιανικης Εθνικης Αγωγης, εγεννηθη το 1921 στην Πατρα. Ο πατερας του ητο ο Κωνσταντινος Κ. Κουρκουλας. Η μητερα του Ελενη προηρχετο απο το Καλουσι Αχαιας. Καθε καλοκαιρι παρεθεριζε εις την ιδιαιτεραν πατριδα της μητερας του. Θαυμαζε την φυσι και δοξολογουσε τον Θεο για την δημιουργια της: » (…) τοτε που παιδια ανεμελα ξορμουσαμε με χαρες και τραγουδια κατα το ηλιογερμα, μετα το μεροκαματο του δουλευτη, στα φρεσκοθερισμενα χωραφια για το »σταχολοι». Το μαζεμα των σταχυων, που παραπεσαν στο χωραφι (…). Καθως δε εστεκαν εκει μπροστα μας, τα σταχυα αυτα, λυγεροκορμα, μαυρομουστακα, ψωμωμενα και μας κοιταζαν με τοση λεβεντια και τετοια αξιοπρεπεια δεν αντεχες ν απλωσης χερι πανω τους και να τα παραδωσης στη μυλοπετρα. Τα ξεχωριζαμε. Τα καμαρωναμε και τ αποθεταμε στο πηλινο βαζο. Γαρνιρισμενα, ποτε με αγραμπελη, ποτε με βαγια και ποτε- κατα την εποχη- με φλογατους κατηφεδες, εμεναν στολισμα της φτωχης καμαρουλας ολοχρονις. Χωρις να ζητουν τιποτα. Ουδεν καν νερο. Σταχυα μεσ το καταχειμωνο! Προμηνυμα, απαντοχη κι ελπιδα για τις καλες ημερες που προσμεναμε (…) (1). Read more »

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΑΘΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΛΕΙΨH ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛEΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΑΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ, Ο Β. ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!! 1000 ΜΕΤΡΑ ΛΕΓΑΝ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΝ; ΤΗΝ TΡΙΗΜΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Ιούν 1st, 2016 | filed Filed under: Pоссию-ΡΩΣΙΚΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΨΩΝΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΕΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΤΡΕΧΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ …. !

https://hellasforce.com/2016/05/29/

*  *  *

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που ανέβασε το Κρεμλίνο

από την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιο Ορος [εικόνες]

OYK AΡΝΗΣ. ΦΙΛΗ ΟΡΘ

Δίνουν έμφαση στον θρησκευτικό πλούτο του Αγίου Ορους, βάζουν σε πρώτο πλάνο τους μοναχούς και το τελετουργικό και φυσικά υπογραμμίζουν την παρουσία του ρώσου προέδρου (Αὐτὸ ἀς τὸ δοῦν κάποιοι πανηγυρτσιδες δεσποτάδες, ποὺ σε πρῶτο πλάνο στὶς 40 μὲ 50 φωτογραφίες ποὺ στέλνουν στὴν romfea εἶναι ἡ φάτσια τους!)

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα του Κρεμλίνου:

http://www.iefimerida.gr/news/269435/oi-sygklonistikes-fotografies-poy-anevase-kremlino-apo-tin-episkepsi-poytin-sto-agio

Ο ίδιος ο Πούτιν πάντως εκτός από τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τις συνομιλίες, έδειχνε ότι θεωρούσε σημαντικές τις επισκέψεις του στο Αγιο Ορος και δη τις επαφές του με στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, κάθε εκδήλωση στις επισκέψεις του και κάθε χώρο που έβλεπε εκεί, το ζούσε με θέρμη και συγκίνηση.

 Ρωσικά ΜΜΕ: «Ο Β.Πούτιν στο θρόνο του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα»

– Ποιο μήνυμα έστειλε στην Toυρκία

http://www.pronews.gr/portal/20160530/religion/orthodoxia/poytin

 

«ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ»

ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ

Σοκ και δέος στον ευρωπαϊκό Τύπο από την επίσκεψη Β.Πούτιν στην Ελλάδα: «Τον υποδέχθηκαν σαν σούπερσταρ»
http://www.pronews.gr/portal/20160529/diethnis-politiki/sok-kai-deos-ston-eyropaiko-typo-apo-tin-episkepsi-vpoytin-stin-ellada

 

 

 

Άγνωστες ιστοριες απο την Άλκιμο Νεολαια της ΕΟΚΑ. 60 χρονια μετα, ο αγωνας γινεται επικαιρος σημερα

author Posted by: Επίσκοπος on date Απρ 1st, 2016 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Άγνωστες ιστορίες από την Άλκιμο Νεολαία της ΕΟΚΑ. 60 χρόνια μετά, ο αγώνας γίνεται επίκαιρος σήμερα

Διαβάστε ὅλο το ἄρθρο ΕΔΩ://opaidagogos.blogspot.gr/2016/03/60.html

Οι τακτικοί αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι τα κολακευτικά λόγια, μας προκαλούν απέχθεια.
Το κείμενο που ακολουθεί όμως, είναι πράγματι σπάνιο και εξαιρετικό.
Είναι η άγνωστη ιστορία της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ (ΑΝΕ).
Της νεολαίας που οργανωνόταν στα σχολεία, που ύψωνε την Ελληνική σημαία, που διαδήλωνε στους δρόμους, που μετέφερε πληροφορίες, που έβγαζε προκηρύξεις και έγραφε συνθήματα, που έπεφτε από τις σφαίρες των Εγγλέζων αποικιοκρατών φωνάζοντας «Ζήτω η Ένωσις» (της Κύπρου με την μάνα με την Ελλάδα).
60 χρόνια μετά, ίσως έφτασε η ώρα να ξεκινήσει ένας νέος αντι-αποικιοκρατικός και εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνον η γλώσσα μας και τα greeklish. Έχει αλωθεί η ζωή, η σκέψη, η ψυχή μας. Ας διαβάσουμε, ας προβληματιστούμε κι ας παραδειγματιστούμε ..
Ιστολόγιο- Ομάδα Εκπαιδευτικών «Ο Παιδαγωγός»
«Τά Νιάτα πάντα στίς Ἐπάλξεις»
Εὐδόκιου Δημητρίου, θεολόγου
(το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Παρέμβαση Εκκλησιαστική», της εκκλησίας της Κύπρου )

d47

Εκδήλωση: Από τον αγώνα της ΕΟΚΑ στα σχέδια Ανάν (1-4-16)

Το περιοδικό Άρδην οργανώνει την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 19.30 εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Από τον αγώνα της ΕΟΚΑ στα σχέδια Ανάν»
Θα μιλήσουν:
Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου
Γιώργος Καραμπελιάς, Άρδην
Λευτέρης Ριζάς, συγγραφέας – εκδότης
Αλέκος Μιχαηλίδης, εφημερίδα Ένωσις
Θα ακολουθήσουν τραγούδια του Αγώνα και παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου, από τις Μαρία Πέτρου &Νικολέττα Παναγιώτου
Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ π. ΗΛΙΑ ΥΦΑΝΤΗ)

author Posted by: Επίσκοπος on date Δεκ 2nd, 2015 | filed Filed under: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΤΑ ΥΠΕΡ & ΤΑ ΚΑΤΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑ

https://youtu.be/Jo6lP2g1TH4

Συνεχεῖς ἀγῶνες τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης γιὰ τὴν κάθαρση τῆς Ἐκκλησίας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ π. ΗΛΙΑ ΥΦΑΝΤΗ

ΟΧΙ ΔΕΣΠΟΤΟΚΡπ. Ἠλία, δώσατε στὴν δημοσιότητα μιὰ ἁπλῆ ἐπιστολή, τὴν ὁποία στείλατε πρὶν ἀπὸ πάρα πολλὰ χρόνια στὸν ἀγωνιστὴ ἱεράρχη τῆς Φλώρινας π. Αὐγουστῖνο Καντιώτη, ποὺ τὸν κατηγορεῖτε γιὰ ἀλλαγὴ πορείας στὸ θέμα τῆς δεσποτοκρατίας. Τὸν κατηγορεῖτε ἐπίσης καὶ γιὰ ἀδυναμία νὰ σᾶς δώσῃ ἀπάντησι στὴν ἁπλῆ σας ἐπιστολή.
Σὲ σχόλιο ἀναγνώστου σας ἐπὶ αὐτῆς τῆς ἐπιστολῆς ἀπαντᾶτε·

παπα-Ηλίας:
Κι όμως ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος δεν απάντησε.
Και πιστεύω, επειδή δεν είχε τι ν’ απαντήσει.

π. Ἠλία, εἶναι ἀπορίας ἄξιο, γιατί τὸ κάνατε αὐτὸ μετὰ τὴν κοίμησι τοῦ Γέροντα! Δὲν νομίζουμε βέβαια νὰ περιμένατε ἀπάντησι ἀπὸ τὸν ἴδιο.
Θὰ πάρετε ὅμως μία ἀπάντησι. Ἀνέθεσε σὲ πνευματικά του παιδιά, νὰ συγκεντρώσουν μετὰ τὴν κοίμησί του ὅλες τὶς κατηγορίες, ποὺ ἐκτόξευσαν δημόσια οἱ ἐχθροί του, καὶ νὰ γραφῆ ἕνα μεγάλο βιβλίο μὲ τὶς δικές του ἀπαντήσεις ἐπὶ τῶν κατηγοριῶν. Ἔχει ἀφήσει πάρα πολὺ ὑλικὸ στὶς ὁμιλίες του, στὰ βιβλία του καὶ στὴν «Χριστιανικὴ Σπίθα».
π. Ἠλία, λυπούμεθα ποὺ θὰ κατατάξουμε καὶ ἐσᾶς στοὺς δημόσιους κατηγόρους τοῦ Γέροντα, ἀφοῦ τὴν ἁπλῆ ἐπιστολή, ποὺ στείλατε στὸν π. Αὐγουστῖνο πρὶν ἀπὸ πολλὰ χρόνια, τὴν ἀνεβάσατε τὸ 2011 –ἕνα δηλαδὴ χρόνο μετὰ τὴν κοίμησί του– στὸ διαδίκτυο, καὶ τὴν κυκλοφορήσατε σὰν ἀνοικτὴ πλέον ἐπιστολή. Ἡ ἀπάντησι στὸ γιατί δὲν σᾶς ἀπήντησε βρίσκεται ἐδῶ.

ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΗΝΤΗΣΕ ΤΟΤΕ, ΔΙΟΤΙ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ ΕΣΤΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ

Ὁ π. Αὐγουστῖνος εἶχε ἀρχές, ποὺ δὲν τὶς παραβίαζε. Δὲν ἀπαντοῦσε καὶ δὲν δημιουργοῦσε θόρυβο γιὰ κατηγορίες ποὺ διατύπωναν ἰδιωτικῶς καὶ προσωπικῶς κάποιοι ἐναντίον του.
Κάποτε βρεθήκαμε στὸ γραφεῖο του καὶ δέχτηκε τότε ἕνα τηλεφώνημα, ὄχι ἀπὸ φίλο ἀλλὰ ἀπὸ ἐχθρό. Κλείνοντας τὸ τηλέφωνο τὸν ἀκούσαμε νὰ λέῃ·
«Μᾶς κατηγορεῖ… Ἂς μᾶς κατηγορῇ καὶ αὐτός. Δὲν εἶναι οὔτε ὁ πρῶτος οὔτε ὁ τελευταῖος. Ὁ καθηγητής μας Ἀνδροῦτσος μᾶς ἔδωσε μιὰ συμβουλή· “Νὰ μὴ σᾶς κατηγορήσῃ ποτέ ἡ συνείδησί σας, γιατὶ εἶναι τρομερό”. Αὐτὲς τὶς κατηγορίες νὰ φοβόμαστε…».

Καὶ στὴν Πτολεμαΐδα σὲ κήρυγμά του ἔλεγε·
«Δὲν ἔδωσα σὲ κανέναν ἀφορμὴ γιὰ νὰ σκανδαλισθῇ ἀπὸ διάφορες ἐνέργειές μου. Καὶ μαρτυρεῖ ἡ συνείδησίς μου ὅτι διοικῶ τὴν Ἐκκλησία ὀρθοδόξως, σύμφωνα μὲ τοὺς ἱεροὺς κανόνας, τοὺς ὁποίους μελετῶ ἡμέρα καὶ νύκτα. Καὶ σᾶς εἶπα κατ᾿ ἐπανάληψιν· Ἐὰν –μὴ γένοιτο– παρουσιασθῶ ἀπὸ τοῦ ἄμβωνος καὶ σᾶς κηρύξω ἐναντίον τῶν Ἱερῶν Κανόνων, ἐναντίον τῆς Πίστεώς μας, ἐναντίον τῆς Ὀρθοδοξίας, νὰ διαλύσετε τὶς καρέκλες καὶ νὰ μὲ κυνηγήσετε μέχρι τὸν Ἁλιάκμονα ποταμό. Μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Θεοῦ παραμένω Ὀρθόδοξος καὶ ὀρθοτομὸ τὸν λόγο τῆς ἀληθείας» (Πτολ. 4.6.1990)

Στὰ στελέχη τῆς Κατασκηνώσεως ρωτοῦσε νὰ μάθῃ, τί λέει ὁ κόσμος ἐναντίον του. Μιὰ φοιτήτρια τῶν Ἀθηνῶν ἀπήντησε, ὅτι ὁ καθηγητής της ἀναφέρθηκε στὸ πρόσωπό του καὶ τὸν χαρακτήρισε ὡς «ἀπολιθωμένο ὄν». Γέλασε καὶ εἶπε· «Τὸ ἀπολιθωμένο ὂν εἶναι σὰν μούμια καὶ δὲν μιλάει, ὁ Αὐγουστῖνος ἔχει στόμα ποὺ τοὺς ἐνοχλεῖ. Μ᾽ ἀρέσει ὅμως ὁ τίτλος. Θέλω νὰ μοῦ λέτε τὶς κατηγορίες ποὺ ἀκοῦτε, γιατὶ αὐτὰ εἶναι τὰ παράσημα, ποὺ μοῦ βάζουν οἱ ἐχθροί μου».

Πολλὰ τέτοια λόγια ἀπομαγνητοφωνημένα μποροῦμε νὰ δημοσιεύσουμε, π. Ἠλία, ποὺ δείχνουν ὅτι ὁ Γέροντας δὲν ἔδιδε βαρύτητα καὶ δὲν ἀπαντοῦσε σὲ κατηγορίες ποὺ δὲν ἔπαιρναν ἔκτασι· ἀπαντοῦσε μόνο σ’ αὐτὲς ποὺ γίνονταν δημόσια καὶ κλόνιζαν τὴν ἐμπιστοσύνη καὶ σκανδάλιζαν τὸν πιστό λαό. Αὐτὲς φοβόταν καὶ αὐτὲς δὲν τὶς ἄφηνε ποτέ ἀναπάντητες. Γι’ αὐτὲς τὶς δημόσιες κατηγορίες ζήτησε νὰ γραφῇ τὸ βιβλίο μὲ τὶς ἀπαντήσεις του.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑΣΙ ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Ο π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ,
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Tὸ 1973 διαμαρτυρήθηκε γιὰ τὴν ἀπολυταρχία τοῦ ἐπισκοπικοῦ ἀξιώματος μὲ τὸ σύνθημα «κάτω ἡ δεσποτοκρατία». Καὶ στὰ στελέχη τῆς κατασκηνώσεως ἔλεγε·

«Ὁ μητροπολίτης δὲν πρέπει νὰ εἶνε δεσπότης (παράγωγο τοῦ ῥήματος δεσπόζω, ποὺ σημαίνει κυριεύω), ἀλλὰ ἐπίσκοπος (ποὺ βγαίνει ἀπὸ τὸ ῥῆμα ἐπισκοπῶ, δηλαδὴ παρατηρῶ ἀπὸ πάνω μὲ προσοχή). Ὁ ἐπίσκοπος πρέπει νὰ φροντίζῃ τὰ λογικὰ πρόβατα, τοὺς πιστούς, ὅπως καὶ ὁ Χριστός».
Στὶς 18.5.1990 ἡ ἐφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» γράφει·
«Ἐξ ἄλλου, ὁ Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Αὐγουστῖνος, προέβη εἰς τὴν ἀκόλουθον δήλωσιν: “Κατάπληκτος πληροφοροῦμαι ὅτι, ἀργούσης τῆς Διαρκοῦς Ἱ. Συνόδου καὶ ἄνευ ἐκτάκτου προσκλήσεως καὶ ἐγκρίσεως τῶν συνοδικῶν αὐτῆς μελῶν, ὁ δικτατορικῶς ἐπὶ 17 ἔτη (ὁμιλεῖ γιὰ τὸν ἀρχιεπίσκοπο Σεραφείμ)….
Δὲν ἀνήκω εἰς οὐδεμίαν πολιτικὴν παράταξιν καὶ δὲν εἶμαι φίλος προσώπων καὶ πραγμάτων, ἀλλὰ φίλος ἰδεῶν. Μία δὲ ἐκ τῶν σπουδαιοτέρων ἰδεῶν, τὰς ὁποίας ἀπὸ πεντηκονταετίας ὑποστηρίζω σθεναρῶς ἐν μέσῳ περιπετειῶν καὶ διωγμῶν, καθὼς καὶ διὰ εἰδικοῦ συγγράμματος ὑπὸ τὸν τίτλον ῾EΛEYΘEPA KAI ZΩΣA EKKΛHΣIA᾽, εἶνε ἡ ἰδέα, ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δὲν πρέπει νὰ διοικῆται δικτατορικῶς, ἀλλὰ νὰ ἔχουν λόγον καὶ νὰ συμμετέχουν εἰς τὰ ἐκκλησιαστικὰ πράγματα σύμπας ὁ κλῆρος καὶ ὁ πιστὸς λαός, καθὼς συνάγεται τοῦτο καὶ ἀπὸ τὰ χειροτονητήρια ἔγγραφα τῶν ἀρχιερέων”».

Αὐτὸ τὸ μαρτυροῦν καὶ οἱ ἀγῶνες καὶ οἱ περιπέτειες τοῦ ἀγωνιστοῦ ἱεράρχου. Θὰ σᾶς ὑπενθυμίσουμε μερικούς:

1. Κατεδίκαζε τὸν σημερινὸ ἀνορθόδοξο τρόπο ἐκλογῆς τῶν ἐπισκόπων, χωρὶς δηλαδὴ τὴν συμμετοχὴ τοῦ κλήρου καὶ τοῦ πιστοῦ λαοῦ. Read more »

ΠΑΤΗΡ ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΛΑΙΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ΠΑΤΗΡ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΟΥΣΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ, Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ, Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗ ΓΗ!

author Posted by: admin on date Νοέ 3rd, 2015 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ π. Κοσμᾶ Παλαιογιάννη

γιὰ τὸν Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αὐγουστῖνο Καντιώτη·

  45 χρόνια προσπαθοῦσα νὰ καταλάβω ἄν εἶναι ἄνθρωπος σαν και ἐμᾶς

ο p. Aυg των 100ετων ιστ

Σὲ ἡλικία 15 ἐτῶν μὲ ἀξίωσε ὁ Θεὸς νὰ βρεθῶ πλησίον τοῦ π. Αὐγουστίνου. Νὰ βρεθῶ καὶ νὰ μαθητεύσω σ᾿ αὐτὴ τὴ μεγάλη πατερικὴ καὶ προφητικὴ καὶ ἁγία μορφή. ᾿Αλήθεια, πόσα δὲν θὰ μποροῦσε νὰ γράψη κάποιος γιὰ τὸν ἄνθρωπο αὐτὸν τοῦ Θεοῦ! ᾿Επειδὴ ὅμως πολλὰ εἰπώθηκαν καὶ γράφτηκαν γιὰ τὸν π. Αὐγουστῖνο, γι᾿ αὐτὸ ἐγὼ θὰ ἤθελα νὰ σταθῶ καὶ νὰ παρουσιάσω ὡρισμένα περιστατικὰ ἀπὸ τὴ ζωή του ποὺ μοῦ ἔκαναν ἰδιαίτερη ἐντύπωσι.

Πρὶν ἀναφερθῶ στὰ περιστατικά, θὰ ἤθελα νὰ πῶ ὅτι ἀπὸ τὴν ἡμέρα ποὺ τὸν γνώρισα μέχρι σήμερα ποὺ εἶμαι 60 ἐτῶν, ποτὲ δὲν μπόρεσα νὰ καταλάβω τί σόϊ ἄνθρωπος εἶναι αὐτός. Τὸν κοιτοῦσα, τὸν ἄκουγα ὧρες ὁλόκληρες καὶ προσπαθοῦσα νὰ τὸν καταλάβω. Νὰ καταλάβω, δηλαδή, ἂν εἶναι ἄνθρωπος σὰν κι ἐμᾶς τοὺς ἄλλους. Θὰ μοῦ πῆτε γιατί τὸ λέω αὐτό· Γιατὶ ὁ π. Αὐγουστῖνος μπορεῖ νὰ ζοῦσε ἀνάμεσά μας ὅμως τὸ μυαλό του, ἡ καρδιά του, ἡ σκέψις του, ἡ ζωή του καὶ ὅλη ἡ ὕπαρξίς του, σοῦ ἔδιναν τὴν ἐντύπωσι ὅτι δὲν βρισκόταν στῆ γῆ! ᾿Αδιαφοροῦσε γιὰ τὰ κοσμικὰ καὶ ἐπίγεια πράγματα. Γιὰ τὸν π. Αὐγουστῖνο τὸ κέντρο τῆς ζωῆς του ἦταν ὁ Χριστὸς καὶ ἡ ἁγία Του ᾿Εκκλησία, καὶ ἡ ἀγάπη του γιὰ τὴν ῾Ελλάδα. Read more »

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: Λατρης του αγιογραφικου και πατερικου λογου, ασκητικος και απλους, δυναμικος και ζηλωτης…..

author Posted by: admin on date Νοέ 2nd, 2015 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΒΙΟΓΡΑΦ. π. ΑΥΓΟΥΣΤ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΖΩΗΣ

Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ περιοδικό «Ὀρθόδοξη Παρουσία», τ. 82/Ἰάν. – Ἀπρ. 2007, σ.σ. 18-21

Τοῦ π. Ἀμβροσίου Κουτσουρίδη

Μαρτυρία

π. Αυγ. 2001

«…Προσωπικὴ κατάθεση ἑνὸς αὐτόπτου καὶ αὐτηκόου μάρτυρος γιὰ τὸν ἄνδρα, τὸν ὁποῖο ἡ Ἐκκλησία μου κατέστησε Ἐπίσκοπο τοῦ τόπου, ὅπου ὅρισε ὁ Θεὸς νὰ γεννηθῶ. Ὡς ἐκ τούτου δὲν διεκδικεῖ πληρότητα καὶ δὲν ἐπιθυμεῖ νὰ προστεθεῖ σὲ κάποια ἐπετειακὴ ἢ ἄλλη σχετικὴ συλλογή. Ἄλλωστε, ἕτεροι συγγραφεῖς, περισσότερο ἢ λιγότερο ἁρμόδιοι τοῦ γράφοντος, ἔχουν ἤδη καταγράψει ἀναλυτικὰ καὶ ἐμπεριστατωμένα πτυχὲς τοῦ μακροῦ βίου καὶ τῆς προσφορᾶς τοῦ π. Αὐγουστίνου – «πάτερ Αὐγουστῖνε!»· αὐτὴ εἶναι ἡ ἀγαπημένη του προσφώνηση καὶ γι᾽ αὐτὸ τὸ λόγο θὰ κάνω χρήση της στὸ ἑξῆς.

Ὅταν μὲ ρωτοῦν, πῶς θὰ περιέγραφα συντόμως τὸ πρόσωπο τοῦ π. Αὐγουστίνου, ἀπαντῶ συνήθως μὲ τὶς ἀκόλουθες λέξεις: λάτρης τοῦ ἁγιογραφικοῦ καὶ πατερικοῦ λόγου, ἀσκητικὸς καὶ ἁπλοῦς, δυναμικὸς καὶ ζηλωτής…

Δύο στιγμιότυπο μὲ τὸν π. Αὐγουστῖνο

α) Συνωστιζόμασταν, μικροὶ καὶ μεγάλοι, στὴν ὑπόγεια αἴθουσα τοῦ μητροπολιτικοῦ κτηρίου, κάθε Τετάρτη βράδυ, γιὰ τὴν κατήχηση. Τὸ καρδιοχτύπι ξεκινοῦσε ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμή, διότι στὴν ἀρχὴ τοῦ νέου γινόταν ἀνακεφαλαίωση τοῦ προηγουμένου μαθήματος μὲ τὴ μορφὴ ἐρωτήσεων. Χρειαζόταν ἐγρήγορση καὶ ἑτοιμότητα, διότι ὁ π. Αὐγουστῖνος ἐκτιμοῦσε τὴν ταχύτητα καὶ τὴν ἀκρίβεια τῶν ἀπαντήσεων. Ἀκολουθοῦσε ἡ ἀνάπτυξη τοῦ νέου ἁγιογραφικοῦ ἀναγνώσματος, ἡ ὁποία γινόταν πάντοτε μὲ φλόγα ψυχῆς καὶ ζωντάνια πνεύματος. Ὁ λόγος ἁπλός, διανθισμένος μὲ πληθώρα πρακτικῶν παραδειγμάτων καὶ ἐφαρμογῶν μὲ στόχο ―θὰ ἔλεγα πάντοτε― τὸ ἄναμμα ἢ τὸ συνδαύλισμα τοῦ ἱεραποστολικοῦ ζήλου. Ἀξίωμα τοῦ π. Αὐγουστίνου ἦταν ἡ μαρτυρία Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τούτου ἐσταυρωμένου στὸν κόσμο. Πολλὰ ἔχουν εἰπωθεῖ γιὰ τὶς μεθόδους ποὺ ἐφήρμοσε ὁ ἴδιος καὶ πρότεινε καὶ στοὺς ἄλλους νὰ υἱοθετήσουν, γιὰ νὰ ἐπιτύχουν αὐτὸν τὸν σκοπό. Ἐνῶ ὁρισμένοι τὶς κρίνουν ὀρθόδοξες (παραδεκτές), ἄλλοι τὶς θεωροῦν ἐν πολλοῖς ἀνορθόδοξες (ἀπαράδεκτες). Πάντως ὁ π. Αὐγουστῖνος ἦταν ἡ ἄλλη φωνὴ στὰ τῆς Ἐκκλησίας πράγματα, ὅ,τι κι ἂν αὐτὸ σημαίνει. Ἡ κρίση ἀνήκει στὸν Θεὸ καὶ τὴν Ἐκκλησία Του.
Ἕνα ἀπὸ αὐτὰ τὰ βραδινά, κι ἐνῶ μιλοῦσε ὁ π. Αὐγουστῖνος, ξαφνικὰ ἔγινε διακοπὴ ρεύματος. Τίποτε δὲν ἐπιτρεπόταν νὰ διαταράξει τὸ κήρυγμα τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ, γι᾽ αὐτὸ καὶ λίγα δευτερόλεπτα μετὰ τὴν ἔκπληξη ἀπὸ τὴν ἀπρόσμενη συσκότιση ἀκούστηκε ἐπιτακτικὴ ἡ φωνὴ τοῦ Γέροντος: «Φῶς! Φῶς!». Ψηλαφώντας τὸ σκοτάδι ἕνα ἀπὸ τὰ πνευματικά του παιδιὰ κίνησε ν᾽ ἀναζητήσει στὸν ἐπάνω ὄροφο κεριά, τὰ ὁποῖα θὰ ἔδιναν τὴ δυνατότητα στὸν π. Αὐγουστῖνο νὰ συνεχίσει ἀπρόσκοπτα τὸ λόγο. Τὴ σιγὴ τῆς προσμονῆς διέκοψε ὁ ἦχος καὶ φυσικὰ ἡ φλόγα ἑνὸς ἀναπτήρα, ἡ ὁποία ἔσχισε τὸ σκοτάδι καὶ πρόσφερε χαρὰ στὸ γέροντα Ἐπίσκοπο. «Μπράβο, μπράβο, παιδί μου», εἶπε ἀπευθυνόμενος στὴ σιλουέτα ποὺ βαστοῦσε τὸν ἀναπτῆρα καὶ συνέχισε: «Ἔλα ἐδῶ». Ὁ ἀκροατὴς πλησίασε προσεκτικὰ κι ὅταν ὁ π. Αὐγουστῖνος ἀντιλήφθηκε ποιός εἶνε, εἶπε δυνατά: «Σὲ τσάκωσα! Καπνίζεις;». Τραντάχτηκε ἡ αἴθουσα ἀπὸ τὰ γέλια μας καὶ θαυμάσαμε τὴν εὐστροφία τοῦ γέροντος Ἐπισκόπου, ὁ ὁποῖος συνέχισε χαμογελώντας: «Καλά, δὲν πειράζει… ἀλλὰ νὰ τὸ κόψεις, ἄρρωστος ἄνθρωπος…». Πολὺ πρὶν τὴ σύγχρονη παγκόσμια ποινικοποίηση τοῦ καπνίσματος, ὁ π. Αὐγουστῖνος εἶχε κινήσει ἐκστρατεία ἐνάντια στὶς βλαβερὲς συνέπειες τοῦ καπνοῦ μὲ τὴ μνημειώδη λαϊκὴ ρήση: «Τὸ τσιγάρο εἶναι τὸ λιβάνι (τὸ θυμίαμα) τοῦ διαβόλου»! Ἐν τῷ μεταξὺ τὰ κεριὰ εὑρέθησαν, ἡ παρένθεση τοῦ ἐπεισοδίου μὲ τὸν καπνιστὴ ἔκλεισε, καὶ ὁ π. Αὐγουστῖνος ὁλοκλήρωσε ἄλλο ἕνα μάθημα, στὰ πλαίσια τοῦ ἰσοβίου ἀγῶνος του γιὰ τὴ χριστιανικὴ διαπαιδαγώγηση τῶν μελων τῆς Πολιτείας τοῦ Θεοῦ…

* * *

β) Πρέπει νὰ ἦταν μέσα Μαΐου τοῦ 1995. Ὁ π. Αὐγουστῖνος δὲν αἰσθανόταν καλὰ καὶ ἀποσύρθηκε στὸ ἀπέριττο, γεμᾶτο μόνο μὲ βιβλία, δωμάτιό του στὸν δεύτερο ὄροφο τοῦ μητροπολιτικοῦ κτηρίου. Ἀγνόησα τὴν ἀνάγκη του γιὰ ἀνάπαυση καὶ τὸν ἀναζήτησα, γιὰ νὰ μοῦ ὑπαγορεύσει ὁ ἴδιος τὶς ἀπαντήσεις τοὐλάχιστον στὶς ἐπιστολὲς ἐκεῖνες, οἱ ὁποῖες ἀφοροῦσαν σὲ σημαντικὰ ζητήματα καὶ γιὰ τὶς ὁποῖες δὲν μποροῦσα ἢ δὲν ἤθελα νὰ ἀναλάβω τὴν εὐθύνη τῆς συντάξεως. Ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ παρενθετικῶς ὅτι δεκάδες ἦταν οἱ ἐπιστολὲς ποὺ ἐλάμβανε ὁ π. Αὐγουστῖνος καθημερινὰ ἀπὸ ὅλα σχεδὸν τὰ σημεῖα τοῦ πλανήτη. Read more »

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ – O OYΡΑΝΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

author Posted by: admin on date Ιούλ 19th, 2015 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

῾Ο οὐράνιος ἄνθρωπος

Τοῦ Πρωτ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΑΤΣΗ – ΚΟΝΙΤΣΑ

π. Αυγ. Σπιθα Περνοῦμε μιὰ δύσκολη περίοδο. Οἱ ἄνθρωποι εἶναι χαλαροὶ σὲ ὅλα. Στὴ σκέψη, στὶς ἐπιλογές, στὸ ἦθος, στὴν καθημερινή τους ζωή. Δὲν ὑπερμαχοῦν γιὰ ἰδέες, δὲν ἐνθουσιάζονται γιὰ εὐγενικοὺς σκοπούς, μένουν ἀδιάφοροι μπροστὰ στὴ δυστυχία τῶν συνανθρώπων τους, ζοῦν χωρὶς διάθεση προσφορᾶς καὶ δὲν θυσιάζουν τὸ παραμικρὸ ἀπ᾿ ὅσα τοὺς ἀνήκουν. Διακρίνονται γιὰ τὸν ἄκρατο ἀτομισμὸ καὶ τὴν ἀνικανοποίητη φιληδονία τους.

Ἂν κάποιος θελήσει νὰ τοὺς ἐμποδίσει σὲ κάτι ἢ νὰ τοὺς ὑποδείξει τὸν ὀρθὸ δρόμο τοῦ Θεοῦ, ἐξανίστανται, τοῦ ἐπιτίθενται, τὸν συκοφαντοῦν καὶ τὸν διασύρουν. Δὲν δέχονται κανένα φραγμὸ στὴ ζωή τους. Σ᾿ αὐτὴ τὴν ἁμαρτωλὴ κοινωνία καλεῖται ἡ ᾿Εκκλησία νὰ προβάλει τὸ χριστιανικὸ ἦθος, νὰ διδάξει τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ καὶ νὰ προτρέψει τοὺς καλοπροαίρετους νὰ τὸ τηροῦν, συγχρόνως δὲ νὰ δέχονται καὶ τὴ βοήθεια τῶν ἱερῶν μυστηρίων. Γιὰ τὸ σκοπὸ αὐτὸ ἡ ᾿Εκκλησία χρειάζεται ἐνάρετους καὶ θερμοὺς κληρικούς, οἱ ὁποῖοι θὰ ἐργάζονται νυχθημερόν, μὲ ταπείνωση καὶ ἱερὸ ζῆλο. Δυστυχῶς, ὑπάρχει μεγίστη ἔλλειψη. Ἡ Ἐκκλησία μας ὑστερεῖ στὸ θέμα αὐτό. ᾿Ελάχιστοι εἶναι οἱ κληρικοί, ποὺ ὄντως ποιμαίνουν τὸ λαὸ τοῦ Θεοῦ. Οἱ περισσότεροι βλέπουν μόνο τὸν ἑαυτό τους, τὰ συμφέροντά τους καὶ τὴν καλοπέρασή τους. Τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ στοὺς μητροπολίτες, οἱ ὁποῖοι ἔχουν καὶ τὴ μεγαλύτερη εὐθύνη στὸ τί συμβαίνει στὴν ᾿Εκκλησία.
Εἶναι πικρὴ ἀλήθεια ὅτι ἡ ῾Ιερὰ Σύνοδος ποτέ δὲν ἀσχολήθηκε σοβαρὰ μὲ τὸ θέμα τῶν κληρικῶν καὶ εἰδικότερα ἐκείνων ποὺ εἶναι ἀδρανεῖς καὶ ἀνάξιοι. ᾿Αφήνει νὰ διαιωνίζονται ἁμαρτωλὲς καταστάσεις, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ὑποβάθμιση τοῦ ποιμαντικοῦ της ἔργου. ᾿Αλλά, δόξα τῷ Θεῷ! ᾿Εκεῖνο ποὺ δὲν κάνει ἡ Διοίκηση τῆς ᾿Εκκλησίας, τὸ κάνουν μεμονωμένοι κληρικοὶ κι ἐπίσκοποι. ᾿Ελάχιστοι εἶναι, ἀλλὰ ὑπάρχουν. ᾿Αποτελοῦν τὸ στήριγμά μας καὶ τροφοδοτοῦν τὴν ἐλπίδα μας ὅτι δὲν χάθηκαν τὰ πάντα. ῞Ενας τέτοιος κληρικός, καὶ στὴ συνέχεια ἐπίσκοπος, εἶναι καὶ ὁ π. Αὐγουστίνος Καντιώτης, ὁ πρώην μητροπολίτης Φλωρίνης, ὁ ὁποῖος κλείνει ἕναν αἰώνα ζωῆς. Ἄφησε ἐποχὴ ὁ εὐλογημένος αὐτὸς ἄνθρωπος καὶ μακάρι νὰ ἦταν μπορετὸ νὰ συνέχιζε τὸ ἔργο γιὰ ἕναν αἰώνα ἀκόμα… Γιατὶ στὶς μέρες μας δὲν ὑπάρχουν μητροπολίτες σὰν τὸν π. Αὐγουστίνο.
Θὰ σημειώσω πρόχειρα μερικὰ χαρακτηριστικὰ γνωρίσματα τῆς σπουδαίας καὶ μοναδικῆς γιὰ τὴν ἐποχή μας ἐκκλησιαστικῆς προσωπικότητας τοῦ π. Αὐγουστίνου·

α´. ᾿Ανεπίληπτο ἦθος
῾Ο π. Αὐγουστίνος εἶχε ἠθικὴ καθαρότητα. ᾿Επίγειος ἄγγελος. Ποτέ κανένας δὲν μπόρεσε νὰ τὸν κατηγορήσει γιὰ τὸ ἦθος του. Ὑπῆρξε κληρικὸς ποὺ δὲν ἔριχνε νερὸ στὸ κρασί του. Δὲν συμβιβάστηκε μὲ τὸν ἁμαρτωλὸ κόσμο καὶ προπαντὸς μὲ τοὺς ρηχοὺς ἄρχοντες τῆς κοσμικῆς ἐξουσίας. ῎Εζησε κι ἔδρασε ὡς ἄνθρωπος τοῦ οὐρανοῦ καὶ ὄχι τῆς γῆς. Τὰ ἐπὶ τῆς γῆς ἔργα του —καὶ εἶναι δυσεξαρίθμητα!— ἦταν ἔμπνευση τοῦ οὐρανοῦ. ῾Η ρίζα τους ἦταν στὸν οὐρανό.
β´. ᾿Ορθόδοξος ἐπίσκοπος
῾Υπῆρξε συντηρητικός, αὐστηρότατος, ἔχοντας στὴν ἄδολη καρδιά του ἀπέραντη ἀγάπη. ῾Ο π. Αὐγουστίνος δὲν ἐνδύθηκε τὸ ράσο γιὰ νὰ καλοπεράσει καὶ νὰ ἱκανοποιήσει τὶς φιλοδοξίες του. ῎Εγινε κληρικὸς γιὰ νὰ ἐργαστεῖ καὶ τίποτα πιὸ πέρα. Νὰ προσφέρει στοὺς ἀνθρώπους, γιὰ τοὺς ὁποίους ὁ Χριστὸς σταυρώθηκε. Read more »